Skocz do zawartości
Mar_lesniewski

Duron Czy Sempron?czy Warto Zmieniac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Mam taki swoisty problem. Jestem posiadaczem Durona 1600 plyta główna a7v8x-x (kt 400) moge za niewielkie pieniadze kupic prawie nie uzywanego Semprona 2300+. Jak wiemy Duron pracuje na magistrali 266 MHz wtedy na tej plycie głównej ram moze bez problemu dzialac z szybkoscia 400 MHz. sempron natomiast to magistrala 333 Mhz i ram na tej plycie głównej moze pracowc tylko z prednkoscia 333 Mhz. ramu mam nie wiele bo zaledwie 256 mb(400Mhz). Interesuje mnie czy jesli zmienie procesor to czy skok mocy jaki bedzie(o ile bedzie:)) to nie zostanie on zmniejszony do 0 poprzez zmiane szybkosci ramu? Interesuje mnie tez czy duza strata jest jesli chodzi o wydajnosc jezeli ram z szybkosci 400 Mhz zmniejszymy do 333 Mhz.

Z góry dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniajana semprona

jeżeli proc ma szyne 266 a ram masz ustawiony na 400MHz to nic ci to nie daje powinien smigac na fsb proca

proc 333 i ram na 333 bedzie wydajniejszy zreszta poczytaj sobie o tym w FAQ zmieniaj na sempka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sempka juz daleko nie podkręcisz.. seria 1583mhz, mnoznik 9,5.. pierwsze się skończy płyta, powyzej 190mhz raczej nie dojedziesz a i to na KT400 jest ryzykowne, ja bym sprawdził wczesniej co potrafi duron bo może potrafić sporo,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli proc ma szyne  266 a  ram  masz ustawiony na 400MHz to nic ci to nie daje powinien smigac na fsb proca

1636512[/snapback]

Nie na tej płycie. Na a7v8x-x przy ustawieniu ramu na więcej niz cpu, zwiększa się wydajnoścc kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi