Skocz do zawartości
Puffy

350GHZ i technoloia IBM

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszeliście o tym ze już wkrótce mają być procki ponad 300GHZ dzieki technologi którą opracował IBM.Podobno znależli możliwość tak pomniejszyc tranzystorka że aż tak beda procki hulac.

Czy tałem równiez tą informacje w newsach TWEAK-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W technologii krzemu jest to niemozliwoscia. Krzem moze pracowac najwyzej w technologii 0,01u teoretycznie, a w praktyce 0,03u. Wiec mysle, ze na kilkunastu Ghz lub najwyzej 20 Ghz sie skonczy. Slyszalem o technologii opartej na bialku wiec to moze to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszeliście o tym ze już wkrótce mają być procki ponad 300GHZ dzieki technologi którą opracował IBM.Podobno znależli możliwość tak pomniejszyc tranzystorka że aż tak beda procki hulac.

Czy tałem równiez tą informacje w newsach TWEAK-a

troche chyba źle przeczytałeś

IBM owszem, wynalazł tranzystory mogące pracować z częstotliwością 150 GHz - ów, ale co ma to wspólnego z procesorami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO przyszlosc nalezy do komputerow molekularnych. Bardzo ciekawie przedstawil to mi kolega, student matematyki i informatyki Uniwersytetu Warszawskiego. Narazie sa one jeszcze w powijakach, ale prace nad nimi rozwijaja sie bardzo dynamicznie.

Taki komputer pracuje zupelnie inaczej( na innych zasadach) i jego wydajnosc w zastosowaniach obliczeniowych jest tak ogromna, ze az prawie trudno w to uwierzyc.

Kolega twierdzi, iz przestana miec sens jakiekolwiek zabezpieczenia, gdyz taki komputer bedzie lamal najmocniejsze kody,szyfry itp w kilka sekundy, podczas gdy obecnym superkomputerom zajeloby to setki lat.

Analogicznie bedzie mogl odnajdowac dowolnie dlugie liczby pierwsze w podobnie krotkim czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO przyszlosc nalezy do komputerow molekularnych. Bardzo ciekawie przedstawil to mi kolega, student matematyki i informatyki Uniwersytetu Warszawskiego. Narazie sa one jeszcze w powijakach, ale prace nad nimi rozwijaja sie bardzo dynamicznie.

Taki komputer pracuje zupelnie inaczej( na innych zasadach) i jego wydajnosc w zastosowaniach obliczeniowych jest tak ogromna, ze az prawie trudno w to uwierzyc.

Kolega twierdzi, iz przestana miec sens jakiekolwiek zabezpieczenia, gdyz taki komputer bedzie lamal najmocniejsze kody,szyfry itp w kilka sekundy, podczas gdy obecnym superkomputerom zajeloby to setki lat.

Analogicznie bedzie mogl odnajdowac dowolnie dlugie liczby pierwsze w podobnie krotkim czasie.

Cos Twoj kolega przekombinowal. Nie, lepiej, jego wykladowca przekombinowal. Te zabezpieczenia beda robione na takich samych kompach wiec i lamanie znow zajmie 100 lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędzej pomysłów na zabezpieczenia zabraknie ;)

Ale jeżeli te projekty wypalą (a muszą, bo inaczej evolucja informatyczna zastopuje już za kilka/kilkanaście lat) to takie kompy będą kilka tysięcy razy szybsze od dziesiejszych i mają mieć postać płynną :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kompy zanim wejdą do domów, to my już będziemy dziadkami. Słyszałem cos o tym - podobno takie kompy wykorzystują już nie tylko dwie możliwości (0 i 1 - włączone wyłączone) jak w obecnych PCetach, ale trzy. Z tego co zrozumiałem chodzi tu o trzy pozycje elektronu na orbicie atomu albo o trzy stany energetyczne - już nie pamiętam.

Czyli te kompy są zupełnie niekompatybilne z obecnymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się.

