Lipny Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Witam! Wczoraj podczas normalnej pracy z kompem pojawil sie bluescreen. Rzecz raczej niespotykana przy WinXP. Pomyslelem sobie ze restart załatywi sprawę. Nie zalatwił - nie pojawił sie ekran biosu tylko z głośniczka systemowego wydobywal sie dzwiek syreny wozu strażackiego (chyba)......lekka panika.....clear CMOS i komp wstaje ale w ekranie biosu widac tylko to co wyswietla sie do info o procesorze i nic wiecej. Powinien byc liczony RAM ale nic takiego nie mialo miejsca. Komp nie reagowal na nic. Pomyślełem sobie że to RAM padł (ale sprawedzilem u kolegi i wszystko OK). Wyciągnołem kość RAMu, zrobiłem dłuższy clear CMOS i komp odpalił, windows się normalnie załadował i wydawało się że wszystko OK, ale po około 2 godzinach znów to samo i od tej pory nie udało mi się już "postawić" kompa. Kombinowałem z kośćmi RAMu (różne sloty, różne kości...) ale ciągle to samo, może pozatym że jeszcze kilka razy udało mi sie dojść do komunikatu o procesorze w ekranie biosu ale to wszystko. Najczęściej jednak komp wydaje z siebie tylko odgłos syreny wozu strażackiego i obydwie diody na obudowie się świecą). RAMy sprawne, zasilacz też więc płyta czy procesor (chociaż to by było dziwne bo chodził na 10x200 przy 1,55V a temp nie przekraczała 48 stopni w stresie)?. Sprzęt jak w podpisie. Gwarancja skończyła się tydzień temu....chyba czekają mnie wydatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendezX700 Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) chyba coś z płytą wyciągnij baterię z pł.głównej i wsać ponownie może to coś da jak nie to może się wyładowała zmień na nową Edytowane 3 Września 2005 przez mendezX700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Podociskaj wszystkie kabelki, karty rozszerzeń itd. Jak to nie pomoże, to obstawiam, że płyta główna pada. Mój poprzedni Epox 8KRAI też znienacka zaczął się sypać. i pomagało mu wyciągnięcie baterii na kilka godzin. Płyty nie udało się naprawić, więc została wymieniona w ramach gwarancji i nowy egzemplarz działa dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Też miałem coś takiego ale w kompie z 386... Na dysku zrobiła się taka wielka rysa... Nie wiem skad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) Też miałem coś takiego ale w kompie z 386... Na dysku zrobiła się taka wielka rysa... Nie wiem skad. 1630757[/snapback] Na dysku.....? Chyba nie kumam...... Aha! W epoxach jest cos takiego jak post code. No wiec w moim przypadku (gdy włącza się "straż pożarna") widnieje "25". W instrukcji są wszystkie możliwe kody ale tego akurat nie ma..... (tzn jest ale pisze tylko "reserved") Edytowane 3 Września 2005 przez Lipny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Na dysku na tależu... Tak jak by ktoś igla przejechał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 No teraz juz nic nie wiem.... od kilku godzin komp chodzi zupełnie normalnie... Nie wiem teraz czy mam zmieniac sprzet czy czekac.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Winnemu wszystkiego okazała się płyta główna, a konkretnie port AGP. Zmianiłem sprzęt na s754 (widac w podpisie) i jestem póki co wręcz zachwycony. Sempron 2800+ (default) wydajnosciowo = Barton 3000+ ale prawie w ogole sie nie grzeje i obsługuje 64 bity :) Szkoda ze mam takie beznadziejne RAMy :( Dzięki wszystkim za rady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...