Skocz do zawartości
djluck

Zrywa Polaczenie Neo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakis 2 miesiecy dosc czesto zrywa mi polaczenie z netem. Mam Neo 128. Czasami dzieje sie tak ze sie polaczy na 10 min. i znowu zerwie. Myslalem ze modem (Sagem) zajechalem bo komp mi chodzi praktycznie 24 H na dobe no ale pozyczylem router i dalej dzieje sie to samo.

Nizej log ze statusow gg. Mozna sie domyslec ze niedostepny to wtedy kiedy mi zerwalo lacze:

[19:36] status Niedostępny

[19:38] status Zaraz wracam

[19:51] status Niedostępny

[19:52] status Zaraz wracam

[20:25] status Niedostępny

[20:26] status Zaraz wracam

[20:54] status Niedostępny

[20:55] status Zaraz wracam

[21:23] status Niedostępny

[21:25] status Niedostępny

[21:25] status Zaraz wracam

[21:39] status Niedostępny

[21:39] status Zaraz wracam

[21:58] status Niedostępny

[22:00] status Niedostępny

[22:00] status Zaraz wracam

Szczerze powiem ze marza mi sie czasy kiedy neo zrywalo polaczenie raz na 24H.

Zauwazylem tez ze jak ktos dzwoni to zrywa polaczenie. Filter jest dobrze zalozony bo sprawdzalem kilka razy. Wymienilem go i dalej to samo.

Komp tez jest czysty. Mam Sygate Personal Firewall, Nortona i inne programamy ktorymi regularnie skanuje system.

Nieco danych: Win XP Pro, SP 2 i uaktualnienia z windows update.

Wg mnie problem lezy po stronie TPSA.

Za wszystkie odp. z gory dziekuje!

p.s. kolega ktory mieszka ulice dalej a jego dom widze z okna mial ten sam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też ostatnio zrywa połączenie, podejrzewam, że w tym czasie nie ma także sygnału w telefonie, ale nie zdążyłem nigdy sprawdzić, bo lmapka na modemie miga nie więcej niż pół minuty. Mimo to, okropnie mnie całą sytuacja wku**ia. Zaczęło się tak dziać, od kiedy na jeden weekend wyłączyli mi zupełnie linię telefoniczną. Usterki widocznie do końca nie naprawili. Moje okablowanie jest w porządku.

Złodzieje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymienie kabel z Gniazdka do Modemu. Jak nie pomoze bede meczyl TPSA dopoki tego nie zrobia.

Nie dawno mialem 1 numer tel. w domu. Teraz mam 2 numery. Jeden na dole drugi u gory. Wczesniej bylo robione tak ze mialem u gory i na dole ale do jednej linii. Teraz mam inny numer na dole i u gory. U gory koles nie ciagnal wszystkich kabli na nowo. Po prostu ze slupa pociagnal do sciany i ze sciany polaczyl ze starym kablem. Nie wiem po co to pisze ale wydaje mi sie ze cos tutaj bedzie nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzownilem do nich wczesniej, ponziej napsialem ten temat. Zaczelo sie standardowo. Prosze sprawdzic filtry. Pozniej ze mam przeskanowac kompa antyvirusem, ustawic zeby USB nie wylaczal, w programiku ktory byl do Sagema wcisnac kombinacje ALT+ D itd. Mam tego serdecznie dosyc. Za moment zadzwonie jeszcze raz. Chociaz nie powiem... net mi chodzi juz 6 godzin :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tracisz synchro to niedobrze :/

Sprawdx na oryginalnym kablu z zestawu (gdy masz ST330 to nie na oryginalnym ale po prostu na jakimś innym do 2 m).

Sprawdź tez mikrofiltry...a najlepiej podłącz do lini sam modem (telefony odłącz).Na wiele się to nie zda gdyż na 99% twoja linia nie daje rady na szybkości 512kbps. Dzwon na hotline i poproś o test lini itd...oni juz beda wiedziec co robić.

Ewentualnie jak masz modem sagem i jak masz w opcjach zaznaczone iso/bulk to zmien to na samo bulk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem. Już od dwóch dni mnie nie rozłączyło. Ale jak rozłącza(raz na kilka dni) to dioda ADSL mruga przez pare sekund... :mur:

1642032[/snapback]

skoro mruga dioda na modemie to tak jakby modem tracił synchronizacje albo jakieś problemy na centrali. Ja bym zamęczył ich na infolinii aż do skutku !! w końcu za to im płacą aby pomagali użytkownikom usługi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meczyc to se mozesz...wytargujesz conajwyzej powrot na stara predkosc na sciezce technicznej ;) Powodzenia...:)

Zmień ten kabel na jakiś krótszy...wkońcu nie od tak sobie dają w zestawie 2m :P

@ roth, ostatnio gadalem z kolesiem ktory mial na 6megowce mar 11 i 12 i śmigalo no problem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi