Skocz do zawartości
cozaq

Jedno Pytanie, Jedna Odpowiedz- Szybko!

Rekomendowane odpowiedzi

Szybkie pytanie - ktory proc lepszy, Pentium 4 Prescot 3,06Ghz (czasami krecony na 3,6ghz) lv2 cache 1mb, kontra AMD Winchester 3000+ 64bit- nie krecony. nie chodzi o aplikacje 64bit, tylko normalny windows. Czekam na odp bo mi kumpel dupe truje.

Do modow (sorka za topic, odp. nigdzie indziej nie moglem znalezc :wink:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak bym brał AMD , taniej , nawet jak w niektórych rzeczach wolniejszy to co ? Jak nie jest z niego jakiś ULTRA USER to nie zauważy a to co zaoszczędzi dołoży do dysku , grafy, pamięci ....Bla bla , Ale ja jestem stronniczy wiec nic tam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel

Za

- za to ze jest, konkurencja musi byc

- wysokie taktowanie, krol GHz (o ile to mozna nazwac zaleta)

- Hyper Threading... sam nie wiem czy jest to uzyteczne

Przeciw

- droższe niż AMD

- mniej wydajne niż AMD ale to zalezy jak porownujac, generalnie przy tym samym wspolczynniku powiedzmy ze jest tak samo.... nie ma co sie klocic

- emisja ciepła, problem z cichym chlodzeniem

AMD

Za

- wydajność przy niskiej czestotliwosci

- mniejsza emisja ciepła (Cool'n'Quiet)

- cena

- zintegrowany kontroler pamięci ( to chętnie zobaczył bym w Intelu )

- stabilnosc

- praktycznie niemozliwe uszkodzenie termiczne przy normalnych warunkach pracy

Przeciw

- hm.... nic mi do glowy nie przychodzi....

jak do wszystkiego to intel, a jak do gier to amd ;]

konkrety.... bo jak narazie to amd leje intela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli @ 3,6,, ok niby dużo mocy ale w praktyce to bedzie jakieś 23x 156,, intel na takiej szynce nie pokaże pazurków,, owszem raw power bedzie miał ale w grach AMD bez oc go wymiecie,, trzeba by je skonfrontować

jesli 3,06 (szynka szynka,, 533) vs 3000+ to tu zdecydował bym się na AMD i to zdecydowanie ;-) z taką szyną Intel nie podskoczy, do tego amd jest nowocześniejsze, chłodniejsze

co do HT - intel potrzebuje ht bo z tak długim potokiem przytkany liczeniem po prostu by się nie ruszył,, podobie jest z kejszem,,, przy tak odmiennych architekturach nie mozna porównywać danych technicznych, to nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi