Skocz do zawartości
Marcus

Pytanie O Kolumne Głosnikowa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wzmacniacz unitra pw9013 (2x35W) i mam zamiar sobie zrobic sam do niego kolumny głosnikowe. kolumna bedzie sie składała z 1 głosnika wysokotonowego 15ohm, 1 sredniotonowego 8 ohm i 1 niskotonowego 8 ohm. czy kolumna bedzie miała impedancje rowna sredniej z tych głosnikow? i drugie pytanko. jak to jest z moca kolumny? bo wysoko i srednio tonowy bedzie mial 60W a nisko 80 w. czy wzmacniacz poradzi sobie z taka kolumna? bo tak sobie mysle, ze w sumie ta kolumna bedzie miałą 200W wiec mysle ze jak by podpiac do niej wzmacniacz co daje 200w na kanał to nie powinno jej sie stac nic. ale czy to nie jest tak, ze np leci muzyka i w danym momencie gra tylko głosnik wysokotonowy i dostaje 200W ze wzmacniacza? czy poprostu wzmacniacz daje te 200W na zwrotnice tam sie rozdziela np 1/3 na niski, 1/3 na sredni i 1/3 na wysoki i tylko gra wysokotonowy zmoca 1/3 z 200W. Czy unitra pw9013 poradzi sobie z kolumna 200W, czy wzmacniacz nie moze byc mocniejszy niz moc maxymalna jednego głosnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem to ta Unitra jest 2x8ohm. Jeśli dasz głośnik 15ohm to stracisz na mocy jakieś 45%wtedy będziesz miał jedyne 19W 15ohm. Głośnik będzie grał, ale nie oczekuj rewelacji. Przy tak niskiej mocy wzmak będzie dostawał po pupie i będzie wpadał w rozstrojenie. Rozwiązaniem jest głośnik niskotonowy 8hm inaczej szkoda zachodu. Ważnym elementem jest abyś dobrze wymierzył obudowę do tych głośników, co nie będzie łatwe. niskotonowy+średniotonowy+wysokotonowy (wszytkie w jednej komorze)=kogiel mogiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem to ta Unitra jest 2x8ohm. Jeśli dasz głośnik 15ohm to stracisz na mocy jakieś 45%wtedy będziesz miał jedyne 19W 15ohm. Głośnik będzie grał, ale nie oczekuj rewelacji. Przy tak niskiej mocy wzmak będzie dostawał po pupie i będzie wpadał w rozstrojenie. Rozwiązaniem jest głośnik niskotonowy 8hm inaczej szkoda zachodu. Ważnym elementem jest abyś dobrze wymierzył obudowę do tych głośników, co nie będzie łatwe. niskotonowy+średniotonowy+wysokotonowy (wszytkie w jednej komorze)=kogiel mogiel.

1633872[/snapback]

Jak zbudowac obudowe, zwrotnice to juz wiem, 2 tyg czytałem o tym wszystkim, uzywałem programu winISD pro i basbox 6 pro wiec orietuje sie jakiej pojemnosci obudowa musi byc. Edytowane przez Marcus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi