djluck Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Witam! Od jakis 2 miesiecy dosc czesto zrywa mi polaczenie z netem. Mam Neo 128. Czasami dzieje sie tak ze sie polaczy na 10 min. i znowu zerwie. Myslalem ze modem (Sagem) zajechalem bo komp mi chodzi praktycznie 24 H na dobe no ale pozyczylem router i dalej dzieje sie to samo. Nizej log ze statusow gg. Mozna sie domyslec ze niedostepny to wtedy kiedy mi zerwalo lacze: [19:36] status Niedostępny [19:38] status Zaraz wracam [19:51] status Niedostępny [19:52] status Zaraz wracam [20:25] status Niedostępny [20:26] status Zaraz wracam [20:54] status Niedostępny [20:55] status Zaraz wracam [21:23] status Niedostępny [21:25] status Niedostępny [21:25] status Zaraz wracam [21:39] status Niedostępny [21:39] status Zaraz wracam [21:58] status Niedostępny [22:00] status Niedostępny [22:00] status Zaraz wracam Szczerze powiem ze marza mi sie czasy kiedy neo zrywalo polaczenie raz na 24H. Zauwazylem tez ze jak ktos dzwoni to zrywa polaczenie. Filter jest dobrze zalozony bo sprawdzalem kilka razy. Wymienilem go i dalej to samo. Komp tez jest czysty. Mam Sygate Personal Firewall, Nortona i inne programamy ktorymi regularnie skanuje system. Nieco danych: Win XP Pro, SP 2 i uaktualnienia z windows update. Wg mnie problem lezy po stronie TPSA. Za wszystkie odp. z gory dziekuje! p.s. kolega ktory mieszka ulice dalej a jego dom widze z okna mial ten sam problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 może to również być wina okablowania w domu. Już o tym pisałem na forum. Okazałao się, że mam w mieszkaniu uwalony (nadłamany, skruszony) przewód od lini telefonicznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Mi też ostatnio zrywa połączenie, podejrzewam, że w tym czasie nie ma także sygnału w telefonie, ale nie zdążyłem nigdy sprawdzić, bo lmapka na modemie miga nie więcej niż pół minuty. Mimo to, okropnie mnie całą sytuacja wku**ia. Zaczęło się tak dziać, od kiedy na jeden weekend wyłączyli mi zupełnie linię telefoniczną. Usterki widocznie do końca nie naprawili. Moje okablowanie jest w porządku. Złodzieje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 a od czego macie 0 800 102 102? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordek Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 a od czego macie 0 800 102 102? 1630829[/snapback] a od czego mamy forum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djluck Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 wymienie kabel z Gniazdka do Modemu. Jak nie pomoze bede meczyl TPSA dopoki tego nie zrobia. Nie dawno mialem 1 numer tel. w domu. Teraz mam 2 numery. Jeden na dole drugi u gory. Wczesniej bylo robione tak ze mialem u gory i na dole ale do jednej linii. Teraz mam inny numer na dole i u gory. U gory koles nie ciagnal wszystkich kabli na nowo. Po prostu ze slupa pociagnal do sciany i ze sciany polaczyl ze starym kablem. Nie wiem po co to pisze ale wydaje mi sie ze cos tutaj bedzie nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 a od czego mamy forum? 1631234[/snapback] A na forum zdjagnozujesz koledze powyzej wine po stronie TPSA? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djluck Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Dzownilem do nich wczesniej, ponziej napsialem ten temat. Zaczelo sie standardowo. Prosze sprawdzic filtry. Pozniej ze mam przeskanowac kompa antyvirusem, ustawic zeby USB nie wylaczal, w programiku ktory byl do Sagema wcisnac kombinacje ALT+ D itd. Mam tego serdecznie dosyc. Za moment zadzwonie jeszcze raz. Chociaz nie powiem... net mi chodzi juz 6 godzin :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 to nacisnij jeszcze raz ALT+D i zobacz jakie sa parametry MARGIN i Attenuation. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukersss Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Mi też ostatni zrywa połączenie. Już 3 raz w ciągu 5 dni! Mam tak po zmianie z 128 na 512. Strasznie mnie to wkurza! Może to nie tak często jak innym ale nienawidze tego. Może wymienie kabel z gniazdka do modemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 A tracisz synchro po rozlaczeniu? Sprawdź czy masz jakies bledy CRC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Stery nowe czy z płyty tpsa :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukersss Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Stery nowe czy z płyty tpsa :>?Z płytki... A tracisz synchro po rozlaczeniu? Sprawdź czy masz jakies bledy CRC... Synchro trace na jekieś 15-30 sekund. Błędów CRC nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Jak tracisz synchro to niedobrze :/ Sprawdx na oryginalnym kablu z zestawu (gdy masz ST330 to nie na oryginalnym ale po prostu na jakimś innym do 2 m). Sprawdź tez mikrofiltry...a najlepiej podłącz do lini sam modem (telefony odłącz).Na wiele się to nie zda gdyż na 99% twoja linia nie daje rady na szybkości 512kbps. Dzwon na hotline i poproś o test lini itd...oni juz beda wiedziec co robić. Ewentualnie jak masz modem sagem i jak masz w opcjach zaznaczone iso/bulk to zmien to na samo bulk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Możesz też spróbować nowych sterów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) zmiana nic nie da. Sprawdz Margin/Att ile masz. Att >44 lub Mar<12 to masz slaba linie albo sam sie tlumisz przez zle kable Edytowane 10 Września 2005 przez roth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Att >50 lub Mar<10 to moje dane...przy tych powyzej znam przypadki ze neo smiga bez problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Att >50 lub Mar<10 to moje dane...przy tych powyzej znam przypadki ze neo smiga bez problemu... 1641271[/snapback] Tak niby jest oficjalnie ale sproboj pociagnac 2 Mbity na Mar 11 albo att 47. Juz od 42-44 zaczynaja ginac pakiety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukersss Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Czy może być to wina zbyt długiego kabla od gniazdka do modemu? Bo ja mam chyba z 15m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Czy może być to wina zbyt długiego kabla od gniazdka do modemu? Bo ja mam chyba z 15m. 1641535[/snapback] wlasnie att rosnie od dlugiego kabla i duzej ilosci polaczen (rozdzielacze itd). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukersss Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Margin 31 Attenautoin 19 Może TPSA ma jak zwykle jakieś problemy, bo wcześniej chociaż też mialem 512 nie rozłączało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Margin 31 Attenautoin 19 Może TPSA ma jak zwykle jakieś problemy, bo wcześniej chociaż też mialem 512 nie rozłączało... 1641597[/snapback] No to ok. A jak cie rozlacza to mruga dioda? zmien sobie w config bulk/iso na bulk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukersss Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 A jak cie rozlacza to mruga dioda? zmien sobie w config bulk/iso na bulkZmieniłem. Już od dwóch dni mnie nie rozłączyło. Ale jak rozłącza(raz na kilka dni) to dioda ADSL mruga przez pare sekund... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Zmieniłem. Już od dwóch dni mnie nie rozłączyło. Ale jak rozłącza(raz na kilka dni) to dioda ADSL mruga przez pare sekund... :mur: 1642032[/snapback] skoro mruga dioda na modemie to tak jakby modem tracił synchronizacje albo jakieś problemy na centrali. Ja bym zamęczył ich na infolinii aż do skutku !! w końcu za to im płacą aby pomagali użytkownikom usługi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Meczyc to se mozesz...wytargujesz conajwyzej powrot na stara predkosc na sciezce technicznej ;) Powodzenia...:) Zmień ten kabel na jakiś krótszy...wkońcu nie od tak sobie dają w zestawie 2m :P @ roth, ostatnio gadalem z kolesiem ktory mial na 6megowce mar 11 i 12 i śmigalo no problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 ciekawe jak dlugo. Za 2-3 miesiace bedzie go juz rozlaczac i na tym sie skonczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukersss Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Zmień ten kabel na jakiś krótszy...wkońcu nie od tak sobie dają w zestawie 2m icon_razz.gifTzn. jak to mam to zrobić? Gniazdko daleko od kompa... A co do kabla to mam telefoniczny (nie przedłużacz)! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparrov Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 To podejdź z kompem do gniazdka ;) Za długi kabel od modemu do gniazdka moze powodować rozłączanie. Sprawdź na tym z zestawu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukersss Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 To podejdź z kompem do gniazdka icon_wink2.gifPewnie, postawie sobie kompa na schodach. Wcale nie będzie nikomu przeszkadzał... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Od tego sa np modemy ethernetowe zeby nimi podpinac a nie kombinowac z 20 metrowymi kablami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...