Skocz do zawartości
yooguruto

Twinmos 2x512 +memtesty :/

Rekomendowane odpowiedzi

2 kosci na dualu (twinmos - pamieci twinmosa), prime wywala bledy jzu po paru sekundach, memtest tez sle bledy jak karabin maszynowy

Prime .log:

[sat Jul 31 11:05:53 2004]

Compare your results to other computers at http://www.mersenne.org/bench.htm

That web page also contains instructions on how your results can be included.

AMD K7 processo

CPU speed: 2004.28 MHz

CPU features: RDTSC, CMOV, PREFETCH, MMX, SSE

L1 cache size: 64 KB

L2 cache size: 512 KB

L1 cache line size: 64 bytes

L2 cache line size: 64 bytes

L1 TLBS: 32

L2 TLBS: 256

Prime95 version 23.8, RdtscTiming=1

Best time for 384K FFT length: 29.719 ms.

Best time for 448K FFT length: 33.903 ms.

Best time for 512K FFT length: 37.127 ms.

Best time for 640K FFT length: 49.619 ms.

Best time for 768K FFT length: 59.191 ms.

Best time for 896K FFT length: 71.536 ms.

Best time for 1024K FFT length: 79.229 ms.

Best time for 1280K FFT length: 103.953 ms.

Best time for 1536K FFT length: 124.265 ms.

Best time for 1792K FFT length: 152.345 ms.

Best time for 2048K FFT length: 169.161 ms.

FATAL ERROR: Resulting sum was 1.433312254526653e+016, expected: 1.433312259297675e+016

Hardware failure detected, consult stress.txt file.

[sat Jul 31 11:11:22 2004]

FATAL ERROR: Resulting sum was 7.850242048164637e+016, expected: 7.850242052175438e+016

[sat Jul 31 11:22:19 2004]

FATAL ERROR: Resulting sum was 261769083471139.3, expected: 261769076163867.9

Nigdy wczesniej nie testowalem pamiatek. Niedowno kupilem te twiny i postawonilem je testnąć i widzicie co sie dzieje, mimo tego ze winda, gry, programy dzialaja bez zarzutu! ;/

wft ;/ kupilem cos felernego do bolu?

reszta cfg:

epox 8rda+ rev.2.2

barton-m (poki co fsb 166 x 12) problemy z zasilka

co jeszcz emoge podac? jak trzeba bedzie to napisze dokladnie serie pamiątek, ale narazie chodiz mi glownie o te bledy. Nie zauwazylem jakis powazniejszych bledow podczas zwyklej pracy, dlatego nie wiem czy te programy (prime i memtest) sa na pewno wiarygodne

pozdr

----

dodatkowo sa teraz puszczone na fsb 166, CL 2.5, 3, 3, 9 na defaultowym ('auto' napieciu, chcoiaz tak samo jest na 2.7, 2.8, 2.9V) wiec niewygorowane osiagi jak widzicie i takie cyrki sie dzieja. Napiszcie mi tylko czy kupilem jeden wielki piss of sziet ?

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś innych testów? Często 3D Mark 2003 wyżuca jeśli coś jest niestabilne. A w memteście sprawdzałeś dokładnie każdą pamięć? Tzn pojedyńczo też? To podstawa żeby stwierdzić która z kostek może być walnięta. I w różnych slotach.

Wady fabryczne wszędzie się mogą zdarzyć bo po to jest gwarancjia.

Jeśli chodzi o współprace Twin Mos Epox to bym się nie czepiał bo mój kumpel miał taki układ przez 1,5 roku i to wykręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze w osobnym poscie bo to zlepka nowych info ktore pewnie rzuca jakies swiatlo na ta sytuacje.

Pamieci jak juz mowilem na kosciach TwinMosa [CL2.5]. Oznaczenia na kosciach to :

0448D

TMD7608F8E50I,

przy czym oznaczenia an naklejce to:

Model no M2G9J16A-TT

Na Dualu w/w programy wypia bledami jak szalone. Memtest (ver. odpala spod windy) znajduje bledy juz w trakcie przygotowania pamieci (zwalnianie ich czy cos takiego, nie wiem, nie znam sie^^)

Jednak gdy odpalilem (narazie 1 kosc) to na singlu test tra juz jakas godzinke i nic, 0 bledow. Pozostaje jeszcze przetestowac 2 kosc na singlu, jednka prosze o rade w czym problem gdyby obie kosci na singlu chodizly poprawnie ( bo tak zapewne bedzie), a problem ujawnia sie na dualu :( ?

-

edit

-

@ rafa, za okolo 30min podam wyniki 2 kosci (narazie 1 lezy w banku 0 - zostawilem ja po prostu tam gdzie lezala) i druga sprawdzse tak samo (co by ew. wyeliminowac uszkodzenia banku 1)

po 1 tescie podam tez dokladna serie 2 kosci (aida32 pokazywala co prawda pewno roznice w nazwie po scanie pamieci), jednak dual zadzialal bez problemu po umieszczeniu obu kosci w banku 0 1

skoncze 1 test, podam serie 2 kosci i juz powinniscie miec na tyle info, aby nie miec watpliwosci. Takze 'stej kullt' :]

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noi mamy winowajce.

1 kosc ktora testowalem:

'0350D

TMD7608F8E50D,

Model no M2G9J16A-TT'

dziala bez zarzutu.

2 natomiast:

'0448D

TMD7608F8E50I,

Model no M2G9J16A-TT'

wywala bledy w BANKu 0 i 1 zarazem :/

Sorry za burdel bo moznabylo tego uniknac jakbym sam sprawdzil pokolei kazda kosc, ale chyab troche spanikowalem ^^

Skoro juz zalozylem ten topic, to prosilbym o opinie, co ja w koncu za kosci kupilem. Slyszalem ze twinmosy wydaja pamieci z roznymi kosciami. A jak sie sprawuja Twiny na kosciach Twinmosa? Z gory dzieki za Wasze zdanie (moze ktos pracowal na identycznych modelach) a ja ide szukac 2 kosc do duala :/. Jakby sie ktos natknal na odpowiedni model i jej oferte to prosze o kontakt

pozdr

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reszta cfg:

epox 8rda+ rev.2.2

barton-m (poki co fsb 166 x 12) problemy z zasilka

Mamy taką samą płytę i pamięci :-P

U mnie chodziły w dualu przy FSB 166 (166x11) i nie było rzadnych problemów. Natomiast już przy FSB 200 (200x11) sypały będami ma MemTeście. Nawet zwiększenie napięcia nic nie dawało. Niektórzy twierdzili, że to Epox gryzie się z Twinmosem...

Kidedyś z ciekawości zmieniłem bios na "nieoficialny":

8RDA+ Johnson SE [E4][ED] Bpl 3.09C 28.01.05 by -=Merlin=-

I tu niespodzianka. Pamięci bez problemu przechodzą testy na FSB 200 i to standardowym napięciu B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja najwczesniej spradwze te pamieci na fsb 200 we wtorek jak zakupie zasilke (badz co badz ciagle sie zastanawiam jaka kupic, ma udzwingnac mobajla @3200 albo i wiecej, 2 hdd, 2 cdrom, radeona9800xt - rady prosze kierowac na PMa albo tutaj, najwyzej zakmnie sie topic za OT ;])

troche mnie zmartwiles tymi osiagami na oryginalnym BIOSie ;/, a jak ma sie sprawa z updatem na nieoficialny BIOS? sa jakies narzedzia tak banalnie proste jak w przypadku 'Magic BIOS' od EPOXa? Noi czy to bezpieczne :)

ew. porady prosze slac na PMa, tak chyba bedzie 'bezpieczniej" :)

chyba ze od razu zapraszam na GG: 2275376, za wszyskie rady jzu teraz dziekuje ^^

PS. Czy ktos moze potwierdzic niekompatybilnosc Twinow z Epoxem przy FSB 200? ;/. Zainteresowalo mnie to bardzo, zreszta trudno sie dziwic. Wiekszosc Twinow ma wzmianke o niekompatybilnosci z Abitami a tu taka niespodzianka :o

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się natknąłem na informacje o problemach tylko z 2x512 MB Twinmos przy FSB 200.

Nawet zmieniałem zasilacz, ale i to nie pomagało...

Nie mam FDD, więc zmianę biosu robiłem pod windą. W katalogo z "Magic BIOS" jest program WinFlash. Uruchamiasz, wybierasz plik "Open File" klikasz "Update Bios", chwila strachu i to wszystko :)

Gdybym miał pewność, że to bezpieczne, wrzuciłbym ten bios z miesiąc wcześniej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aida32 pokazywala co prawda pewno roznice w nazwie po scanie pamieci, jednak dual zadzialal bez problemu po umieszczeniu obu kosci w banku 0 1

1631952[/snapback]

Ku ścisłości - dual to jest praca dwóch kości pamięci równolegle zwiększająca sumaryczną przepustowość. I tylko tyle. Zestawy do "duala" to tylko pic na wode fotomontarz. Dual działa na wszystkich pamięciach i na różnych seriach. Nie mósisz szukać żadnych specjalnych wydziwiaczy. Po prostu wymień tą wadliwą na poprawnie działającą.

