Stalker Opublikowano 13 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2002 Witam Mam na Athlonie założone chłodzenie wodne a na bloku moduł Peltiera 74 W. Niestety trochę jest za słaby Peltier (jak dla mnie :wink: ) i stwierdziłem, że go wymienię. I tu jest problem, bo moduły powyżej 100W są drogie, dlatego pomyślałem o innym rozwiązaniu. Dodać drugi moduł 74W , jeden na drugim. Tylko nie wiem czy taka kombinacja ma sens (jakie tu występują straty) czy jednak lepiej kupić jeden moduł ale mocniejszy? Mam nadzieję , że ktoś mi pomoże w tym problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 takie rozwiazanie ma sens bo ten drugi peltierek mocno chlodzi ten pierwszy polepszajac jego mozliwosci - jednakrze cudow sie nie spodziewaj bo to tylko 74 W - btw ile masz stopni ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Witam Mam na Athlonie założone chłodzenie wodne a na bloku moduł Peltiera 74 W. Niestety trochę jest za słaby Peltier (jak dla mnie :wink: ) i stwierdziłem, że go wymienię. I tu jest problem, bo moduły powyżej 100W są drogie, dlatego pomyślałem o innym rozwiązaniu. Dodać drugi moduł 74W , jeden na drugim. Tylko nie wiem czy taka kombinacja ma sens (jakie tu występują straty) czy jednak lepiej kupić jeden moduł ale mocniejszy? Mam nadzieję , że ktoś mi pomoże w tym problemie. nie mam ogniw w sowim mkompie ale wydaje mnie is e ze to nie ma sensu. Lepiej zebrac kase i kupić sobie dobry 120W peltiler, i oczywiscie osobny zasilacz do niego, mysle ze At wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 gdzie kupiles ta 74 i kiedy bo od dluzszego czasu staram sie ja dostac i nie moge niegdzie jej zdobyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Witam Mam na Athlonie założone chłodzenie wodne a na bloku moduł Peltiera 74 W. Niestety trochę jest za słaby Peltier (jak dla mnie :wink: ) i stwierdziłem, że go wymienię. I tu jest problem, bo moduły powyżej 100W są drogie, dlatego pomyślałem o innym rozwiązaniu. Dodać drugi moduł 74W , jeden na drugim. Tylko nie wiem czy taka kombinacja ma sens (jakie tu występują straty) czy jednak lepiej kupić jeden moduł ale mocniejszy? Mam nadzieję , że ktoś mi pomoże w tym problemie. Ten drugi musi mieć dużo większą moc (proc+PeltierI+kilkadziesiąt procent) :wink: Takie kaskadowe łączenie peltierów może, teoretycznie dać dużą różnicę tem (jeden Peltier 70 stopni - dwa 140) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Peltiera kupilem z drugiej ręki. Czyli jednak ogolne zdanie jest, że taka konfiguracja ma sens. Tylko ciekawe jakie tu sa straty bo raczej z dwoch 74 nie bede mial 148 W . Pytanie nastepne czy peltier II ktory bedzie odprowadzal cieplo swoje ,Peltiera I oraz proca wytrzyma i sie nie przegrzeje (ciekawe ile stopni wytrzymuja peltiery normalnie jeszcze dzialajac). Przy poczatkowej temperaturze wody mam 40 - 42 stopni C. Przy mocnym obciazeniu skacze o 10 stopni C. Dalej rosnie w miare podnoszenia temperatury wody. Pracujac non-stop na wysokich obrotach nie przekracza 58 stopni ale chce miec mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Ten drugi musi mieć dużo większą moc (proc+PeltierI+kilkadziesiąt procent) TEC 74W ma Imax=8.0A, Vmax=14.7A, co oznacza, ze na maksymalnym napieciu wydziela 117.6W i tyle musisz z niego odprowadzic. Wiec teoretycznie musialbys na niego wsadzic TECa 120W, jednak pamietaj, ze uklad ten nie jest idealnie szczelny termicznie. Sa straty ciepla, wiec te 120W w praktyce moze okazac sie za malo. 74W jest dla ciebie za slaby z jednej przyczyny. Aby skutecznie odprowadzac cieplo z procesora, ktory wydziela powiedzmy 50W, przyjelo sie uzywac 2x wiekszego peltiera, a to zwiazane jest ze stratami ciepla. W skrocie TEC nie odprowadza ciepla jedynie z procesora, ale takze z otoczenia, zyjemy w takim swiecie i juz. Reasumujac. Dodajac kaskadowo peltiera nie powiekrzysz mocy odbieranego ciepla przez tego, ktory jest zaraz na procesorze. Lepiej zebrac kase i kupić sobie dobry 120W peltiler, i oczywiscie osobny zasilacz do niego, mysle ze At wystarczy TEC 120W sa generalnie zlym pomyslem, jednak nie mamy wiele innych opcji w kraju. Zlym dlatego, ze maja Vmax=24.6V, a Imax=7,9A, wiec aby to zasilic nie wystarczy zwykly AT. Jezeli juz rozwazamy wykorzystanie takowego, trzeba by sie zaopatrzyc w 2, o przynajmniej 8A na +12V kazdy i polaczyc je szeregowo (to jest proste, ale nie oczywiste, wiec nie probuj bez zasiegniecia porady w sieci). Wtedy dostaniemy nominalne 120W, jednak problem w tym, ze TECi o napieciu 24V maja najwieksza sprawnosc przy 17-18V, a to oznacza zaledwie ~80W ciepla, ktore moze odprowadzic. Przy jednym zasilaczu AT, osiagniemy zaledwie 60W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 58C w full load? 8O Przeciez bez TECa bedziesz mial ze 15-20C mniej... chlopie, zastanow sie, jak chcesz koniecznie te TECi, to daruj sobie te 74W... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kap00ch Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 o stary tyle na full load? zajebioza ja u siebie na zwyklym WC z antkiem 1400 mialem max 41*C , a tera na xpeku mam max 39-40*C (nawet na 1826 mhz :) radze ci wywalic tego pelta albo zamowic sobie powiedzmy 224 W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 OK jednym slowem jedny ale wiekszy :D Dobra tego Peltiera sprzedam , poprobuje jeszcze z czystym WC . A potem dokupie cos ponad setke, jak uzbieram kase :cry: Dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 OK jednym slowem jedny ale wiekszy :D Dobra tego Peltiera sprzedam , poprobuje jeszcze z czystym WC . A potem dokupie cos ponad setke, jak uzbieram kase :cry: Dzieki za pomoc. A poco sprzedawac. Lepiej dokup drugiego takiego samego. I zamontuj go oba obok siebie na miedzianej płytce. Ale w zadnym wypadku jeden na drugim bo spalisz i proca i tego pierwszego peltiera. Zmierz tez temperaturę procka bez peltierka bo wtedy można będzie wyliczyc jego wydajnośc i na podstawie jej (i mocy procka) jaka będzie temperaturka po zamontowaniu 2 peltiera (albo 1 większego). Będzie wiadomo jaki wariant się opłaci. p.s. 1 przy Athlonie i peltierku 74 w to temp z samym tylko blokiem może być nawet niższa. p.s. 2 Może być i peltierek na 24V - bez problemu można kupić w sieci toroidalne trafa na takie napięcie i zmajstrowac oddzielny zasilcz do peltierka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tirinti Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Właściwie wszystko jest już napisane, więc nie będę się powtażał. Te Peltiery o wysokiej mocy są drogie, mątaż dwuch obok siebie jest kiepskim pomysłem, bo są spora straty ciepła dużo skraplającej się wody i potrzeba dużo wolnego miejsce wokół socketu. Lepszym rozwjązaniem będzie zakup kiku słabych peltierów o najkożystniejszym współczynniku wydajność/cena i zastosowanie podwójnego obiegu wody. Jeden pomiędzy blokiem na procku a blokiem(blokami) chłodzonym pezez Peltiery, peltiery z kolei są chłodzone drugim obiegiem. Co prawda są spore straty w zimnym obiegu, ale można kupić 3 Peltiery a i tak wyjdzie taniej. Ponieważ te peltiery mogą być na zewnątrz obudowy i zajmować więcej miejsca niż na procesorze, to blok można sobie samemu zmątować z płytki miedzianej i plastikowej pokrywki. Taki blok może będzie mniej wydajny od dobrego miedzianego, ale będzie znacznie tańszy co pozwoli na zakup jeszcze jednego peltiera. W sumie potrzeba 3-4 najtańszych peltierów 2 kawałków blachy miedzianej troche kleju i plastiku i mamy doskonały wymiennik ciepła. Warto użyć większej blachy, aby można było łatwo dokupić jeszcze jednego Peltiera w celu dalszej poprawy wydajności. Zamierzam zrobić takie cudo w wakacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Na początku rozmontuje blok i peltiera. Zobaczę jakie temperatury osiądam na samym bloku. Później zobaczę czy dwa peltiery nie zmieściłyby się koło siebie. Jednak kupowanie 120W Peltiera to jednak znowu następna skrzynka z tranformatorem na 24V. Niedługo jak będę włączał kompa to będzie światło przygasało w pokoju i będe musiał mieć liste startową (jak piloci) co by nie zapomnieć o właczeniu wszystkich elementów. No ale jak dwa peltiery nie zmieszczą się to trzeba będzie odżałować kasę na jeden mocniejszy plus zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Tak czytam te posty i widze jak ludzie walcza z peltierami 74Wat i.t.p sam posiadam 2x173Wat zamontowane jeden obok drugiega ale niestety ich nie uzywam bo: 1.Ciagnie duzo pradu, mam 4zasialcze AT 250WAt = łącznie 1000Wat :( 2.Moje zasilacze zajmuja troszke miejsca :( 3.Aby schłodzic wode z takimi peltierami uzywam chłodnicy od Passata i 4 wentylatorów 120mm (halas jest potworny a dodatkowe 50-100Mhz mi nie robią) Reasumując chyba zaloze jednego Peltiera na Blok od Matego i zobacze jakie bedą wyniki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 Wczoraj zdjąłem Peltiera i puściłem tylko na bloku wodnym . I rewelka, temperatura spadła do 36 stopni. Jak pracuje na maxa skacze do 38 -39 stopni. Z tego wniosek wychodzi iż Peltier 74 W na Athlonie bardziej przeszkadza niz pomaga . Athlon jest dla nie go za mocny i w końcu tylko blokuje przepływ ciepła. No nic trzeba będzie coś dokupić mocniejszego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...