AceSkubi Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Siemanko. Wlasnie sobie msigam do 3 klasy LO :D no i powiem wam ze teraz maturka i sie strasznie boje a szczegolnie ustnego anglieksiego ;( :/ :( Najwieksze problemy sprawia mi rozumienie tekstu słuchanego :/ czyli z rozumieniem tego co ktos do mnie mowi tez mam problemy .. i to duze :/ ale chcialbym w ten niecaly rok jakos ta umiejetnosc podszkolic. Moze macie jakies pomysły jak najlepiej to robic albo ktos wie z wlasnego doswiadczenia. Mam EASY ENGLISH +kasety i tak mysle czy by nie zaczac sluchac tekstów z kaset i czytac w tym momencie to samo w gazecie .... Co wy o tym wszystkim myslicie ? Moze jakies propozycje :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 ogladac filmy bez napisow\lektora. najlepszy sposob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Pf, ja do komisji bez stresu, wchodze i gosciowa pyta bla bla bla ;] gadka szmatka ;] oczywiscie na poczatku czas na przygotowowanie sie 5 minut ;] No i najlepeij z grupy, ktora zdawala ze mna ;] Fajny byl wyidok, przychodze, a wszyscy maja stresa, ucza sie i tam dalej ten teges, a ja co Wy teraz sobie slowka przypominacie, a oni "no" - hehe, no ja bez zadnego przygotowania, ja na Twoim miejscu bardziej polaka bym sie bal :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 swietna porada... jestes gosc :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 ja ze swojej storny dodam , ze najefektywniejsze sa rozmowy z kolegą który potrafi angola na bank [; pomoze sie wyslowic, poprawi jak trzeba, a takiego stresu jak przy nauczycielu nie ma ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Pf, ja do komisji bez stresu, wchodze i gosciowa pyta bla bla bla ;] gadka szmatka ;] oczywiscie na poczatku czas na przygotowowanie sie 5 minut ;] No i najlepeij z grupy, ktora zdawala ze mna ;] Fajny byl wyidok, przychodze, a wszyscy maja stresa, ucza sie i tam dalej ten teges, a ja co Wy teraz sobie slowka przypominacie, a oni "no" - hehe, no ja bez zadnego przygotowania, ja na Twoim miejscu bardziej polaka bym sie bal :P 1626950[/snapback] Szkoda że jestem taki el0 jak Ty :blink: Chciałbym móc tak podchodzić do takich spraw... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AceSkubi Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Pf, ja do komisji bez stresu, wchodze i gosciowa pyta bla bla bla ;] gadka szmatka ;] oczywiscie na poczatku czas na przygotowowanie sie 5 minut ;] No i najlepeij z grupy, ktora zdawala ze mna ;] Fajny byl wyidok, przychodze, a wszyscy maja stresa, ucza sie i tam dalej ten teges, a ja co Wy teraz sobie slowka przypominacie, a oni "no" - hehe, no ja bez zadnego przygotowania, ja na Twoim miejscu bardziej polaka bym sie bal :P 1626950[/snapback] nie no stary ja az tak dobry to nie jestes :D wogule przyznam sie ze jestem słaby a w gadce to juz wogule masakra i kompletne dno :D wiec nie bede miał tak łatwo jak ty :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 swietna porada... jestes gosc :roll: 1626962[/snapback] IMHO nic to nie daje bo aktorzy źle móią po angielsku , gdziestio pisało że nie warto się uczyć z takich filmów :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AceSkubi Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 nie no stary ja az tak dobry to nie jestem :D wogule przyznam sie ze jestem słaby a w gadce to juz wogule masakra i kompletne dno :D wiec nie bede miał tak łatwo jak ty :( A co do tematu to jak najlepiej sie nauczyc >? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 (edytowane) Najlepiej to chodzić do szkoły na wszystkie lekcje... Przynajmniej ja tak miałem i zdałem bez dodatkowego przygotowywania sie, moze fakt ze wyniku jakiegos nie miałem bardzo dobrego z ustnej ale minimum to też nie było (w gadaniu to nawet po polsku jestem kiepski :lol: ). Za to pisemna podstawowa mi poszła ładnie. Przeszło 2xtyle procent co na ustej. :D Edytowane 1 Września 2005 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Pf, ja do komisji bez stresu, wchodze i gosciowa pyta bla bla bla ;] gadka szmatka ;] oczywiscie na poczatku czas na przygotowowanie sie 5 minut ;] No i najlepeij z grupy, ktora zdawala ze mna ;] Fajny byl wyidok, przychodze, a wszyscy maja stresa, ucza sie i tam dalej ten teges, a ja co Wy teraz sobie slowka przypominacie, a oni "no" - hehe, no ja bez zadnego przygotowania, ja na Twoim miejscu bardziej polaka bym sie bal :P 1626950[/snapback] jestes elo ziomek :] i po co to napisałeś ?? by udowodnić jaki jesteś "kozak" ? :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 bo ty poca to ssiesz i wogule [; co do filmow to lepiej uwazac bo w wiekszasci filmow jest "american english" a w szkole ucza "Britsh english" jak nauczycielka raz zrobila takie odpytwanie na wzor matury przyczepila sie do mojego "Jail" zamiast "prision" i innych takich dostalem 3+ a najwiekszy uber-pr0 w klasie dostal 4 :P polecam czytac rozne artykuły po angielsku ogladac bbc jak ktos ma w kablowce ktos moze ma natene satelitarna to cartoon network jest dobry :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Haha, ale wy jestescie zero kumaci ;] Pisze, zeby chlopak sie nie stresowal i w ogole uwazal na lekcjach a bedzie luz, a wy tutaj ze ma slownikow na pamiec sie uczyc? LOL? Nie chcalem sie chwalic, a powiedziec, zeby podchodzil do tego troche bardziej luzno, a wy tutaj jak zwykle na mnie nic nie potraficie robic, tylko OT, aby posta zlapac, a jak zwykle OT na temat zachowania malego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 (edytowane) IMHO nic to nie daje bo aktorzy źle móią po angielsku , gdziestio pisało że nie warto się uczyć z takich filmów :wink: 1626987[/snapback] :mur: Aktorzy zle mowia po angielsku ? A kto mowi dobrze ? Plitycy ? Jeden mowi tak, a inny inaczej i to tylko zaleta ze mozna posluchac wielu glosow i do wielu sie przyzwyczaić. Co więcej, zamiast słuchać cały czas jednej nauczycielki która przecież wyraża sie na poziomie klasy którą uczy można poznać wyrażenia używane tylko przez amerykanow/anglikow. Ja od jakiegoś czasu słucham radia BBC przez net (oprócz oglądania filmów). edit: przeczytalem posta Arniego i jeszcze chce coś dopisać. Moim zdaniem wogóle całe to uczenie języka w szkołach to porażka, w mojej klasie większość osób boi sie zamienić dwa zdania po angielsku, za to wszyscy wkuwają 16 czasów... (bo nauczyciel każe). A przecież już na filologii angielskiej studenci dowiadują się że czasy w angielskim są dwa (przeszły i teraźniejszy) a cała reszta to poprostu formy tych czasów. W tym roku odwiedziła mnie rodzina z anglii i wszyscy zrobili takie :blink: oczy jak sie dowiedzieli czego nas uczą. Myśle że dobrym sposobem było by gdyby (jak np. w Szwecji) filmy w telewizji nie były dubbingowane. Scieżka dzwiękowa powinna być oryginalna, powinny być dodane tylko napisy. Edytowane 1 Września 2005 przez SuChyY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Haha, ale wy jestescie zero kumaci ;] Pisze, zeby chlopak sie nie stresowal i w ogole uwazal na lekcjach a bedzie luz, a wy tutaj ze ma slownikow na pamiec sie uczyc? LOL? Nie chcalem sie chwalic, a powiedziec, zeby podchodzil do tego troche bardziej luzno, a wy tutaj jak zwykle na mnie nic nie potraficie robic, tylko OT, aby posta zlapac, a jak zwykle OT na temat zachowania malego. 1627316[/snapback] widać nikt tu nie rozumie twoich głupich żartów... a z tym nabijaniem postów masz racje brakowało mi jednego by mieć równe 660 postów to se nabiłem... ale wszytko zepsułeś bo teraz mam juz 661 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AceSkubi Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 A bardzo dobrze sie musze posługiwac jezykiem zeby zdac ustną ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 A bardzo dobrze sie musze posługiwac jezykiem zeby zdac ustną ?? 1627338[/snapback] Nie, ja to taka lama jestem ze 1/3 ustnej to przemilczalem myslac co powiedziec :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 wystarczą Ci podstawy czyli gramatyka - podstawowe czasy + słownictwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 wystarczy mowic tak zeby cie zrozumieli ,a zdasz ustną całkiem nieźle.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 jak tak sobie mysle to az mam ochote ztestowac :) ogladac polskki film z ongielskimi napisami :] mozna sie nauczyc duzo :] jak bylem w irlandii w pierwszy miesiac wakacji i ogladalem Armagedon(po angielsku) na dvd z napisami angielskimi to co nie zrozumialem co powiedzial to przeczytalem i zrozumialem z 80% tekstow :) jak ktos ma czas mozna poogladac filmy :] ale nie dadza wszystkiego co potrzebne do matury ;] najwyzej latwiej sie bedzie dogadac :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 grunt na maturze (podstawowej ustnej) to przekazac najwazniejsze rzeczy, a czy zrobisz to ladnie to sie mniej liczy (ale tez ;p) , wazne zebys odpowiedzial na te podpunkty co masz w pytaniu kup sobie repetytorium, bardzo dobrze przygotowuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastapl Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 (edytowane) cartoon network jest dobry dzieki ogladaniu cartoon network nigdy nie mialem w szkole oceny z angielskiego nizszej jak 4 na semestr/koniec roku (4 dostawalem bo len ze mnie wybitny i zadania domowego to nigdy nie robilem). dodam, ze w tym roku szkolnym tez bede zadwal mature i obcym bedzie angielski Edytowane 1 Września 2005 przez mastapl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart132 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Poza tym przeciez istnieja szkoly jezykowe przygotowujace do amturki/fce itp itd. Naprawde tam sie mozna wiele nauczyc.No tylko trzeba miec pieniadze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Moim skromnym zdaniem mozna sie nawet duzo nauczyc uczac sie tylko w domu, ale do tego trzeba miec checi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 dzieki ogladaniu cartoon network nigdy nie mialem w szkole oceny z angielskiego nizszej jak 4 na semestr/koniec roku (4 dostawalem bo len ze mnie wybitny i zadania domowego to nigdy nie robilem). dodam, ze w tym roku szkolnym tez bede zadwal mature i obcym bedzie angielski 1627397[/snapback] Ja tak samo. Nauczyłem się angielskiego na cartoon network. A do matury pisemnej / ustnej z angielskiego przygotowywałem się poprzez oglądnięcie wszystkich odcinków South Parka. Potem płynnie wymiatałem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 chyba tez obczaje south parka :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Moim skromnym zdaniem mozna sie nawet duzo nauczyc uczac sie tylko w domu, ale do tego trzeba miec checi... 1627708[/snapback] Checi to jest trudno mieć! :lol: Jak sie nie pogoni batem to sie nie nauczy człowiek! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 chyba tez obczaje south parka :> 1628037[/snapback] Chłopie ... Ja po obejżeniu wszystkich (co do jednego) odcinków po przyjściu na mature ustną nie zamykałem gęby :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AceSkubi Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 a jak zaczynałes ogladac South Parka to rozumiałes poczatkowo wszystko co oni mowili ?? Aa i miales liery anglieskie czy sam dubbing ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 W South Parku mowia bardzo wyraznie, bez belkotu i slangu (Respect my autorittahh...!!! :wink:). Swietny jest do nauki angielskiego. Ja juz mam wszystkie sazony zaliczone, teraz przerzucilem sie na friends (10 sezonow po 20 odcinkow - jest chwile ogladania 8) ). A Cartoon Network wy-mia-ta. Naprawde. Mialem przez 4 lata w kablowce, zanim nie dali polskiej wersji :mur: :mur: :mur: . Dexter (slownictwo naukowe :P), Johnny Bravo (wyrywanie angielek), Two Stupid Dogs (hmmm... rozmowa z amerykanami ?) czy Cow & Chicken (moj no.1 :mrgreen:) wymiataly w oryginale :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...