Skocz do zawartości
Rafaus

[recka] Toshiba A4-109

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego akurat Tecra? Przede wszystkim dlatego, że poprzednim laptopem był Kalifornia Acces 9200 i obiecałem sobie, że nigdy więcej takich doświadczeń z badziewnym sprzętem. Sorki jeśli uraziłem jakiegoś „jeszcze” szczęśliwego posiadacza CA, ale mój laptop w ciągu 10 miesięcy był 4 razy w serwisie. Pękająca obudowa rozwalona bateria itd. itp.

A wracając do tematu to konfiguracja Toshibki:

• procesor: Pentium M

• Numer procesora: 750

• zegar: 1,86 GHz

• pamięć RAM [MB]: 512

• HDD [GB]: 80

• Ekran: 15,4"

• max rozdzielczość: 1280 x 800

• napędy: Super Multi drive (DVD-RAM, DVD?R/?RW)

• grafika: ATI Mobility Radeon X300, 128 MB

• dźwięk: Bass Enchanced Sound System SRS Tru Surround XT System

• porty: Wejście zasilania (DC-in),

15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor),

FireWire (IEEE 1394),

Wejście na mikrofon,

Wyjście słuchawkowe,

Parallel (IEEE 1284),

RJ-11,

RJ-45,

3 x USB 2.0,

6-in-1 card reader (MMC, SD, SM, MS, MS Pro, xD),

TV-out (s-video),

ExpressCard slot

• bateria: Li-Ion, 2,3 godz.

• dołączone oprogramowanie: Norton Internet Security 2004 (90 day free trial version),

On-line user and modem manual,

Toshiba ConfigFree,

Microsoft Office OneNote 2003,

Toshiba Console,

Toshiba utilities and drivers,

InterVideo WinDVD Creator 2 Platinum,

WinDVD

• system operacyjny: Microsoft Windows XP Profesional PL

• gwarancja: 2 lata

• komunikacja: 10/100/1000 Mb/s (Ethernet), Modem 56K V.90 (V.92 ready), Fast InfraRed, IEEE 802.11b/g

• wymiary: Głębokość: 269 mm; Wysokość: 29 mm, 36 mm; Szerokość: 360 mm

• waga [kg]: 2,8

Laptop wydaje się mocną i dobrze pomyślaną konstrukcją. Wszystko jest ładnie rozmieszczone (czy. upakowane) Klawiatura bardzo wygodna i cicha. Wiatraczek praktycznie przy zwykłej pracy jak pisanie i „internetowanie” się nie włącza, więc komputer widać ale nie słychać (i o to chodzi). Obudowa z czarnego plastiku nie powinna się wycierać (nie jest na szczęście lakierowana), wygląda bardzo solidnie.

Matryca panoramiczna bardzo dobrze sprawdza się przy oglądaniu filmu. Obraz jest ostry i wcale nie przeszkadza, że matryca nie ma czasu reakcji 8 ms.

Bateria po sformatowaniu wytrzymuje 2 godziny przy oglądaniu filmu, albo 2,25 przy zwykłym klepaniu. Niestety zamontowany dysk to tylko 4200 rpm, a oprogramowanie dodane przez Toshibę jest całkiem pokaźne, co skutkuje dość długim czasem uruchamiania komputerka, ale za to potem wszystko działa stabilnie i dość szybko.

Zapuściłem program 3DMark2001 i na zakończenie pokazał mi 8301 pkt, więc chyba nie jest najgorzej, 3DMark03 pokazał wynik 2595 pkt. Gry chodzą dość płynnie na wysokich detalach (ale dodałem sobie pamięć RAM do 1 GB).

Napęd jak na razie nagrywał na różnych płytkach DVD i tych „no name” za 70 groszy i na tych bardziej „rasowych” – nie popsuł żadnej i wszystkie dały się odczytać w stacjonarnym DVD (te tańsze wypalał przy prędkości x2 przez prawie 2 godziny). Przy odczycie napęd jest dość głośny, ale do laptopa dodany był program, który umożliwia wyciszenie napędu (przy oglądaniu filmu napęd jest niesłyszalny).

Głośniczki grają dość głośno i w miarę czysto (ale dla melomanów to ani karta dźwiękowa zamontowana w laptopie ani tym bardziej te małe głośniczki się nie nadają), ja podłączyłem duże kolumny przez zewnętrzną kartę Trusta i dźwięk jest super.

Podsumowując jestem zadowolony z zakupu i mogę go polecić z czystym sumieniem. Wreszcie mam laptopa, którego wyjmując z torby nie oglądam czy pękł w kolejnym miejscu czy jeszcze nie.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi