Skocz do zawartości
noizz

Prosze O Porade - Chodzenie - Wyjący Komp

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam następujący problem - komputer pracuje straasznie głosno - głównie wiatrak od procesora - mam standartową obudowe i musi byc z obu stron caly czas otwarta bo wszystko sie grzeje...

i teraz tak - poradzcie od czego zacząc wyciszanie kompa

- THERMALTAKE Big Typhoon ???

- czy najpierw dobra obudowa chieftec ??

a to parametry kompa:

P IV 3.0 HT + wiatrak boxowy

Asus P4P800 SE

Gainward Ultra/2100 GeForce 6800 128 MB

4 x 512 MB RAM DDR

2 x Seagate 120 GB

nagr. dvd + cd-rom

zasilacz Chieftec ATX 360 W Dual Fan

obudowa standart ;(

z gory dzieki za pomoc

Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz sie zaczyna wyciszanie kompa to trwa to dosc dlugo , wiem bo sam to przechodzilem :wink:

A wiec tak :

1. Jesli to zwykla tracer'o-podobna to prawdopodobnie masz miejsca na wentyle (1x80 z tylu i 2x80z przodu) . W te miejsca daj Artcic Colling TC (8zl sztuka na allegro) . Moze byc tak , ze buda z przodu nie bedzie miala skad zasysac powietrza , wtedy bedziesz musial albo nawiercic pare otworkow wiertarka :mrgreen: albo wykonac jakas inna modyfikacje ;]

2. Big typhoon jak najbardziej pod warunkiem , ze zmiesci ci sie w oboduowie (sprawdz ile masz odstepu pomiedzy mobo a psu)

3. Na GF6 Pentagram alcu/cu zalezy ile masz kasy

4. Na nb pasywny niebieski zalman

To tyle na starcie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki,

mam zamontowany Artcic Colling jeden z przodu i jeden z tylu obudowy ale to i tak nic nie daje - dlatego powaznie mysle o dobrej obudowie

a wlasnie sprawdzilem ze Big typhoon nie zmiesci mi sie z uwagi na biskosc zasilacza heh - wiec tym bardziej nowa obudowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe - ile kasy ??

z uwagi ze komp jest moim narzędziem pracy.... - moge zainwestowac majac gwarancje ze da to oczekiwany efekt - czyli

1. cicho w pokoju

2. nie za gorąco w srodku ;) (kompa)

tylko bez przesady.... z propozycjami prosze - załóżmy ze max 600 zł - starczy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ma chodzenie do wyjącego kompa lol :]

1633818[/snapback]

Witam. Z sygnaturki wynika ze masz Athlona zaręczam że boxowy witrak Intela potrafi hałasować :D wiem bo używałem.Noizz kupiłem ostatnio Freezer 4,na wiatrak wyciągowy dałem Artcic Colling TC i jest chłodno i całkiem niegłośno. Edytowane przez Turkina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisal Niemiec , chieftec z allegro + scytche ninja + dwie ciche 120mm i powinno byc wszystko cacy , jakies maty z allegro do wygluszania wnetrza i w tych 600zl powinienes sie zamknac z placem w d.. nosie

EDIT : Jako ze mi sie nudzi chwilowo :lol:

BUDA

PROCEK

NB

GRAFA

120 mm

+ przesylka i powinno byc cichutko i w miare chlodno ;]

Edytowane przez Heat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale mu radzicie :wink: Ja bym sie zamknac w 100zł. Kupujesz freezera 4 (temp spada + obroty wentyla 1500rpm jak ustawisz to w porownaniu z 4500rpm z intela to masz ciszeeeeee :D). Do tego zmieniasz wentyle w zasilkce jesli ja cos slychac i tyle - powinno wystarczyc. Nie wiem tylko na ile glosna masz zasilke ;p U mnie podobny konfig do twojego (za wyjatkiem ramu i gfx :lol:) i mam cisze, no fakt z troche inna zasilka (ale ten 120x120 i tak cichutko chodzi). Tak wiec rob jak uzwazasz.

No chyba, ze naprawde ci sie nie podoba ta obudowa :wink:

Edytowane przez Itachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko - na zlocie ktoś mi podpowiedział, żebym z zasilacza Codegen'a 300 wyciął tylniego "grilla" - będzie mniej słyszalny szum powietrza i zdecydowanie ciszej.

Niech mi ktoś powie - działa to czy mnie wkręcił ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w zasilaczu a`la Codeshit, mam wycietą kratkę, ale o tym że to niby ciszej działa - to mit. Moze 5% ciszej.przepływ oczywiscie się poprawia, ale poziom hałasu raczej nie spada znacznie

Co do tej obudowy ze zdjęć.Wystarczy zrobić tak prostą rzecz, jak uporządkowanie kabli.Tj. wywalenie tych nieużywanych na Cd rom., oraz ich spięcie

Nie wiem czemu ta karta Tv (Pewnie Leadtek) jest w bezpośrednim sąsiedztwie k. graf :?:. wrzuć ją do ostatniego PCI, porządek należy zrobic też na dole , z kablami od śledzi

Edytowane przez andrewthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi