Skocz do zawartości
860lacov

Sempron 2800+

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procka tego co w podpisie, ale martwi mnie jego temp czyli ok 45*

Zamontowałem box'owego wentyla i nie zmieniałem pasty. W sumie myślałem że to przez to, ale kumpel ma na athlonia 64 3000+ i takie same chłodzenie i ma ok 35*

Czego to może być wina?

Aktualnie jedyną pastę jaką mam to arctic cooling którą dostałem do grafiki, ale może powinienem ją zastosować?

Dołączona grafika

p.s.

Bios wykrywa mi procka jako Unknown. Z tego co wiem to trzeba zmienić bios, ale na jaki?

tzn. jaki będzie najlepszy?

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upgrade się udał!

Ale bios w dalszym ciągu nie wykrywa procka jak należy, za to temp już jest ok. Próbowałem odpalić 3dmark'a 2001, ale nie chce przejść do końca, raz się wylączył, a raz zrestartowł kompa?? Czy to przez bios czy przez to że procek nie jest rozpoznany? Everest wykrywa sempa bezbłędnie

p.s.

Czy semprony były robione na jądrze Venice?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak everest rozpoznaje proca to płyta też dobrze rozpoznaje , nowy bios dodaje obługe nowych sempronów , co do 3dmarka spróbuj odkrecić grafe (tzn zmniejszyć oc),nowe sempy są na jądrze venice

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to w czymś pomóc?

Jadę na takich ustawieniach od zawsze (myślę że było już kilkadziwsiąt marków) i nigdy nic się nie stało.

Nie rozumiem tylko dlaczego płyta wyświetla unknown jesli rozpoznaje proca.

Edytowałem poprzedniego posta więć spytam jeszcze raz, czy spempy były robione na jadrze venice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podpisie napisałem jaką mam kartę. Czy to możliwe że nie obsługuję FW?

Zawsze myślełem że mam to włączone, ale MYŚLAŁEM :)

p.s.

Do czego służy CPU Thermal throtling? i opcja spred spectrum? jak ustawić? warto wogóle włączać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nf3 są bardziej wybredne na niestabilności grafy zmniejsz oc i zobacz,CPU Thermal throtling to włacz ,pewnie masz w % ustaw na maxa to jest chłodzenie programowe jak proc nie jest zajety mniej sie grzeje i mniej zużywa energii , spred spectrum wyłącz

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowszy cpu-z jednak wyświetla coś innego :)

I jeszcze jedno pytanko. Ile powinien pociągnąć mój procesor i na jakim napięciu?

Jeżeli ma to jakieś znaczenie to tak wyglądają jego dane wg everest'a

Dołączona grafika

Pytanie może troche lamerskie, ale już trochę sprawdzałem i restartował mi się komp, nie wiem czy to przez podniesienie napięcia czy coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi