Jawor_ Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 (edytowane) Witam Od pewnego czasu zbieram elementy do mojego pierwszego WC. Plan jest taki: - blok na cpu - Frost 2 Slim - blok na gpu - Frost 2 GPU - pompka - Atman AT-305 - pudełko z wodą (ukł. otwarty) - EasyCLICK 1,7 L - chłodnica (w sumie to nagrzewnica :P) - Kadett - węże - średnica 10/12 mm Mam już wszystko oprócz węży oraz bloków (rodzina Frostów :D). Jak tylko przyjdą bloczki zabieram się za składanie :). Bo kupić węże to nie problem :) W związku z powyższym mam pare pytań (narazie dokładnie 2): - czy jak już wszystko złoże i odpale pompke, układ się napełni, odpowietrzy to co bedzie po zgaszeniu pompki ? Czy woda z układu mi nie spłynie do "akwarium" (oczywiście gdyby pojemnik z wodą nie był na samej górze układu) ? Ewentualnie jak temu zapobiec ? - czy jeżeli wsadze pojemnik z wodą (i pompką) do środka obudowy zaraz pod dysk, czy cd-rom to nie bedzie to jakoś źle działało na te podzespoły ? Bardzo prosze o odpowiedzi na powyższe pytania. Jeżeli ktoś chce to może skomentować wybór elementów WC. Chciałem zaznaczyć, że jest to moje pierwsze WC, więc jestem otwarty na wszelkie uwagi, czy rady. Temat bede uaktualniał wraz z postępami składania WC. Wtedy też będę się starał umieszczać fotki. Pozdrawiam Edytowane 6 Września 2005 przez Jawor_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 - czy jak już wszystko złoże i odpale pompke, układ się napełni, odpowietrzy to co bedzie po zgaszeniu pompki ? Czy woda z układu mi nie spłynie do "akwarium" (oczywiście gdyby pojemnik z wodą nie był na samej górze układu) ? Ewentualnie jak temu zapobiec ? 1635323[/snapback] Woda będzie po prostu "stała"... Nie zleci do pojemnika ani tym podobne.. - czy jeżeli wsadze pojemnik z wodą (i pompką) do środka obudowy zaraz pod dysk, czy cd-rom to nie bedzie to jakoś źle działało na te podzespoły ? 1635323[/snapback] Nie, nie ma pobaw... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Woda będzie po prostu "stała"... Nie zleci do pojemnika ani tym podobne.. Jeszcze jedna uwaga, bedzei tak jak piszesz jeżeli węże bedę zanurzone pod wodą i nie bedziesz mieć nigdzie nieszczelności w układzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 (edytowane) Węże bedą jak najbardziej zanurzone. Nieszczelnosci w ukladzie nie planuje :D Aha ale czy pojemnik z woda rowniez musi byc idealnie szczelny ? Dokladniej chodzi mi o to czy uszczelniac dodatkowo pokrywe EasyCLICKA ? Edytowane 7 Września 2005 przez Jawor_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Jeszcze jedna uwaga, bedzei tak jak piszesz jeżeli węże bedę zanurzone pod wodą i nie bedziesz mieć nigdzie nieszczelności w układzie. 1636506[/snapback] Takie jest załozenie WC "otwartego" więc sadzilem ze to jest jasne.. Węże bedą jak najbardziej zanurzone. Nieszczelnosci w ukladzie nie planuje :D Aha ale czy pojemnik z woda rowniez musi byc idealnie szczelny ? Dokladniej chodzi mi o to czy uszczelniac dodatkowo pokrywe EasyCLICKA ? 1636835[/snapback] Idealnie szczelnu? Powinnien byc na tyle szczleny by nie przeciekal i do ukladu nie dostalo sie powietrze... Natomiast w Twoim wypadku - nie ma potrzeby dodatkowo uszczelniac tej pokrywy, przynajmniej ja owej nie widze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Wlasnie trzeba czyms chociaz troche uszczelnic porkrywe bo woda sie skrapla i paruje i wtedy w obudowie wilgosc Ci sie zrobi i wiadomo co sie moze stac ;) A wiec przykrywka jakas z uszczelka lub wogole taka zeby nie przepuszala za duzo to mus :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Przeciez EacyClicki mają uszczelki pod przykrywką :mur: Ja niczym nie uszczelnialem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 No uszczelki maja - tylko i tak to nie jest idealnie szczelne. No ale najwyzej przejade pod pokrywa sylikonem i bedzie elegancko. Mam jeszcze pytanko (do osob z EasyCLICKIEM w ukladzie) jak robiliscie dziury w pokrywie ? Wiertarka ? Czy moze czyms goracym przetopic ? Bo niechce zepsuc pokrywy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Ja mam EasyClicka i otwory robiłem wiertarką, potem je lekko wyrównywałem i powiększałem "dremelkiem". Co do szczelnosci EasyClicka. Nie wiem jak inni, ale moj jest wszystko inne a nie szczelny! Ta uszczelka która jest pod pokrywą to jakiś żart, po odwróceniu do góry nogami pojemnika, woda sie z niego leje jak z kranu. Ktos tu powiedział, ze nieszczelność rezerwuaru może spowodować tworzeniu sie wilgoci w obudowie .... sorry ale wiekszej bzdury nie słyszałem. Rozumiem gdybyś mial zamiar gotować wode w czajniku przy kompie, ale woda w WC ma około 30-32C, wiec parowanie jest minimalne. Ja w moim rezie mam otwór na górze ułatwiający mi dopełnianie układu i jest on cały czas otwary. Po pierwsze nie czuje nawet jakichkolwiek oparów płynu do chłodnic, a po drugie nie ma żadnych oznak wilgoci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Witam jutro zamierzam wybrac sie do jakiegos marketu budowlanego po weze oraz krucce lecz mam dylemat: - orientacyjnie ile mam kupic weza ? wc bedzie w obudowie midi tower chlodnica na samej gorze, 2 bloczki. czy wystarczy 3 metry ? a moze 5 ? pytam bo nie mam orientacji - a niechce kupic ani za malo ani duzo za duzo - czym wkleic krucce do pokrywy easyclicka ? jakis konkretny klej polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 http://mod-planet.com/index.php?module=sub...wpage&pageid=24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Witam jutro zamierzam wybrac sie do jakiegos marketu budowlanego po weze oraz krucce lecz mam dylemat: - orientacyjnie ile mam kupic weza ? wc bedzie w obudowie midi tower chlodnica na samej gorze, 2 bloczki. czy wystarczy 3 metry ? a moze 5 ? pytam bo nie mam orientacji - a niechce kupic ani za malo ani duzo za duzo - czym wkleic krucce do pokrywy easyclicka ? jakis konkretny klej polecacie ? 1640826[/snapback] kup 5 metrow cellfast 10/13 (10/1,5) nie zbrojone takie niebieskie ogolnego stosowania. Jak dlamnie bardzo dobre. w obi dałem 1,99 zametr, wiec lepiej kup 5 bo po co pozniej dokupywac jak za mało bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 3 metry staaarczy z zapasem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 3 metry staaarczy z zapasem 1640940[/snapback] No moze i starczy. Ja zuzyłem 3 w bigu wiec na pewno, ale za 4 zł to mozna kupic wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Nom to kupie 5 metrow na wszelki wypadek. Mam nadzieje ze w Obim albo Castoramie dostane takie krocce co maja z obu stron choinki. Bo bez nich nic nie zdzialam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Ja mam EasyClicka i otwory robiłem wiertarką, potem je lekko wyrównywałem i powiększałem "dremelkiem". Co do szczelnosci EasyClicka. Nie wiem jak inni, ale moj jest wszystko inne a nie szczelny! Ta uszczelka która jest pod pokrywą to jakiś żart, po odwróceniu do góry nogami pojemnika, woda sie z niego leje jak z kranu. Ktos tu powiedział, ze nieszczelność rezerwuaru może spowodować tworzeniu sie wilgoci w obudowie .... sorry ale wiekszej bzdury nie słyszałem. Rozumiem gdybyś mial zamiar gotować wode w czajniku przy kompie, ale woda w WC ma około 30-32C, wiec parowanie jest minimalne. Ja w moim rezie mam otwór na górze ułatwiający mi dopełnianie układu i jest on cały czas otwary. Po pierwsze nie czuje nawet jakichkolwiek oparów płynu do chłodnic, a po drugie nie ma żadnych oznak wilgoci. 1637413[/snapback] Kolego moze ec dlatego jest nie szczelny ze naruszyles sztywnosc pokrywy otworami, co do uszczelki mozna ja wspomoc przez podlozenie pod nia jakiegos kabelka sznurufki itd ... co do otworow wiertarka a potem np pilni wychodza bardzo fajnie ;] wypalajac nie zrobisz ich rowno !! co do parowania jest moze minimalne ale napewno jest znaczace zauwaz ze jak masz temp powietrza ok 30 jak to bywa w lecie to temp wody ok 35 i moze wiecej kolega mial nie szczelnego ec' a i po 1-2 miesiacach w ukladzie brakowalo kilka setek wody .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Kolego moze ec dlatego jest nie szczelny ze naruszyles sztywnosc pokrywy otworami, co do uszczelki mozna ja wspomoc przez podlozenie pod nia jakiegos kabelka sznurufki itd ... 1641071[/snapback] Ja w swoim easyclicku nie robilem jeszcze otworow i rowniez nie jest fabrycznie super szczelny. Jak sie go obroci z woda to cieknie :/ No ale jak dla mnie to nie jest problem - od czego jest sylikon :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) Nom to kupie 5 metrow na wszelki wypadek. Mam nadzieje ze w Obim albo Castoramie dostane takie krocce co maja z obu stron choinki. Bo bez nich nic nie zdzialam. 1641043[/snapback] Po co z dwóch stron choinki?? Ja w moim easyclicku 1,7l zrobilem dziurki wiertarka pod gwint 1/4'. Wsadzilem szybkozłączke wtykaną - z jednej strony pokrywki dałem o-ringa a od dołu dałem sylikon. Potem znalazłem taki 20cm kawałek niebieskiego supermiękkiego węża igielitowego i założyłem z na gwint i zacisnąłem opaską zaciskową :) Wszystko po to że jak woda będzie wlatywać do pojemnika żeby woda nie bulgotała (nie napowietrzała się). Wszystko zależy też od tego jaki gwint zastosujesz - jeśli 3/8" to grubszy wąż lub inne rozwiązanie. pozdrawiam Edytowane 10 Września 2005 przez piotralek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Jeszcze sie zastanowie jakie wkleic krucce w pokrywe. Zobacze co bedzie do kupienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Ja już sie pozbyłem mojego rezerwuaru. Dzisiaj przerobiłem mojego Atmana na niezatapialnego i wlałem zielone borygo eko (efekt fajny, bardzo dobrze kolor widać w niebieskim oświetleniu, lecz nie jest już zielone tylko żółte:) ). Narobiłem sie jak cholera, ale teraz pompka jest chyba cichsza, bo nie dotyka nigdzie do reza i wąż też nie przenosi drgań! Ja w moim starym rezie zrobiłem to troche dokładniej z tym otworem na wąż. Trudno to opisac ale widac na fotkach mojego układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Ja już sie pozbyłem mojego rezerwuaru. Dzisiaj przerobiłem mojego Atmana na niezatapialnego i wlałem zielone borygo eko (efekt fajny, bardzo dobrze kolor widać w niebieskim oświetleniu, lecz nie jest już zielone tylko żółte:) ). Narobiłem sie jak cholera, ale teraz pompka jest chyba cichsza, bo nie dotyka nigdzie do reza i wąż też nie przenosi drgań! Ja w moim starym rezie zrobiłem to troche dokładniej z tym otworem na wąż. Trudno to opisac ale widac na fotkach mojego układu. 1642448[/snapback] ja też pozbyłem sie reza kilka dni temu i atman@inline chodzi jak nalezy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 W niedziele kupilem w Obim 5 metrow weza CELL-FAST 10/13 mm. Teraz mam dylemat jakich uzyc zaciskow na choinkach od blokow wodnych (12 mm). Bo niektorzy mowia ze wogole nie potrzeba, niektorzy ze trzeba. Jaki Wy macie na to pogląd ? Kupilem sobie tez zlaczki (z 2 stron choinka) 14 mm do wklejenia do pokrywy. Chcialem 12 mm ale nie bylo. Lecz to zaden problem bo na 14 weze tez ladnie wchodza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 ja bym założył jakieś delikatne opaski zaciskowe, tak dla spokojności ;) nie szpecą, a zawsze mogą pomóc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Delikatne opaski tzn. ? Lepiej uzyc metalowych czy plastikowych (?) ekspresów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 cienkie, plastikowe opaski zaciskowe :rolleyes: (u mnie CELL-FAST 12/16) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 A ja bym sobie odpuścił wogóle jakiekolwiek opaski! Te węże dobrze siedzą na choinkach 12, jak do końca wciśniesz to bardzo ciężko jest je ściągnąć! Woda i jej ciśnienie nie ma aż takiej siły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Bez zadnych zaciskow napewno nie pozostawie - bedzie to moje pierwsze wc dlatego poprostu sie boje. Zdecydowalem ze uzyje ekspresow takich jak na zdjeciu powyzej :) --- Update: Witam Dzisiaj zabralem sie za przerobienie easyclicka - wkleilem krucce oraz dziubek od butelki na wode mineralna (kolo tego wycialem miejsce na kabel od pompki - dzieki temu przepchnalem wtyczke nie zmieniajac jej - a co za tym idzie nie tracac gwarancji :D). W sumie nie wyszlo to rewelacyjnie ale i tak jestem zadowolony :) Jak dorwe jakis aparat pokaze foty. Zastanawiam sie rowniez jaka zrobic kolejnosc przeplywu wody przez poszczegolne elementy. Myslalem nad takim ukladem: Ew. jak wy byscie polecali ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Z tego co widze to możesz miec tak jak ja na początku problem z jednym wężem. Chodzi mi o ten łączący rezerwuar z blokiem gpu. Zależy jakie masz króćce na gpu, czy kątowy czy prosty. Jeżeli prosty to wąż ci sie bedzie zaginać, albo bedziesz musiał zrobić ogromny łuk do reza. Tylko tak uprzedzam, żebyś to wcześniej sprawdził. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Witam Oczekujac na bloki (mam nadzieje ze na dniach juz beda) zastanawiam sie nad ulozeniem calego ukladu. Mam nastepujaca watpliwosc - czy moja nagrzewnica (kadett) moze byc w ukladzie zamontowana kruccami do dolu (a nie w bok czy do gory) ? Czy dla pompki nie jest to wiekszy (za duzy ?) wysilek ? Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam PS: Mam nadzieje ze juz niedlugo znajda sie tu fotki mojego ukladu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Jeżeli ustawisz nagrzewnice króćcami do dołu to zapomnij o prawidłowym jej odpowietrzeniu! To raczej nie możliwe! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...