Cyrul Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) Witam mam problem mam zrobić programik który będzie wyświetlał znaki ASCII wklepane z klawiatury. Obajerowanie graficzne już wykombinowałem, znaki zwykłe jak i rozszerzone załatwia mi funkcja którą przedstawiam poniżej, no bo wiadomo że jak wcisne sobie strzałkę to musze to zczytać 2razy w postaci wartości 224 i np 72 w przypadku strzałki w góre. Z tym sobie poradziłem i działa, mam natomiast problem jak analizować że wciśnięty został ALT wogle nie mam pojęcia jak się do tego dobrać. Poniżej podaje mój program: #include<iostream.h>#include<conio.h>#include<stdio.h>int znak;void ExtChr(int *znak,int *ext){ *znak=getch(); if ((*znak==224)||(*znak==0)){ *znak=getch(); *ext=0; } else *ext=1;}void main(){ int ext; int znak; ExtChr(&znak,&ext); cout<<znak<<endl; cout<<ext<<endl;} wdzięczny był bym za info ew. zapraszam na gg:2107813 Edytowane 5 Września 2005 przez Cyrul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 musisz zdaje sie skorzystać z jakieś funkcji mapującej klawiature pewnie w winapi jest cośtakiego , lub z przerywań klawiatury, ale to jużnie jest takie proste. /// Jeśli to ma być coś związanego z polskimi znakami diakrytycznymi to może sie do tego zabrać tak że np: w tabeli asci jest tak: litera | org | ogonek a | 97 | 165 c | 99 | 134 e | 101 | 169 l | 108 | 136 o | 111 | 162 s | 115 | 152 n | 110 | 228 z | 120 | 171 i po sprawdzeniu czy został wpisany taki kod jak w tej trzeciej kolumnie ogonek można wywnioskować że został wciśniety Alt, ale to tylko znajdzie miejsce kiedy mamy do czynienia ze znakami diakrytycznymi bo w innym przypadku jest bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Nie, mam tylko napisać funkcję która sprawdzi że był wciśnięty alt i tylko alt np przyjmujaca parametr int prooba i zmieniajaca jego wartosc na 0 lub 1 w zaleznosci czy zostal wcisniety alt czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 To ja mam problem o podobnym temacie. Chyba banalny wiec nie zakladam nowego topicu. Jezyk to Turbo pascal. Chce napisac program, ktory bedzie korzystal z fukncji readkey. Nie wiem tylko jak zrobic zeby reagowal na strzalke do gory... jesli chce np na enter to robie tak; a:=readkey; if a=#13 then write('dziala'); z tego co wiem strzalka w gore to 72 lub H, a jak robie a:=readkey; if a:=#72 then write('dobrze'); to juz mi w programie tego nie wylapuje... :( jak wiec nalezy to zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...