Jeśli chodzi o kompatybilność z płytami kiedyś czasem coś bywało ale ostanio nic takiego nie słyszałem. A z Abitem też o tym mówiono a jakoś dziwnie od ponad roku używam tylko TwinMosów z moim AN7 i wszystko śmiga pięknie. Wszystkim moim znajomym też zawsze polecałem TwinMosy, kupili je i są zadowoleni. 100% stabilności na podkręconych parametrach.

TwinMosy są dobre!

Płyta może chodzić z innym biosem z tymi pamięciami ale test ewidentnie świadczy że nie pracuje ona 100% prawidłowo więc mimo wszystko ja bym na twoim miejscu reklamował tą kostke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie zabijcie mnie, teraz zglupialem, po prostu nogi mi podcielo...

Dalem ta 'zepsuta kostke' do testow 3 znajomym. 1 ma jakiegos epoxa na nf4, inny epox ... 3i czy cos takiego, a 3 identycznego epoxa 8rda+ (ew. moze inna revka). Co sie okazalo? U nich pamiec smiga jak szalona (co prawda u mnie tez nie szwankowala, ale u nich nawet memtesty nie pokazaly ani pół bledu).

Póki co wyszedlem na odiote, poniewaz zrobilem troche zametu przy tych kostkach, a tu co? okazaly sie byc 100% sprawne? Nie no Panowie X-files i strefa 51 wysiadaja :/

jezeli ktos ma jakis pomysl to prosze o rade, jezeli nie bedzie to odpowiedz w stylu 'lecz sie facet'

PS. Dodam ze testowalem dana kosc na 2 bankach, jednym z nich byl bank na ktorym 2 kosc chcodzila sprawnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bpl 3.09C Beta Bios Merlin dla 8RDA+

Wysłany przez: Bartosz Pachelski :: dnia Sobota, 29 Styczeń, 2005 - 15:25 CET

Właśnie stała się dostępna najnowsza a pierwsza wersja Biosu TaiPan EB , przeznaczona do płyty głównej Epox 8RDA+ , którego twórcom jest nasz rodak Merlin. Tym razem najnowsza odsłona oprogramowania, z numerem 3.09C , dzięki znacznej modyfikacji, oraz zaimpletowania własnego autorstwa zmodyfikowanych Rom-Sipów Bios Table, wyznacza nowe granice zwiększonego potencjału overclockingu, jak i wydajności platformy. Już podczas pierwszych testów, wykazano iż najnowsze dzieło Polaka jest wszechstronnie zoptymalizowane, czego konsekwencjami jest wydajność nie osiągalna dla większości Biosów.

Najważniejszą zmianą, jest dodanie pełnego wsparcia dla Mobilnych Bartonów. Oczywiście zawarty został również Softwarowy L12 mod, pozwalający na osiągniecię bez ingerencji w płytę główną o wiele wyższe FSB niż 200mhz. Drugim już standardowym dodatkiem, jest optymalizacja pracy dla szyny Front Side Bus 200mhz, która znacząco zwiększa wydajność i stabilność platformy, podczas działania jednostki centralnej w takiej konfiguracji. Dodano również opcje zabezpieczeń termicznych, dzięki któremu można zabezpieczyć system przed poważną awarią. Warto zauważyć, iż tablice Rom-Sip zostały tak dostosowane, by można było uzyskać maksymalne stabilne FSB w mnożniku 10,0 oraz 10,5.

Dostępne wersja CPC OFF.

-----------------------------------------------------------

8RDA+ Johnson SE [E4][ED] Bpl 3.09C 28.01.05 by -=Merlin=-

Data : 28.01.05

CPC : Włączone

Uwagi: Zalecane dobre układy pamięci Ram, szczególnie stabilne wysokie GSB dla mnożników 10-10,5,

wsparcie dla Sempron, Barton Mobile, większość zakładek Bios'u odkryta

Przeznaczone dla płyt : Epox 8RDA+

Przeznaczone dla rewizji: dowolna

Optymilazacja dla : SiS Soft Sandra, 3D Mark03/01,

Dodatkowe Funkcja : Software L12 Mod, wsparcie dla FSB wyższych niż 200mhz

ROM-SiP : Modify by Merlin

Autor: Merlin

Źródło: http://hslab.pl/modules.php?op=modload&nam...rticle&sid=2779

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi