Gość Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 czy na tym forum jest ktos kto ma teleskop i interesuje sie troche astronomia? bo chce sobie sprawic teleskop ale nie wiem jaki :/ mysle nad czyms takim http://www.astrokrak.pl/sklep/product_info...products_id=323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 (edytowane) Ten teleskop jest good;] Jak masz kase to bierz:> Tylko wiesz - w miescie to se ksiezyc najwyzej mozesz poogladac:> Osobiscie posiadam rosyjski teleskop Tał 1 (stare to to juz jest, chyba go sprzedam). Dobra jest tez polska firma Universal. Edytowane 6 Września 2005 przez und3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 (edytowane) kase mam 1500zl na sam teleskop. moge sie z niego spodziewac takich widokow? http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=30 mam dzialke kolo podkowy lesnej tam pewnie bedzie lepiej :> zawsze pozostaje gospodarstwo ktore po smierci mojej prababci stoji puste. jest na takim zadupiu ze gdyby nie latarnie to w bezksiezycowa noc mozna sie blakac po polu do rana :> do tego powietrze czyste bo jest niedaleko Bialowieza :> edit: moze planete x znajde :blurp: Edytowane 6 Września 2005 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zow Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Powodzenia! :) Jak znajdziesz daj znać :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 kase mam 1500zl na sam teleskop. moge sie z niego spodziewac takich widokow? http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=30Zeby zrobic takie zdjecie, to nie wystarczy miec teleskop i aparat;] Trzeba sie znac i miec doswiadczenie :) . Jesli chcesz robic takie zdjecia, to musisz wydac drugie tyle na aparat (analogowy, na cyfrowke musialbys sie nieźle wykosztowac). Kup sobie ksiazke "Astrofotografia", albo jakis jej odpowiednik :) mam dzialke kolo podkowy lesnej tam pewnie bedzie lepiej :>Tylko zeby Ci tego sprzeciku z tej dzialki nie za......:> zawsze pozostaje gospodarstwo ktore po smierci mojej prababci stoji puste. jest na takim zadupiu ze gdyby nie latarnie to w bezksiezycowa noc mozna sie blakac po polu do rana :> do tego powietrze czyste bo jest niedaleko Bialowieza :>Postaw tam kopule i bedziesz mial prO obserwatorium:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S!nY Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 kase mam 1500zl na sam teleskop. moge sie z niego spodziewac takich widokow? 1635903[/snapback] O takich widoczkach z tym teleskopem mozesz sobie pomażyć. Szkoda wydawać kasy. Zapisz się lepiej do jakiegoś klubu a sprzet bedziesz miał za free. i to profesionalny. ps. zapraszam do zielonej góry ;] możliwy sprzęcik jest. w kompa wrzucasz parametry i masz ;] i fotki możesz robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 (edytowane) wiesz sprzetu bym nie zostawil na dzialce bez opieki :> aparat tez mam. ojciec swojego czasu bawil sie w fotografie i ma fajna konice ze spora kase. :> do zielonej gory mam kawal drogi :/ przydaly by sie jakies foty z uzyciem teleskopu o podobnych parametrach Edytowane 6 Września 2005 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 O takich widoczkach z tym teleskopem mozesz sobie pomażyć.Spokojnie da sie M31 zobaczyc tym teleskopem. Odpowiedni czas ekspozycji, dobry obiektyw i ma takie zdjecie. Ale nie jest to prosta sprawa. Szkoda wydawać kasy.Dla jednego szkoda, dla drugiegio nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Przy montażu Dobsona można sobie chyba darować zdjęcia. Marzycie o takich fotkach? :P Refraktor Takahashi FCT-150 za jedyne 17995$ :P www.takahashiamerica.com ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 chcesz sie bawic w zdjecia, to zaopatrz sie tez w mechanizm zegarowy :) to podstawa bo jak wiadomo ziemia sie kręci... też sie trochu w to bawiłem kiedyś tera teleskop stoi, moze jak znajde trochu czasu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 też się kiedyś ciekawiłem astronomią ale wtedy kaski nie było na taki teleskop a dziś ... ciekawe jakie zdjęcia można uzyskac za pomocą takiego teleskopu ma ktoś jakieś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 z tego co wiem do dobsona nie da sie