killua Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Czy wie ktos moze albo ma jakies linki o stypendiach unijnych w ramach wyroownania szans czy jakos tak w powiecie krakowskim na ten rok akademicki. Bo na stronie starostwa to nie moge nic znalezc z tego roku. Do kiedy sie sklada wnioski , czy wogoole w urzedzie starostwa. Na maile walachy tez nie odpisuja. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 ja tam na normalne socjalne juz mam zlozone papiery. O jkis innych dopomogach nie slyszalem... jakie kryteria trza spelnic na takie unijne (trza byc magdym czy biednym, a moze 2in1??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Pierwszy rocznik (zaczynajacy studia) moze skladac do konca tego miesiaca, kazdy inny rok (2,3,4,...) - termin minal 31 sierpnia. Z tego co wiem to trzeba miec nie wiecej niz 350zl na glowe w rodzinie i zarobki obowiazuja za rok 2004. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Ale to nie jest to samo co skaldalem na studia przy skaldaniu papierów?? (słądalem na zwykle stypednium socjalne, ktore juz dlugo zanim weszlismy do uni bylo, dlatego pytam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killua Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 ale gdzie to skladac , w starostwie powiatowym ?? czemu nie ma nigdzie infa?? jakas tajemnica faq czy co?/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Stypendium unijne i socjalne to 2 rozne rzeczy. Pierwsze jest przyznawane nie co miesiac naj socjelne, tylko w jakis czesciach itp. Trzeba miec pozatym udokumentowane na co idzie z niego kasa (musza to byc jakis ksiazki, pomoce naukowe, kasa nie idzie bezposrednio do reki, tylko po okazaniu tego, ca co sie ja wydalo - czyli to co opisalem wczesniej). Stypendium socjalne natomiast jest wydawane co miesiac i do 'lapy' , nie obchodzi ich na co to wydasz, poporstu dostajesz w nagrode, ze jestes biedny. ;] Pozatym mozna uzyskac jeszcze tzw. zapomoge. Jest to dosyyc duza kwota (zalezy od uczelni, moze dochodzic do ~2k), ktora sie dostaje raz na rok (jesli przysluguje), ale trzeba spelniac takze warunki (sa bardziej rygorystyczne od stypendiow, sa to np. jakies wypadki losowe, no nie wiem np. ktos stracil jednego z rodzicow i diametralnie pogorszyla sie sytuacja finansowa). Na stypendiach najlepiej wychodza mieszkany wsi, ktorzy uprawiaja ziemie, albo maja jakies interesy, ktore trudno jest do konca udokumentowac. ;] Wiem to, bo w rodzince mam ludzi, ktorym sie doscy dobrze powodzi a wykorzystujac niedokladnosc przepisow biora sobie kasiorke z uczelni. ;] Co do tego gdzie skladac, to w kazdym starostwie jest od tego odpowiedni dzial i wlasnie tam trzeba sie kierowac (moja wiedza na ten temat jest stad, ze moja szkola jest w tym samym budynku co starostwo powiatowe ;]]] ). Np. u nas bylo porozwieszane rozne plakaty inforumjace o tej akcji. Co do tajemnicy to nie, nie jest to tajemnica, ale w tym panstwie jest taka zasadza: nie wezmiesz sam tego co ci przysluguje, lepiej dla nich, podziela sie twoja kasa. ;] No to tyle, jak jeszcze jakies pytanka to postaram sie odpowiedziec. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 a taki np. komputer by sie pod pomoc naukowa kwalifikowalal biorac pod ówage kierunek studiów z komputerami zwiazany i udokumantowne zarobki ehh... 60pln na czloka rodziny (sam bylem w szoku, bo na same kiepy wiecej wydaje :lol:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...