Skocz do zawartości
AKURAT

Sonoma A Dothan

Rekomendowane odpowiedzi

sonoma jest to nowa konstrukcja centrino 2 i ta nazwa dotyczy calego kompletu chip, procesor i bodajrze karta wi-fi a nazwa dothan tyczy sie tylko samego procesora... tyle wiem, prosze dodac cos jeszcze co bardziej w temacie uzytkownicy... :)

1634875[/snapback]

no dokładnie. sonoma to całość a dothan to nazwa kodowa technologii procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli co lepsze :D?

sonoma czy dothan :D

1634917[/snapback]

W sklad "platformy" Sonoma wchodzi procesor Dothan. To oznacza ze jak kupisz lapka na Sonoma to bedziesz mial w nim procesor Dothan. Jest kilka opcji Dothana z roznymi taktowaniami. Jest chyba taka zasada ze procki z kodami 7x0 to Dothany (Pentium M 730 to Dothan 1.6 Mhz). Kody 7x5 bo byl zdaje sie poprzednik Dothana Banias.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos wie jaka jest roznica pomiedzy prockiem:

Intel® Pentium® M 735 1.7 GHz (Dothan)

Intel® Pentium® M 740 1.73 GHz (Sonoma)

Oba procki to Dothany, z tym 735 jest na fsb400 a 740 na fsb533. Reszta tak jak juz pisali poprzednicy. Sonoma to jakby centrino 2 :) Nowa lepsza konstrukcja w oszczedzaniu energi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba jeszcze dodac:

pierwsze centrino to banias i dothan(fsb400) ddr1, centrino 2 (inaczej sonoma ) to tylko dothany fsb533 i ddr2.

centrino1 i sonoma roznia sie oczywiscie tez chipsetem i wlanem.

jezeli sie myle to poprawcie.

ps. widze ze ktos mnie ubiegl

Edytowane przez kenji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba jeszcze dodac:

pierwsze centrino to banias i dothan(fsb400) ddr1, centrino 2 (inaczej sonoma ) to tylko dothany fsb533 i ddr2.

1634988[/snapback]

dokładnie... na stronce Intela znajduje sie tabelka z dokladnym opisem tych technologii. te z 7x5 to starsze procki z L2 1MB o ile sie nie myle i faktycznie na 400 Mhz. W niektorych sklepach w cennikach pisza bzdury wiec lepiej sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba jeszcze dodac:

ps. widze ze ktos mnie ubiegl

1634988[/snapback]

a co wy na taka kombinacje???? mam pentium M 1,73 FSB 533 chipset rowniez pod sonome czyli 915PM a pamieci mam ddr1 333 :)

heheh jak widac sa rozne mozliwosci :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co wy na taka kombinacje????  mam pentium M 1,73 FSB 533 chipset rowniez pod sonome czyli 915PM a pamieci mam ddr1 333 :)

heheh jak widac sa rozne mozliwosci  :unsure:

1635177[/snapback]

...no nic :) prawdopodobnie tez tak bede mial we wtorek....ddr2 sa raczej rzadko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak :)

wg tego: http://pclab.pl/art13670-2.html, sonoma to dothany fsb 533 (bez low voltage- fsb 400), "mostek północny Mobile 915 Express (w dwóch wersjach) i mostek południowy ICH6-M", tu nalezy dodac ze, "Chipset 915 (915PM i 915GM) zapewnia wsparcie dla magistrali FSB 533 MHz i współpracuje z pamięciami DDR i DDR2 (400 lub 533) w trybie dwukanałowym - dla przypomnienia, stosowany wcześniej w notebookach 855 współpracuje jedynie z pamięciami DDR (266 lub 333), w dodatku tylko w trybie jednokanałowym", sieciowka wifi PRO/Wireless 2915ABG. wiecej w/w art.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi