Skocz do zawartości
natix

Prosze O Porade Raz Drugi. Twinmos :((

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mój konfig to

Zasilacz colorsit silent 330 W

Sempron 2500

Gigabyte ga7n400sl

Radeon 9800 pro

40 gb hdd

cd-rom

dvd nagrywarka

i RAMY O KTÓRYCH MOWA !!!!

były Elixiry 2x 256 MB CL3 i wszystko chodziło normalnie, miałem okazje zmienic na bardziej znane TWINmos 2x256 CL2,5. I tu zaczeły sie schody bo gdy łąduje te pamiątki razem to komp co 25 minut sie restartuje :( gdy wkłądam tylką 1 kosc 256 to wszystko chodzi normalnie. Pamieci tak jak te stare chodzą na dual channel. Prosze o pomoc. moze trzeba timingi ustawic w biosie albo cos :(( moze zasilacz do [gluteus maximus], ale sprawdzałem jesze na jednym megabajcoe 350 W ato ten zasilcz to juz dno wiec prosze o porade . Z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jejq ludzie nie umiecie nic innego napisac tylko KUP WYMIEŃ WYWAL!! litosci, skoro pisze ze na elixirach wszystko ok to co ma do tego zasilacz ? :o proponuje Ci wsadzic po kolei kazda z kostek i przeleciec memtestem, moze jedna z nich jest walnieta pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.jscustompcs.com/power_supply/

Sprawdz sobie ile potrzebujesz prądu do Twojego zestawu.

A co do TwinMos-ów to u mnie jest tak : 2 kości po 512/400 jak chodzą razem w Dual-u to Prime pokazuje bład. Jak testuje je osobno to nie ma żadnego. Chodzą na 400. tamingi są 2-4-4-8. Już sie przyzwyczaiłem.

=====================================

AMD Athlon XP,Barton 2500+@3200+ 2200 MHz (11 x 200)

Gigabyte GA-7N400-L nVIDIA nForce2 Ultra 400

Gainward 1100GS NVIDIA GeForce FX 5900XT (128 MB)

Creative SB Live! 5,1 / WinFast TV2000 XP Expert

Maxtor 6B160P0 (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

DVDRAM GSA-4163B / LG DVD-ROM DRD8160B

Chieftec 410-212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zasilacz swoją drogą chce wymienic, ale czy to jego winna :/ wyciągłem nawet prądozerną karte graficzną 9800 i wsadziłęm starego Gf mx400 64 mb i nawet na nich to samo. Dzięki za pomoc , zaraz potestuje memtestem jeszcze pamiątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasialcz, zasilacz, zasilacz - a włąsnie że nie zasilacz! Mądrale!

Bardzo podobny problem miał mój kolega. Miał 256 mb GoodRam (najtańsze) po pewnym czasie dokupił sobie TwinMOS 256 mb i pojawił się problem. Osobno było wszystko OK. Razem - tragedia. Już miał reklamować kostki ale....

...odpowiednie ustawienia w biosie rozwiązały jego problemy. Pamięci róznych producentów róznie działają. Musisz doprowadzić do 'zgody' obu modułów ;) Sprawdz dzielniki, timingi, napięcia i wszystko co tylko się da i co jest związane z pamiątkami.

Napewno pomoże ;]

Edytowane przez [RONIN]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ronin dzięki włąsnie o to mi chodził!! jak nacisne w biosie ctrl +F1 to są dodatkowe opcje (gigabyte ga7n400sl) chociaz mam zerowe pojecie o timingach, podnoszeniu napięcia :(( ale od czego jest opcja szukaj.... Chyba ze ktos miałpodobny problem to niech wrzuci ustawienia. Dzięki chłopaki ..

--------------------------------------------------------------------------------

Chopcy ustawiłem takie timingi 2,5-3-3-8 czy takie według was są dobre ?? i gdzie sie podnosi napiecie na ramy ?? szukałem w biosie i nie mogłem znalesc .

Edytowane przez natix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi