Skocz do zawartości
unnamed

Do posiadaczy GA-VAXP

Rekomendowane odpowiedzi

byc moze Twoj RAM wymieka przy tak agresywnych ustawieniach pamieci :) choc mysle, ze Kingstony powinny wytrzymac spokojnie:)

proponuje update BIOSu do bodajze wersji F6 (no chyba ze juz jest nowsza) o ile takowej nie masz i wtedy ustaw Top Performance :) jesli znow sie bedzie wieszac komp to proponuje ustawiac recznie parametry w BIOSie:) ew. ustawic na Top Performance - spisac wartosci wazniejszych opcji ktore zmiena opcja Top Performance i kolejno zmieniajac po kolei dojsc ktory parametr odpowiada za wieszanie sie kompa :) wiem ze zmudne ale byc moze pomoze ;) sie rymnelo na koniec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne bo na stronie benchmark.pl robili testy tej płyty(

Procesor: AMD Athlon XP 2000+

Pamięć RAM: 256 MB DDR333 Kingston

Karta graficzna: HIS Excalibur Radeon 9000 Pro

Dysk twardy: Seagate Barracuda IV 40 GB

CD-ROM LG x52

Zasilacz Hunt Key 300W

)i chodziło im bez problemu.No może różnica jest w tym Gigabyte

GA-7VAX brak na końcu P,choć nie wiem czy to jakakolwiek różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie wiadomo co ta koncowka P oznacza, ale sprobuj jak wczesniej zauwazono puscic pamiec na domyslnych ustawieniach.

ps. jesli podkrecales procka agresywnie, wowczas top performance moze powodowac dziwne sytuacje. mam aktualnie ga-7vax na f6 i przy mocnym podkreceniu i wlaczeniu top performance sys nie dziala stabilnie. ale ja mam no name pamieci...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO GA-7VAXP:

- Timingi ram'u na max'a [256DDR Kingston (Nanya)]

- Top Performance właczone,

- Bios F7,

- wersja płyty rev. 1.1.

Wszystko chodzi bez żadnych zastrzeżeń... :twisted:

Spróbuj:

- wyłączyć Top Perf. Jaszcze raz flash Bios'u. Po flash'u załaduj Bios na Default i wtedy dopiero włącz Top Performance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, zmienilem bios na F9 i dalej to samo, nie dziala...moj brat ma IDENTYCZNY sprzet i chodzi jak należy...czy to wina tego egzemplarza plyty? moze jakis bubel dostalem

Bios F9 :?: Jest już taki dostępny :?:

Jaką masz wersję płyty :?: Podobno rev. 1.0 miały jakieś błędy :?: :!:

Sprawdź pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam rev 1.1, a bios F9 jest TUTAJ, oczywiscie link do oficjalnej strony Gigabyte'a (made in taiwan)...pamieci nie sprawdzalem jeszcze

OK Bios'a już ciągnę... Cholera nedługo nie nadążę z flash'em Biosa, bo za nim uruchomię kompa na stronce GigaByte'a już będzie czekał nowy :!: :wink:

Mamy podobny sprzęt i u mnie nie ma żadnych problemów. Mam podkręcone timingi RAM'u włączone Top Perf. i jest OK.

Sprawdź pamięci może są uszkodzone... Pożycz inne kości i sprawdź na nich :!: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar jakies kupic, tylko nie wiem jakie...a jakie w ogole mam pozyczyc, cos mi moze polecisz na testy

Ja mam 256 Kingston'a na kościach Nanya i nie mam z nimi żadnych problemów... Postaraj się o takie same albo sprawdź inne kości (nawet zwykłe noname). Chodzi o to czy będą chodzi przy włącz. Top Perf. :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ave !

zgłasza się posiadacz GA-VAX (czyli bez P)

Właśnie załadowałem bios F8

( odpowiednik F9 dla GA-VAXP)

Rezultat - nic ... null ... zero.

To jest TOP-PERFORMANCE wciąż powoduje zwieche po POST-cie.

Pozostaje kręcenie manualne, która, nota bene, złym nie jest !

( posiadam 128 MB DDR 2700 na kościach Samsunga -

ich nominalne CL = 2,5 a pracują bez bólu na 2 :) )

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ,ze znalazlem ten watek. Moj kumpel ma ta sama plyte i ten sam problem!!! Jedno co zauwazylem to to ,ze on nie ma wiatraczka na chipsecie i nie wiem czy to moze byc przyczyna zwiech w 3dmarku. Natomista inny kolega ma rozwniez te sama plyte i u niego ta opcja chodzi bez problemu!!! (ma wiatraczek na chipsecie) .Aha i jeszcze nie sprawdzalem na innych pamieciach,ale jezeli wszyscy maja ten sam problem tzn ,ze cos z tymi plytami jest nie tak. A radzilem ,zeby kupil Abita KX7-333. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..mam vax'a no, bios datowany na 25.11 no i jest ok. nie mam zwiech, ani czegos podobnego, malo tego temp spadla ok 3 stopnie, mam teraz ok 45/49 (chip/proc). wczesniej wspomagalem sie otwartym oknem :twisted:

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy to od ramu, jak miałem 256 Nanya to na Top Perf komp restartował się po POST, teraz nz 512 Seitec TP chodzi bez problemu

BYć może :?: :!: :arrow: U mnie jest OK. Wersja mobo 1.1... Słyszałem, że na wcześniejszych mobo, także GA-7VAX występowały siakieś błędy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nonamey DDRy chodza na FSB 157 na CL2 więc i tak jestem zadowolony, dzięki biosoawi F8 temperatura spadła. Tak więc płyta jest według mnie super a jedyną jej wadą jest sterownie napięciem z poziomu biosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest tak TP działa jak mam ram ustawiony na AUTO lub 166DDR-333 ale przy szynie 160MHz to ram już chodzi na 400MHz - ta opcja odpada, jak ustawię na 133DDR-266 to przy włączonym TP nie przechodzi biosu - wisi na typie proca - nawet dysków nie rozpoznaje. Jeżeli wyłącze TP - wszystko wporządku.

Jak to możliwe że przy szynie pamięci 400MHz TP działa a przy 160MHz wiesza kompa ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienia sie nic, sprawdzalem na kosciach Kingstone'a -> nie dziala, moj brat ma identyczna plyte i cala reszte, u niego dziala (obaj mamy wiatraczki na chipsetach), przy TP enabled 500 3dMarkow wiecej, czyli wielki ch**...........poza tym dziala wszycho i jestem zadowolony z tej plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienia sie nic, sprawdzalem na kosciach Kingstone'a -> nie dziala, moj brat ma identyczna plyte i cala reszte, u niego dziala (obaj mamy wiatraczki na chipsetach), przy TP enabled 500 3dMarkow wiecej, czyli wielki ch**...........poza tym dziala wszycho i jestem zadowolony z tej plyty

No i spoko. Wykonaj OC ręcznie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...