Podobno jush zrobili niedziałające jak należy prototypy kompów kwantowych z taktowaniem 1-2MHz (czyli jesteśmy w poonkcie wyjścia co do MHz).

Zanim uda się zrobić działającego kompa upłynie 8-10 lat, zanim będzie to dostępne w sklepach (napevno dla nielicznych i za ogromną kase) upłynie ze 20. Czyli za 4000zł może będa takie w Polsce za 30 - dobrze by było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja czytalem, ze pracuja juz nad kompami ktore beda dzialac na podobnej zasadzie, na jakiej działa kod genetyczny.Jakies prototypy juz były nawet, ale jst problem z utrzymaniem przy zyciu wysuszonego kodu genetycznego (a jest go ok 3 gramow)- taki komp podobno wykonywal obliczenia iles razy szybciej (nie pamietam dokladnie ile ale setki razy szybciej na pewno).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesh słyszałem o kompach z DNA :D

To chyba właśnie jest w zapisie "trójkowym" X, Z, Y czy jakieś inne literki (w tej chwili wykorzystujemy binarny: 0, 1).

Słyszeliście o pamięci atomowej? Żekomo na jednej płytce CD można pomieścić 650mln GB. W newsach o tym było porównanie do zapisu DNA (nie pamiętam co było lepsze, ale chyba matka natura nadal górą :]).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy te "nowe" procki/kompy będą się dobrze kręcić  :lol:  8O  :lol:  :twisted:

Nie wiadomo. Może być tak, że będziemy musieli zapomnieć o jakimkolwiek istnieniu overclocking`u. Podkręcić układy krzemowe to jeszcze, ale żywą tkanke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o czym wy pieprzycie :) ja to bym chcial miec 5000 pkt w 3Dmark 2001 i na tym narazie poprzestane :) a wy mi tu pieprzycie o jakis 150 GHZ :))

mi tam duron 1200 wystarczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W technologii krzemu jest to niemozliwoscia. Krzem moze pracowac najwyzej w technologii 0,01u teoretycznie, a w praktyce 0,03u. Wiec mysle, ze na kilkunastu Ghz lub najwyzej 20 Ghz sie skonczy. Slyszalem o technologii opartej na bialku wiec to moze to.

A kto mówił o krzemie?? 0_o :)

Raczej na pewno nie będzie to krzem. Słyszałem już kilka takich rewelacyjnych informacji, jedna z nich ma byc oparta podobno na węglu. Cóż mózgi pracują a my mozemy tylko czekać kiedy kupimy sobie 400GHz procesor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W to akurat śmiem wątpić, zawsze znajdzie się nowy algorytm, sposób zabezpieczania, albo coś innego czego nie będzie tak łatwo złamać. Inna sprawa, że trzeba to znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy te "nowe" procki/kompy będą się dobrze kręcić  :lol:  8O  :lol:  :twisted:

Nie wiadomo. Może być tak, że będziemy musieli zapomnieć o jakimkolwiek istnieniu overclocking`u. Podkręcić układy krzemowe to jeszcze, ale żywą tkanke?

Sterydami :lol:

Swoja droga ciekawe czy jak za np 90 lat powstanie tak szybki komp, ze jush niebedzie sensu robic szybszych, a komp z p4 3.06 gf fx i 512 mb ddrII bedzie jak Commodore 64 dzisaij :?:

Moze tak kolosalna moc obliczeniowa pozwoli stworzyc cos w stulu matrix ??? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega twierdzi' date=' iz przestana miec sens jakiekolwiek zabezpieczenia, gdyz taki komputer bedzie lamal najmocniejsze kody,szyfry itp w kilka sekundy, podczas gdy obecnym superkomputerom zajeloby to setki lat.quote']

Skoro twoj kolega jest na uniwerku to pewnie takze słyszał o kryptografi kwantowej,

szyfr taki jest NIE do posłuchania (złamania) gdyz każda próba złamania, zmierzenia stanu kryształu kończy się zmianą jego polaryzacji (o ile sie nie myle) co jest banalne do odkrycia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając taki komputer może będzie można wreście wykorzystać funkcje radiesity w real-time albo chociaż na większych przestrzeniach graficznych niż dziś.

