Skocz do zawartości
mrDark

Problem Z Kartą Graficzną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio mam problem ze sterownikiem do karty graficznej...

Obraz mam ustawiony na 100 Hz, a problem polega na tym, że komp startuje z domyslnym odświerzaniem 60 Hz. Przesuwanie okienek jest również strasznie powolne i widać jak się odświerzają. Poprostu sterownik od grafiki nie działa. :cry:

W takich przypadkach wchodzę do "Menadżera urządzeń" i przy sterowniku karty graficznej jest żółty wykrzyknik. Dalej daje właściwości tego sterownika, a tam m.in. kompunikat:

"Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)"

Wybieram na tym sterowniku opcje "Wyłącz" później "Włącz" i już działa prawidłowo. Dopiero teraz znowu mogę ustawić obraz na 100 Hz.

Kilka razy się zdarzyło, że i to nie pomogło - żółty wykrzyknik był nadal. Dopiero ponowne uruchomienie i powyższy zabieg przyniosły rezultat.

Probowałem różnych wersji sterownika, czyszczenia programem "Driver Cleaner 3", ale to nic nie zmienia.

Kiedyś zdarzało się to może raz w tygodniu, a teraz (już ze 2 miesiące się męcze) co 2 uruchomienie komputera. Wcześniej (chyba z pół roku) nie było rzadnych problemów i sterownik startował za każdym razem.

Ktoś ma jakiś pomysł? Bo już tracę nadzieję :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfig:

CPU: AMD Athlon XP 2500+ Barton

+ Spire Falcon Rock II

MOBO: Epox 8RDA+ (nForce2)

RAM: DDR400 TwinMOS 2x512MB Dual

GPU: Gainward GF3Ti/450 TV

+ Arctic Cooling VGA Silencer

VCR: Leadtek WinFast TV 2000 XP RM

HDD: Seagate Barracuda 7200.7 80 GB

HDD: Seagate Medalist 4321 4,3 GB

CDRW: LG GCE-8240B 24x 10x 40x

CASE: Modecom Fine I

+ Arctic Cooling Fan 3 TC

PSU: HuntKey HK-400AP

CRT: Samsung SyncMaster 795 MB

Najgorsze, że nie dokładnie nie zaobserwowałem momentu pojawienia się problemu. Wydaje mi się, że to po zmianie sterowników mobo i gfx. Później testowałem najróżniejsze wersje, ale to nie poprawiło sytuacji. Czasem po ponownej instalacji sterów do grafiki, jest spokój na kilka uruchomień kompa :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa już się wyjaśniła, ale może najpier, jak do tego doszedłem :razz:

Zrobiłem jak radzisz, czyli dezinstalacja sterów, czyszczenie Driver Cleaner 3, a później instalacja. Następnie z 10 rebootów i już jestem szczęśliwy, bo wszystko działa prawidłowo :rolleyes:

Ponieważ winda dosyć długo mi się ładuje - 11 razy przelatuje wskaźnik postępu na ekranie ładowania - znalazłem na niecie sposób, aby to zmienić. Dokładnie, to chodziło o ustawienie w rejestrze EnablePrefetcher wartości "0" zamiast "3".

Po tym zabiegu wskaźnik postępu nawet 1 raz całkiem nie przeleciał, a ekran ten znikał. Niestety całkowity czas, po którym pojawiły się wszystkie programy w trayu był dłuższy.

Wróciłem więc do wartości "3", a tu niespodzianka - powrócił stary problem ze sterownikiem :-|

Dałem znowu wartość "0" i sterownik ładnie się uruchamia. Wykasowałem zawartośc folderu Windows/Prefetch, ustawiłem znowu wartość "3" i sterownik znowu działa prawidłowo. Kolejne 10 rebootów i 0 problemów :D

Co więcej, wskaźnik ładowania windy przelatuje 7 razy zamiast 11.

Jak widać wszystkiemu winien był "prefetching" :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi