mrDark Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Może ktoś ma taką obudowę i podzieli się wrażeniami z użytkowania? Warto wydać na nią 249 PLN ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Pozwalam sobie odkopać temat, bo budę akurat kupiłem i może komuś przyda się opinia. Obecnie 4speed sprzedaje je taniej, po 219zł. Zwracam uwagę, że nastąpił jakiś upgrade obudowy, który nie ma odzwierciedlenia w numeracji modelu, dlatego można się zdziwić. 1. Przede wsztystkim dolne koszyki 3.5" zostały obrócone o 90* tak, że dyski wkłada się od boku: Dodatkowo koszyki te można wyciągnąć w całości. 2. W necie można znaleść zdjęcia i recenzje tej budy z wiatrakami 80mm - obecnie w zestawie są dwa wiatraki wolnoobrotowe 120mm - nawiewowy i wyciągowy. Nawiewowy ustawiony jest tak, że chłodzi dolne koszyki 3.5 3. Na przednim panelu znajdują się wyjścia USB, FireWire, Audio i Mic, a nie dwa USB jak w poprzednich. Cała buda jest bezśrubkowa. Zarówno napędy 3.5 jak i 5.25 wkłada i wyciąga się naciskając odpowiednią zapadkę. Urządzenia PCI/AGP mają śledzie blokowane taką pocieszną sprężyną - śrubokręt również zbędny. Obudowa ciężka, blachy dosyć grube, nic się nie skręca i nie wykrzywia na nierównym podłożu. Wszystko weszło bez problemów, doginania i piłowania. Przedni panel i lewy bok budy zamykane są kluczykiem (przydatne, jeśli ma się dzieci w domu), nie mniej jednak w przypadku przedniego panelu lepiej go nei zamykać, bo jeśli zapomnisz, że zamknąłeś i pociągniesz w celu otwarcia, to pewnie i tak otworzysz uszkadzając drzwiczki - po prostu plastik nie jest szczególnie mocny i gruby, jakkolwiek nie wygląda tandetnie ani nic - po prostu nie jest gruby i nie jest sztywny. Niemniej jednak za to minus, zwłaszcza że zawias również nie wygląda na szczególnie mocny i raczej nie wytrzyma przypadkowego zbyt mocnego pociągnięcia w kierunku, który nie jest przewidziany. Trzeba uważać, bo cały urok tej budy w drzwiczkach. Dwa wentyle 120mm w komplecie jak mówiłem są wolnoobrotowe, ale nie są przesadnie ciche (choć chyba nikt nie spodziewał się papstów w tej cenie). Zdaje się, że startują za to przy 5V, jakkolwiek tutaj kolejny minus - nie mają monitorowania obrotów (podłączane są z przelotki na molexa w dodatku) i nie mogę przez to podłączyć ich do panelu regulacyjnego, który tego wymaga i wyje alarmem. Przedni panel przewiewny za sprawą metalowej siatki tuningowej, za którą jest cienka warstwa gąbki (wytłumienie+filtr przeciwpyłowy w jakimś stopniu). Panel zasłania dokładnie wsztstko, nawet przyciski power i reset (je akurat mogli zrobić na wylot), jedynie diody są widoczne. Powoduje to konieczność otwierania drzwiczek przy każdym wączeniu komputera. Jedynym elementem na wierzchu jest zamek i tajemniczy guziczek (z diodą poniżej), który według opisu ma (o zgrozo) włączać coś w stylu elektrycznego odświerzacza powietrza. Ponieważ nie udało mi się jeszcze odczuć jego działania, mam zamiar to wywalić a pod guziczek podpiąć dodatkowy power (żeby nie musieć otwierać obudowy). Reasumując - pomimo kilku słabości obudowę jednak warto kupić, zwłaszcza w tej cenie, choć jeśli napędów CD/DVD używasz intensywnie, to wogóle odpuść sobie budę z drzwiczkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 :blink: Gdyby nie parę drobiazgów, to powiedział bym że to Chieftec LBX (LCX , DX). http://chieftec.pl/?mod=case&id=29 Ciekawe czy robi je ta sama fabryka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Wiem, zwróciłem na to uwagę. Design podobny, patenty z montowaniem urządzeń 3.5 i 5.25 są identyczne, podobnie jak zaślepki 5.25, więc raczej nie przypadek. Niemniej jednak spire podoba mi się o wiele bardziej, zwłaszcza że na żywo wygląda o wieeele lepiej - konkretnie po prostu dobrze. Jakkolwiek chiefteca nie widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...