Skocz do zawartości
Slow

Akasa 120mm - Niezbyt Cicha

Rekomendowane odpowiedzi

mam maly problem. Otoz kupilem dzisiaj/wczoraj polecany przez duza liczbe forumowiczow wentylator firmy Akasa 120mm. Jednak zamiast blogiej ciszy i wydajnosci dzieki ktorej zyskal slawe uslyszalem nieprzyjemny szum i jakowes terkotanie :| Sytuacja poprawia sie dopiero przy 5V ale tez nie jest idealnie. Mam pytanie do posiadaczy. Ocencie obiektywnie czy wystepuje u Was zajawisko terkotania oraz czy wentylek jest mocno slyszalny na 12V - moze trafila mi sie felerna sztuka.. btw. Wentylator zamontowalem w zasilaczu i gdy "puszcze" go 5V czuc nieprzyjemna won z jego wnetrza..

Edytowane przez QuicksilveR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm;o być może wadliwa sztuka niedorobiona , ja ostatnio kupiłem 120mm qolteca ma 22db przy 58CFM i jedyne co słysze na 12v to delikatny przepływ powietrza miły dla ucha co jest nieuniknione czyli dla mnie niesłyszalny i wydajniejszy niz akasa=) ja nieiwem czemu oni tak na te akasy patrzą ^^ dla mnie qoltec rox:D pozdro^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kolejny drogi , niewarty swojej ceny przereklamowany produkt .. oczywiście jest to wentylek lepszej jakości ... ale nic nie zniweluje przepływu powietrza , zawsze będzie go słychać , takie są prawa fizyki ... chyba że w twoim wypadku owy hałas jak to nazwałeś turkotanie jest spowodowany wadliwą konstrukcją wentylka ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka razy pisalem na forum, ze akasa amber jest dosc glosna jednostka, glosniejsza niz revoltec dark choc i ten tez nie jest bezglosny, ale jest sporo cichszy i tanszy ;] chyba zaden wentyl 120mm na 12V nie bedzie bezglosny a jak bedzie to pewnie obroty beda na poziomie 800-900rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktory wydajny wiatrak bedzie nieslyszalny? ZADEN, zawsze bedzie slyszalny przeplyw powietrza a kuipowanie wentyli za 50pln mija sie z celem, ja ostatnio kupilem na gieldzie za 6pln taki ze zlomu, jak sie poszuka to sie nawet dobry wentyl trafi, ja znalazlem jamicona, lozysko cichutkie, powiedzialbym ze nawet takie samo jak w nowym glacialtechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak i jest z podawna glosnoscia pracy danego wentyla .. H#J wie jak oni sobie testowali te dB czym , i z jakiej odleglosci .. kazdy podaje co innego a dopiero po podlonczeniu w domu sie okazuje ... najlepiej poszukac w necie test wentyalatorkow ktory nas interesuje .... i wybrac cos ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM!

Proszę o odesłanie wadliwej sztuki Ambera na adres: Admax Computers ul Garbary 37 61-868 Poznań. Jesteśmy dystrybutorem marki Akasa w Polsce. Pański wentylator zostanie natychmiast wymieniony na nowy. Porszę o podanie w paczce Pańskiego adresu zwrotnego . Pozdrawiam Piotr Wojciechowski /ADAMX COMPUTERS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM!

Proszę o odesłanie wadliwej sztuki Ambera na adres: Admax Computers ul Garbary 37 61-868 Poznań. Jesteśmy dystrybutorem marki Akasa w Polsce. Pański wentylator zostanie natychmiast wymieniony na nowy. Porszę o podanie w paczce Pańskiego adresu zwrotnego . Pozdrawiam Piotr Wojciechowski /ADAMX COMPUTERS

1630105[/snapback]

Dziekuje za propozycje, mysle jednak, ze nie bede mial problemow aby wymienic ja na miejscu - w Krakowie. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2 120 akasy , które chłodzą mi budę co prawda kupione w zeszlym roku i powiem szczerze , że są bardzo ciche łożysko nie terkocze itp mam je puszczone na 12v i powiem szczerze , że je ledwo słyszę a mam pasywną grafę , zasiłke toppowera , papst puszczony na 5v jest od akay głosnieszy bo właśnie terkocze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam maly problem. Otoz kupilem dzisiaj/wczoraj polecany przez duza liczbe forumowiczow wentylator firmy Akasa 120mm. Jednak zamiast blogiej ciszy i wydajnosci dzieki ktorej zyskal slawe uslyszalem nieprzyjemny szum i jakowes terkotanie :| Sytuacja poprawia sie dopiero przy 5V ale tez nie jest idealnie. Mam pytanie do posiadaczy. Ocencie obiektywnie czy wystepuje u Was zajawisko terkotania oraz czy wentylek jest mocno slyszalny na 12V - moze trafila mi sie felerna sztuka.. btw. Wentylator zamontowalem w zasilaczu i gdy "puszcze" go 5V czuc nieprzyjemna won z jego wnetrza..

1629763[/snapback]

Wymień na lepszy model :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie arctic na 1600-1800rpm jest niesłyszalny ;)

1630604[/snapback]

Dla mnie Arctic Fan Pro 3 przy takich obrotach juz wyl.. Bezglosny robil sie przy ~ 700-800 obrotach. Chyba faktyznie zadnen wiatrak nie moze byc wydajny i jednoczesnie cichy. Zawsze trzeba isc na jakis kompromis.. Zobaczymy jak bedzie po wymianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moge porównać kilka wentyli:

1. Arctic Cooler 80mm - ten za 10 zł - jest cichy - ale tylko przy najniższych obrotach. Na "ostatnim" schodku - jest słyszalny i to nieprzyjemnie.

2. Akasa Amber 80 mm - jest głośne jak cholera - na maxymalnych - a na minimalnych - niesłyszalna. Tylko że wtedy ma tak mały przepływ, że nie wiem do czego ją wsadzić.

Ja jestem zwolennikiem 120 mm wiatraków Puszczasz na 600 RPM, przepływ przyzwoity i nie słychać w ogóle. 80mm ssie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak...ale jeszcze trzeba mieć miejsce na 120 mm z tyłu lub z przodu budy :/

1632138[/snapback]

Niekoniecznie, ja mam Qolteca 120mm umieszczonego na dole obudowy, wiejącego pod skosem na kartę graficzną i procek. Położył :D em go na kablach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie cmsydney wyjasnil temat (pierwszy raz sie zgadzam z jego wypowiedzia :lol: )

Jesli chodzi o wentyle obojetnie czy sa ta 80/92/120 to przy tych samych obrotach beda wydawaly takie same dzwieki , jedyne roznice sa w lozyskach , ktore np moga terkotac jak np moj poprzedni Crystal 120 .

Mialem juz wszystkie dostepne na rynku 120mm i jesli chodzi o 12v to tylko glacial byl cichy , no ale przeplyw byl taki , ze przy rownoleglym dmuchaniu do obudowy mialem lepszy efekt.

To co moge polecic (u mnie sie sprawdzilo) :

- revoltec 5-7v (w tym zapas na 12v jesli trzeba cos przedmuchac konkretnie)

- qoltec (j.w)

- akasa (j.w)

- thermaltake led (nie wiem jaki model , mam go od poczatku w budzie i ma podobne parametry do wentyly powzej)

Odradzam :

-Crystal

-Glacial

-Thunderbalde :mrgreen:

-Thermaltake (czarno-pomaranczowy)

-ICeQ (kij go wie co to jest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi