Hesos Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Co to jest Bi-AMP system?? i czy da sie podłączyć do więży z takim systemem normalne kolumny?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek1313 Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 (edytowane) Co to jest Bi-AMP system?? i czy da sie podłączyć do więży z takim systemem normalne kolumny?? 1628576[/snapback] bi-amping to jest zasilanie kolumn głośnikowych z dwóch końcówek mocy. Można dać dwie koncówki mocy stereo, i jak masz podwójne gniazda w kolumnach to wtedy jedna ci zasila dwie kolumny ale tylko górę pasma, a druga tak samo ale wzmacnia dół. Można w ten sam sposób dać cztery monobloki, albo więcej, jak masz więcej gniazd w kolumnach. Najlepiej dać lampowy przedwzmacniacz np. Audio Note, i tranzystorowe końcówki np. BAT. Albo za te pieniądze wybudować dom, ewentualnie kupić Lexusa. Edytowane 3 Września 2005 przez benek1313 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 czyli do takiej wieży jaką jest Panasonic SC-PM22 własnie z systemem Bi-amp nie da rady podłączyć normalnych kolumn z wieży Sony?? bo chciałem mieć 4 kolumny po rogach w pokoju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek1313 Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 czyli do takiej wieży jaką jest Panasonic SC-PM22 własnie z systemem Bi-amp nie da rady podłączyć normalnych kolumn z wieży Sony?? bo chciałem mieć 4 kolumny po rogach w pokoju :) 1629496[/snapback] Chciałbym Ci pomóc, ale nie wiem co to jest ten bi-amp od Pasikonika, a na stronie firmowej nie ma modelu twojego sprzętu ani żadnych wyjaśnień, google też nic nie pokazują. Może masz coś na ten temat w instrukcji, to zapodaj, albo fotkę tylnej ścianki z gniazdami, ewentualnie jakiś link gdzie będzie coś na ten temat pisać to postaram Ci się pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 http://www2.panasonic.com/webapp/wcs/store...viceCenter=true tu masz linka ze stronki Panasonic. Niestety foty nie zapodam, bo nie mam czym strzelić ;) Ale żeby podłączyć jedną kolumnę to do wieży trzeba włożyć kabelki w zatrzaski (LOW) i czincz (HIGH) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 czyli tak jak mówi benek1313, zatrzaskami doprowadzana jest większa moc do głośnika niskotonowego, a czinczami do gwizdków. Możesz to z resztą sprawdzić, czy po odłączeniu czincza gwizdki przestają grać... no chyba że to jest jakoś zabezpieczone i wymaga podłączenia 2 głośników naraz... nie jestem pewien czy wszystkie, ale prawdopodobnie większość wzmacniaczy bi-amp nie kozysta ze zwrotnic lecz a aktywnych filtrów RC we wzmacniaczu. Oznacza to tyle, że kolumn od takeij wieży nie powinno się podłączać pod zwykły wzmacniacz. Jesli się mylę to niech mnie poprawią... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek1313 Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Pooglądałem tą instrukcję, i muszę powiedzieć, że nie jestem o wiele mądrzejszy. Jednak z jednego rysunku który tam był wynika, że coś jest na rzeczy. Jednak żeby był bi-amping to musiałaby być poczwórna koncówka mocy, jest też możliwe, że masz dwie końcówki mocy, a tylko rozdzielone wyjścia, taki układ nazywa się bi-wiring, i też jest często spotykany w audiofilskim światku. Używa się wtedy dwóch rodzajów kabli, na dół dajesz kable które lepiej przenoszą to pasmo np. z grubej miedzi, a na górę kable które lepiej przenoszą wysokie, np. srebrne. Warunkiem jest, zarówno bi-wiringu jak i bi-ampingu, aby gniazda w głośnikach były rozdzielone, zwrotnica też, i wtedy kabel srebrny zasila tylko głośnik wysokotonowy, a miedziany niskoto-średniotonowy. Gdzeiś tam w instrukcji doczytałem się, że wieżyczka nie powinna pracować z innymi głośnikami, czy na odwrót, ale nic nie jest wyjaśnione. Dlatego coś mi mówi, że jest to bardziej skomplikowany ukłąd niż zwykły opisany przeze mnie bi-amping. Audiofilskie sprzęty raczej nie korzystają z aktywnych filtrów, w kolumnach są rozdzielone filtry (nawet fizycznie), i są one z zasilane z końcówek sterowanych przez przedwzmacniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...