mrDark Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Witam! Ostatnio mam problem ze sterownikiem do karty graficznej... Obraz mam ustawiony na 100 Hz, a problem polega na tym, że komp startuje z domyslnym odświerzaniem 60 Hz. Przesuwanie okienek jest również strasznie powolne i widać jak się odświerzają. Poprostu sterownik od grafiki nie działa. :cry: W takich przypadkach wchodzę do "Menadżera urządzeń" i przy sterowniku karty graficznej jest żółty wykrzyknik. Dalej daje właściwości tego sterownika, a tam m.in. kompunikat: "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)" Wybieram na tym sterowniku opcje "Wyłącz" później "Włącz" i już działa prawidłowo. Dopiero teraz znowu mogę ustawić obraz na 100 Hz. Kilka razy się zdarzyło, że i to nie pomogło - żółty wykrzyknik był nadal. Dopiero ponowne uruchomienie i powyższy zabieg przyniosły rezultat. Probowałem różnych wersji sterownika, czyszczenia programem "Driver Cleaner 3", ale to nic nie zmienia. Kiedyś zdarzało się to może raz w tygodniu, a teraz (już ze 2 miesiące się męcze) co 2 uruchomienie komputera. Wcześniej (chyba z pół roku) nie było rzadnych problemów i sterownik startował za każdym razem. Ktoś ma jakiś pomysł? Bo już tracę nadzieję :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 napisz cos o sprzecie, oraz czy dokladales / odjales jakis sprzet / zmieniales cos w biosie przed pojawieniem sie problemow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrDark Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Konfig: CPU: AMD Athlon XP 2500+ Barton + Spire Falcon Rock II MOBO: Epox 8RDA+ (nForce2) RAM: DDR400 TwinMOS 2x512MB Dual GPU: Gainward GF3Ti/450 TV + Arctic Cooling VGA Silencer VCR: Leadtek WinFast TV 2000 XP RM HDD: Seagate Barracuda 7200.7 80 GB HDD: Seagate Medalist 4321 4,3 GB CDRW: LG GCE-8240B 24x 10x 40x CASE: Modecom Fine I + Arctic Cooling Fan 3 TC PSU: HuntKey HK-400AP CRT: Samsung SyncMaster 795 MB Najgorsze, że nie dokładnie nie zaobserwowałem momentu pojawienia się problemu. Wydaje mi się, że to po zmianie sterowników mobo i gfx. Później testowałem najróżniejsze wersje, ale to nie poprawiło sytuacji. Czasem po ponownej instalacji sterów do grafiki, jest spokój na kilka uruchomień kompa :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 najszybciej usuniesz ten problem reinstalujac system. Jezeli to nie pomoze bedziemy myslec dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrDark Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Tego wolałbym uniknąć :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoWeReDbyaBiT Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Nom dokładnie najprostszy sposób to reinstal systemu. :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrDark Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Czyli mówicie, że bez formatu i instalacji wszystkiego od nowa sie nie obejdzie? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Może porządnie wyczyść system z sterowników po karcie graficznej po sterach od płyty gł. Potem zainstaluj je jeszcze raz najpierw do płyty potem do karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrDark Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Sprawa już się wyjaśniła, ale może najpier, jak do tego doszedłem :razz: Zrobiłem jak radzisz, czyli dezinstalacja sterów, czyszczenie Driver Cleaner 3, a później instalacja. Następnie z 10 rebootów i już jestem szczęśliwy, bo wszystko działa prawidłowo :rolleyes: Ponieważ winda dosyć długo mi się ładuje - 11 razy przelatuje wskaźnik postępu na ekranie ładowania - znalazłem na niecie sposób, aby to zmienić. Dokładnie, to chodziło o ustawienie w rejestrze EnablePrefetcher wartości "0" zamiast "3". Po tym zabiegu wskaźnik postępu nawet 1 raz całkiem nie przeleciał, a ekran ten znikał. Niestety całkowity czas, po którym pojawiły się wszystkie programy w trayu był dłuższy. Wróciłem więc do wartości "3", a tu niespodzianka - powrócił stary problem ze sterownikiem :-| Dałem znowu wartość "0" i sterownik ładnie się uruchamia. Wykasowałem zawartośc folderu Windows/Prefetch, ustawiłem znowu wartość "3" i sterownik znowu działa prawidłowo. Kolejne 10 rebootów i 0 problemów :D Co więcej, wskaźnik ładowania windy przelatuje 7 razy zamiast 11. Jak widać wszystkiemu winien był "prefetching" :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...