Skocz do zawartości
Brzoza

dzielenie na partycje

Rekomendowane odpowiedzi

Probowalem wczoraj szukac podobnego tematu ale nie bardzo znalazlem, wiec nie bijcie :wink:

mam porobione partycje 3 partycje na dysku. Chce zmienic ich rozmiar. Zeby nie bylo za prosto to dysk jest prawie pelen i nie chce stracic danych. Jaki program do tego uzyc? Wczoraj bawilem sie Partition Magic i qrwa nigdy wiecej!!! Dalem mu tylko zmiejszenie C bez przesuwania danych bo bylo miejsc na zmienjszenie i trwalo to mysle ze z 8 jak nie wiecej godzin! jest cos szybszego, prostszego i nie niszczacego danych?

Czy fdiskiem da sie to zrobic? Czy on kasuje dane na partycjach?

Aha poza tym Partition Magic popierdzielil mi cos w systemie :cry:

czekam na szybkie podpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fdisk - napewno polecą Ci dane - stanowczo nie da rady. Skoro PM ma kłopoty to chyba niebardzo coś innego mogłoby sobie poradzić (ja nieznam). Fakt jest jednak taki. Tego typu operacje są bardzo ryzykowne i zwykle mogą się skończyć uszkodzeniem lub utratą danych więc jeśli dysk jest pełny to raczej albo bym tego nie ruszał, albo archiwizacja przed grzebaniem z rozmiarami partycji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo archiwizacja przed grzebaniem z rozmiarami partycji :(

Wiesz archiwizowanie jakis 20-stuparu GB nie wchodzi w rachube. Co prawda sa to filmy wiec wielkiej straty nie bedzie, najwyjzej pare dni sciagania. Ale problem jest inny. partycji C ruszac juz nie bede, jesli pobawie sie fdiskiem i bede zmienial rozmiar D i E to czy system na C tez poleci? Bo nie bardzo chce mi sie robic instalke bo ostatnia robilem w niedziele....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fdisk nie umie zmianić rozmiaru parycji....

pobaw sie ranishem (on to chyba w tych nowszych wersjach potrafi),

co do partition magic... wyłącz w preferencjach sprawdzanie bładów na dysku. Wtedy cała operacja przyspieszy ok 3-5 razy.... (no chyba ze juz to zrobiłeś).

a tak poza tym to zmina rozmiaru partycji jest bezsensu.... zostaje jakis syf w tablicy i pomimo tego ze bedziesz miał wszystkie dane i system bedzie normalnie pracował to mozesz stracioc mozliwoas ingerencji w strukture dysku :(( (zwłąszcza przy mieszanych systemach plików, nap fat32 + ntfs lub ext2[3] - tego ostatniego to partition wogóle nie umie obsłuzyc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może pomoże tu Partition Magic 8 (nie wiem jakiego ty uzywałeś) jak chcesz to ci wyslę image kompaktu botowalnego (zrobiłem go z 2 dyskietek startowych które generuje PM8) mało zajmuje plik ..mogę ci wysłac na maila tylko podaj go (jesli jesteś zainteresowany) Mam też norton Ghosta 2003 zrobionego w ten sam sposób (oczywiscie full wersję też mam ) daj znac jakby co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu co PM nie działało, ja wczoraj PM 8 kasowałem partycje linuxa i łączyłem z tą od której wcześniej odłączyłem (3 partycje i z d wcześniej odłączył a teraz złączył) i bez utraty nanych a cała operacja trwała momencik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys w PM zrobilem taki manewr ze swoje 80 podzielilem na 4 po 10/20/20/30 i winda pokazywala mi ze pierwsza ma 80 a reszta swoje. Pewnego dnia odpalam sprzet i mam c - 80, a reszte wywialo - 30 GB muzy poszlo sie je.... . Najlepiej zrob to w fdisku a wczesniej wez od kumpla HDD i skopiuj zawartosc swojego !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie miałem przykrych doswiadczeń z PM po przesuwaniu partycji a kiedyś tak robiłem działało mi to bez problemu , ale najlepiej bedzie jak pożyczysz od kogoś duży HD i to jakoś zrzucisz a twardy przeformatujesz ze sprawdzaniem sektorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, gdybym mial taka mozliwosc napewno bym przerzucil dane na innego dysiorka, niestety nikogo tu nie znam z twardzielem, zeby mi pozyczyl na kilka godzin...

Ale nie masz szkody, wszystkie filmy sie juz ladnie ciagna, jeszcze pare godzin i spowrotem bedzie 20 gigsow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dzielenia, czy zmieniania rozmiarów partcji moim zdaniem najlepszy jest ranish ! Tylko trzeba bardzo uważać i wiedzieć co się robi. Opis działania i zmiany rozmiarów partycji był w którymś z numerów Entera (razem z programem). Dzielenie na partycje 80 GB dysku oraz jego sformatowanie zajmuje mi raptem ze trzy do pięciu minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi