inesian Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 chcialbym zalozyc z radiowke miedzy dwoma domkami na wiosce odleglosc okolo 1,5 km, zadnych przeszkod pomiedzy domami potrzebuje info co dokaldnie kupic, anteny to chyba parabolki by musialy byc? ale co poza nimi kable?, jakies AP? switche, cos innego? mam w tej chwili adsl + router (bez wi-fi) i switch, tylko u siebie chcialbym zeby on tez nalezal do sieci to juz lokalnie kablem podlacze zeby necik byl :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 ja mam taka siec na 1.5km. Wystarcza 2x Yagi 19dBi. Potrzebujesz : modem adsl+router [to juz masz], kabel lan, access point -> antena yagi z drugiej strony antena yagi <- access point [i teraz sa 2 wyjscia] albo ten AP bedzie z 2 antenami i bedziesz odbieral u siebie na kompie tez przez WiFi [karta PCI, lub USB], albo z tego AP prowadzisz LAN do swojego kompa. Sluze pomoca wal na pm'a lub na GG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Tudzież po drugiej stronie zwykła bezprzewodowa sieciówka i parabola (z uwagi na dłuższy kabel "mocniejsza" antena). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 (edytowane) Witam chcę sie podzielić z sąsiadem NEO drogą radiową. Mam jakiś hamski routerek (LUCENT CELLPipe) i switch, ale pozostaje kwestia anteny. Jaka byłaby potrzebna? Wstępnie, przez około rok dostarczałbym neta tylko jednemu sąsiadowi - ok 50-100m bez przeszkód terenowych, ale w przyszłości dołączyłbym wiecej, więc chciałbym jakiś sprzęt o DOBRYM zasięgu efektywnym około 1km. Dałoby radę coś takiego kupić ? Polećcie mi jakieś konkrety bo niestety nic nie wiem w tym temacie. Zastrzegam ze w kwestiach sieciowych jestem całkowicie zielony wiec piszcie powoli, zrozumiale i DUŻYMI literami :-P BTW: jak to jest z ADSL i DSL ? czy są routery które obsłużą to i to czy może dla tych typów łączy konieczne są zupełnie inne urządzenia? Edytowane 11 Września 2005 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmic Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 roterem podzilisz prawie kazde lacze pod warunkiem mozliwosci podlaczenia koncowki do niego! co do radiowki na odleglosc 1km starczy kazdy AP!kwestia tylko anteny!starcza panele ew yagi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...