zalozyc napedu/ musial bym dokupic jeszcze montaz paralaktyczny za ok 1000zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 wiec o zdjeciach mozna zapomnieć... wiadome. co do firmy uniwerlał nie mam zbyt dobrych wspomnien - mam ten teleskop lustro pozostawia wiele do zyczenia tak jak i cala mechaniczna strona podstawy teleskopu, nie wiem jak jest teraz z teleskopami tej firmy ale było nie za wesoło, zresztą można o tym dużo poczytać na forach pościeconych tej dziedzinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 (edytowane) Jakby to nie było to teleskop za 1,5k nie będzie niczym wspaniałym, zarówno jeśli chodzi o optykę jak i wyposażenie. Można też pomyśleć o zrobieniu sobie teleskopu samemu :D Kiedyś widziałem stronkę z takim DIY. Edit: O, nawet coś znalazłem: http://astrojawil.pl/jazz_wstep.htm, na dole strony zaczyna się mały poradnik :) A tu można zakupić: http://www.astrojawil.pl/tel_jawil.htm I tu: http://www.teleskopy.pl/atm/projektujemy.html też coś jest :) Edytowane 7 Września 2005 przez mikaelus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 (edytowane) poszukam moze jeszcze na allegro polerowanie zwierciadla srednio mi sie widzi :P edit: a gdyby olac montaz dobsona(moze na wiosne bym paralyktyczny kupil) to warto kupowac? Edytowane 7 Września 2005 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Bez mechanizmu zegarowego jak bez reki;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Proponowałbym poszukać jakichś recenzji na polskich albo zarganicznych stronkach, no chyba, że znajdzie się jakiś znawca na forum ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 ciezko o recenzje :/ na forum o astronomi zanalazlem topic i gostek byl zadowolony ale to jego pierwszy teleskop byl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 http://www.scopereviews.com/page1j.html#4 http://www.geocities.com/smalldob/equipmen..._giles_reid.htm Te dwie znalazłem na necie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 o dzieki :> moze nie znalazlem dla tego ze po polsku szukalem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 (edytowane) ja mam cuś takiego: Uniwersał... Sys. CASSEGRAINA model nr 10 Edytowane 8 Września 2005 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Ma mechanizm zegarowy? Bo jakos dopatrzec sie nie moge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Ja mam Optisana star900114H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Ma mechanizm zegarowy? Bo jakos dopatrzec sie nie moge. 1638681[/snapback] niestety nie :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Heh, czyli tak jak moj:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Ja niestety nie mam teleskopu z prawdziwego zdarzenia, jest lustrowy x300 ale taka gestosc ze mozna zapomniec. Oczywiscie bez mechanizmu czasowego... co przy jakosci wykonania pokreteł nastawnych daje fajne skoki po niebie.. Wolę jednak niebo ogladac golym okiem a konstelacje cwiczyc na monitorze.. Kiedys prenumerowalem uranię, ale to dawno i nieprawda. Mnie najbardziej ciągnie fizyka w kosmosie, uwielbiam spotykac się z kumplami i rozwazac rozne tezy :) Ostatnio chcielismy policzyc za ile lat słonce zmieni na tyle swoje widmo w UV ze unicestwi człowieka (rak skóry) ... ale niestety nie moglismy podstawic wzoru na zaleznosc pomiedzy wysyceniem helem a czasem spalania :( ... trzeba bylo isc na fizykę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 co to za planetka co ja teraz na mniej więcej na wschodzie widać , taka pomarańczowa???( moją lornetka to trudno zidentyfikowac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 jak pomarańczowa/czerwona to mars <: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Polecam ściagnać jakieś programiki astronomiczne, skoro chcesz sie w to bawic:> http://republika.pl/stale3/astronomia_trzy.htm http://www.astrocd.prv.pl/ http://katalog.hoga.pl/kategoria.asp?link=...e_astronomiczne Tutaj jest tego troche - na każdą okazje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) znalazlem w slackware8.1 jest taki program kStars mapa nieba, calkiem szybki. Edytowane 26 Września 2005 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...