Super byłoby gdyby każdy przedmiot 3D mógł odbijać wiązke światła. W takim przypadku wystarczy np. do zamkniętego pokoju bez okien puścić małą wiązke światła aby został on cały w pevnym stopniu oświetlony, a nie tylko i wyłącznie fragment gdzie ona pada (wiązka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo o tym czytałem: Technologia jest oparta o zjawiska fizyki kwantowej. Dzięki niej poruszanie się w przestrzeni analizy matematycznej liczb zespolonych będzie tak łatwe jak cztery działania w liczbach wymiernych. Po ludzku: każdy kod utworzony w oparciu o działania matematyczne będzie mógł być odszyfrowany w jednym przebiegu kwantowego odpowiednika ALU. 8)

Inna technologia to wspomniane DNA: jeden z badaczy "zaprogramował" strzępki RNA (pojedyncze łańcuchy) wprost przenosząc dane liczbowe z jakiegoś zadania (coś o problemie komiwojażera lub o grafie nieskierowanym - enyłej, coś z Problemów NP-zupełnych) ustawiając komplementarne kwasy nukleinowe w ciąg. Potem wymieszał je i odczekał pewien czas (rosnący logarytmicznie do liczby skrawków RNA) i otrzymał jedno z minimalnych rozwiązań.

To doswiadczenie samo w sobie nie dało cennego wyniku, bo komputery na podstawie algrytmów o złożoności N do potegi n liczą to w kilka sekund, ALE: gdy liczba czynników przekroczy pewną niewielką liczbę (np. 35 albo 100) komputer elektroniczny będzie potrzebował 20-cyfrowej liczby lat na rozwiązanie a Komputer RNA tylko kilka godzin 8O

jakie osiągi w stosunku do komputerów kwantowych ma RNA - nie wiem. Wiem tylko, że Komputer kwantowy to układ nieredukowalnie złożony - tak jak pułapka na myszy - działa tylko wtedy, gdy jest kompletny. Stąd potrzeba skonstruować "tranzystor" kwantowy - lub raczej "przekaźnik" i zbudować z nich sieć neuronową i dopiero wtedy taki komputer pokaże zalety fizyki kwantowej...

Mogę powyjaśniać co ciemniejsze terminy - on demand :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro twoj kolega jest na uniwerku to pewnie takze słyszał o kryptografi kwantowej,

szyfr taki jest NIE do posłuchania (złamania) gdyz każda próba złamania, zmierzenia stanu kryształu kończy się zmianą jego polaryzacji (o ile sie nie myle) co jest banalne do odkrycia :)

To chyba nie tak... o jakim krysztale piszesz???

Kwant "zawikłany" (czyli taki, który ma parę) pędzi sobie do odbiornika... szczegół w tym, że ma stan "nieustalony", póki nie zostanie zbadany jego spin. Po dojściu do celu jest "odczytywany" poprzez "złożenie" z innym kwantem, i razem dają poprzednio zaprogramowany u nadawcy spin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak nowe technologie odbiją się na rynek procesorów i w komputerów.Co taki np intel lub amd z 2 GHZ zrobi czy powiedzmy 100GHZ IBM.Ciekawe czy IBM odsprzeda swoje prawa do produkcji konkurencji.Może ktoś go wykupi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak nowe technologie odbiją się na rynek procesorów i w komputerów.Co taki np intel lub amd z 2 GHZ zrobi czy powiedzmy 100GHZ IBM.Ciekawe czy IBM odsprzeda swoje prawa do produkcji konkurencji.Może ktoś go wykupi :lol:

kurna, IBM wynalazł tranzystory mogące pracować z takimi czestotliwosciami ale nie PROCESORY !!!!

<span style="color:red;">[ciach!]</span>a, ileż można powtarzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...