largos Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Witam ! Mam pytanko bo kurde nie wiem czy moj komp chodzi synchronicznie , hm chodzi mi tu dokładniej o procek i ram . Procka mam 1700 XP+ podkreconego do 2200 + ( 2 GHZ ) . Magistrala 180 mhz Ram 2X 256 mb 333mhz . Płyta MSI KT600 ( SATA ) : AGP 8 Grafika Radeon 9550 128 mb 128 bit . orginalne jego ustawienia wynosza 250 rdzen 400 pamięc . Przy tych ustawieniach ( procek zakrecony , cały czas ) komputer wykreca 8252 pkt . Nie wiem czy to duzo i nie wiem czy to mało moglibyście mi doradzić ??? Gdy podkrece Grafe na 400 rdzen 570 pamiec : komputer osiąga 10483pkt w 2001 se . wyczytałem że na takich ustawieniach ta karta potrafi zrobic wiecej punktów , mozecie mi wytłumaczyć czemu mi sie tak dzieje ???? i jak zrobic zeby to jakos chodziło dopasowane bo jak narazie to chyba wszystko źle w nim jest poustawiane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 CPUz powie Ci czy RAM pracuje synchronicznie z procem, albo w BIOSie sprawdź. Do testowania wydajności grafy po podkręceniu lepiej używać smarka 03/05. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 przyczyny: -male fsb -slaby proc -nieznane timingi ramow -slabe mobo -nieznane sterowniki .. -mozliowsc przegrzewania sie grafy na boxowym chlodzeniu ... itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tech.tel Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Hi Taktowanie pamięci w BIOSie ustaw sobie na AUTO bądź ręcznie ustaw 180MHz wtedy będzie synchro z CPU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
largos Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 sterowniki mam najnowsze VIAHyperion4in1456v . A co do ramu to szczerze powiedziawszy nie wiem jak je podkrecić bo jak coś ustawie to odrazu niechce komp wstawać , moze powiecie mi co źle robie . Ogólnie to staram sie ustawic aby wszystko chodziło gites , no ale cóż ... nie wychodzi :( ps. do do karty nie przegrzewa sie bo wrocilem do orginalnych ustawien :) ps. co to jest mobo ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 (edytowane) ps. co to jest mobo ????? motherboard - czyli płyta główna. A co do ramu to szczerze powiedziawszy nie wiem jak je podkrecić bo jak coś ustawie to odrazu niechce komp wstawać , moze powiecie mi co źle robie a skąd mamy wiedzieć co źle robisz jak nie podałeś jakie masz ustawienia RAM-u i na jakie chcesz zmienić , nie podałeś też typu i producenta pamięci, napięcia Vddr - trochę za mało info ! Pozdr. :) Edytowane 5 Września 2005 przez Lzep Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 przyczyny: -male fsb -slaby proc -nieznane timingi ramow -slabe mobo -nieznane sterowniki .. -mozliowsc przegrzewania sie grafy na boxowym chlodzeniu ... itd 1632574[/snapback] Wszytko sie zgadza, oprucz tego ze słabe mobo, płyty na kt600 wcale niesa słabe (w sensie wolne) - powiedz jeszcze jakie masz stery od grafy. A swoja droga na twojego kompa to normalny wynik. Masz topic o podkrecaniu platwormy AMD i osobny o podkrecaniu pamieci. radze to najpierw przeczytac potem pytac, widze ze twoja wiedza jest znikoma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
largos Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 (edytowane) DDr mam jakies zwykle , jedna z opcji mam ustawioną na Ultra , oraz na 333 mhz , a reszte na auto . napiecie dla ramu mam standardowe takie jak płyta ustawia . Stery do grafiki mam Catalyst 5.8 ze strony ati.com, czy cos jeszcze napisc ??? Edytowane 5 Września 2005 przez largos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 CPUz lub everest jak już koledzy wspomnieli powie ci wszystko! jakie timingi ramu, jakie ustawienia fsb proca i jak to sie ma do do ramu! synchro - jak bedzie 1/1! poza tym skoro masz XP 1700+ to on jest 133 (266) a ty masz pamieci z tego co rozumiem 333! napisz czy to proc z odblokowanym mnożnikiem czy nie bo jak ustawisz synchro z pamięciami to obniżysz taktowanie pamięci! jeśli ma odblokowany proc mnożnik to powienien spokojnie chodzić na 166! ale to nadal moje przypuszczenia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
largos Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 CPUz lub everest jak już koledzy wspomnieli powie ci wszystko! jakie timingi ramu, jakie ustawienia fsb proca i jak to sie ma do do ramu! synchro - jak bedzie 1/1! poza tym skoro masz XP 1700+ to on jest 133 (266) a ty masz pamieci z tego co rozumiem 333! napisz czy to proc z odblokowanym mnożnikiem czy nie bo jak ustawisz synchro z pamięciami to obniżysz taktowanie pamięci! jeśli ma odblokowany proc mnożnik to powienien spokojnie chodzić na 166! ale to nadal moje przypuszczenia! Mi w everest pokazuje procek ( jeżeli o to chdozi ) Typ procesora AMD Athlon XP, 1985 MHz (11 x 180) co do ramu , mam dwie kosci jedna Samsung a druga jakąś zwykła ;] 1. Pamięc Opis urządzenia DIMM1: 256 MB PC2700 DDR SDRAM Pole Wartość @ 166 MHz 3.0-4-4-7 (CL-RCD-RP-RAS) Pole Wartość @ 166 MHz 2.5-4-4-7 (CL-RCD-RP-RAS) Pole Wartość @ 133 MHz 2.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS) Druga Opis urządzenia DIMM3: Samsung 6423CTL-CB3 LC Pole Wartość @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) Pole Wartość @ 133 MHz 2.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS) Pamięci mam 333mhz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Nier doczytałem wcześniej tego fsb 180!!! jak dla mnie to ci pamięci nie pójdą w takim ustawieniu synchronicznie z procem!!! te pamięci nie są takie same co tez utrudnia ich kręcenie!!! no i nie pamiętam czy jak KT 600 jak kręcisz to idzie wszystko czy nie?! trzymaj sie 133/166/200! poza tym to ten twój wynik nie jest najgorszy! ale baw sie! szukaj! i znajdziesz najlepsze ustawienia! zmieniaj stery! chłodzenie na pamięci!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
largos Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 oki , dzieki chłopaki za rade , proponuje zamkąc temat :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...