Złotko Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Witam jestem nowym użytkownikiem forum, wiec jak robie coś źle to pisać :)) Mam następujące pytanie: Kupiłem tą płytę oraz pamięci elixir(nie za dobre ale dosyć tanio) Problem zaczyna się w momencie włączenia, komputer ustawia taktowanie pamięci 2X512 400 jako 2X512 166 herców. Próbowałem już wielu, no ale nie jestem w te klocki najlepszy. Mam pytanie czy można coś z tym zrobić, czy da się je ustawic na tej płycie na 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 może troche dokładniej o tych pamięciach bo nie napisałeś o nich za dużo. Może to są 333, a nie 400 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złotko Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Tu jest taki problem, że na płycie Gigabyte działają poprawnie jako 400. Jak kupowałem płytę poprostu nie miałem pojęcia, że istnieje lista do tej płyty - jakie pamięci działają poprawnie z a7n8x-e deluxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 to może udaj się do sklepu i przedstaw bez ściemniania jak sprawa wygląda to może trafisz na jakiegoś miłego sprzedawce, który będzie miał dobry dzień i z chęcią wymieni Ci je na inne :) spróbować nigdy nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złotko Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Próbowałem, nie był miły :). Miałem nadzieje, że ktoś się już spodkał z tym problemem i poleci jakiś bios. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Moze byś jeszcze napisal jakiego masz proca? Jezeli z magistralą 333 mhz (realna 166) to nie dziw się ze tak chodzą - chodzą synchronicznie z procesorem. Zmiana na 400 mhz co prawda przyspieszy ich taktowanie, jednak ich wydajnosc spadnie - asynchronicznie do proca pod amd athlonach wlasnie tak jest (pod sempronach nie wiem - ale raczej tak samo). A jak juz chcesz te taktowanie 400 to pogrzeb w biosie zeby ustawić pamięci o xx% więcej od procesora (jezeli ma taktowanie 333 mhz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złotko Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) Procka to mam bartona 2500XP. Zdziwiła mnie jedna rzecz - u mojego kumpla wyświeltało się po włożeniu tych pamięci jako 400 a ma tego samego procka tylko płyte gigabyte. Więc poprostu do końca już nie wiedziałem czy tak powinno być, czy nie. Niestety przy stawieniach mnożnika lub eksperymentowaniem z napięciem poprostu komp nie ruszał. Wiec z bateryją się troszke namachałem. Edytowane 3 Września 2005 przez Złotko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 No tez mam bartona 2500+. Taktowanie ma 333 mhz. Pamięci u ciebie chodzą ok - gdy przestawisz na 400 mhz stracisz na wydajnosci. Chyba ze pordkręcisz proca do magistrali 400 mhz. (200) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złotko Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Tylko czemu mi wyświetla 166 a na gigabajcie 400 to mnie ciekawi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Coś mi się zdaje, że to przez to, że płyta może mić 400 tylko w 1 slocie... Moja też tak ma, a jak mamw 2 slotach to tylko na 333 chodza, a jak w 3 to 266... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 bardzo ciekawe... jednak nieprawdopodbne - mozesz miec rózne taktowania ramow - najpierw ustawcie je w biosie a potem piszcie na forum.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złotko Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 No właśnie tutaj jest problem, ponieważ jak prubuje ustawić wyżej to nie botuje sie. Gdyby się włączał to bym raczej nie pisał i problemu by nie było :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...