Skocz do zawartości
wazwa

Nagrzewający Się Potencjometr.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zrobiłem prostu układ do sterowania wentylatora przy pomocy tego schematu.

Wiatraka chodzi, ale jak zmniejszam napięcie na potencjometrze to się nagrzewa, nie wiem czy cos źle połączyłem czy potencjometr jest nie właściwy.

Tu jest pokazane jak to połączyłem

Za odpowiedź z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale nic na to nieporadzisz. Zwiekszająć opór (wiatrak zmniejsza prędkość) potencjometr napiecie wtedy przyjmuje na siebie i musi gdzieś ta energie uwolnić czyli w temperature. Im wolniej bedzie sie kręcił wentylator tym bardej bedzie sie nagrzewał potencjometr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kol. Maker ma rację - potencjometr będzie sie grzał -w szczególnosci gdy pracuje w takim własnie układzie. gdzies ta moc musi się niestety wydzielić.

Postaram się pokrótce opisac ten problem.

Najczęsciej spotykane wentylatory 8X8 (np SUNON KD1208PTS1-6) są zasilane napieciem stałym o wartości 12V. PObór mocy - wg. danych producenta - wynosi ok 3W (dokładnie 2,6W- przy tym modelu). Prosto więc mozna wyliczyć - iz przy takiej wartości napięcia zasilania pwentylator będzie pobierał prad o wartości ~0,22A. Wentylatory te "startuja" juz przy napięciu ~5-6V. W swoim układzie zastosowałes potencjometr o stosunkowo niewielkiej dopuszczalnej mocy strat. jest on przeznaczony do regulacji raczej w układach sygnałowych - a nie wysokopradowych. jezeli chcialbys zostawic tylko potencjometr i nie komplikowac układu - nalezałoby się zaopatrzyć w potencjometr drutowy najlepiej o mocy 2-3W - niestety wiekszy i znacznie droższy.

(odpowiada to schematowi na rys a) - czyli jak obecnie)

Obecnie zastosowany ulegnie wkrótce spaleniu.

Mozna tez zastosować inny sposób - pokazany na rys B).

W tym przypadku sam potencjometr pracuje wjuz w bardziej "komfortowych warunkach" - natomiast zdecydowana większość mocy wydziela sie na tranzystorze - pracujacym tutaj jako "regulowana rezystancja".

A zatem teraz bedzie się grzał sam tranzystor - a nie potencjometr. To jest juz znacznie lepsza sytuacja.

Proponowane tranzystory(BD911,BD281,283,285) produkowane sa w obudowach TO220 - ktorych sprecyfikacja dopuszcza wydzielanie sie mocy na poziomie 2-2,5W - przy pracy bez radiatora.

Pamiętać jednak nalezy ze im niższ temp. pracy - tym dłuzsza zywotnośc elementu półprzewodnikowego (to podobnie jak z prockami)

Wskazane byłoby więc zastosowanie jakiegoś niewielkiego radiatorka chłodzącego na tranzystor.

nie jesteś elektronikiem -widząc płytkę mysle jednak ze powinieneś sobie poradzic z modyfikacja tego układu i zaadaptowaniem swojej płytki do potrzeb.

opisany układ umozliwia regulacje napiecia w granicach od 1/2 Uz do ok Uz-Ube - czyli jakieś 6 do 11,4V (pi razy oko : ) )

Nalezłoby go wyposazyć w kilka elementow jeszcze - ale myśle że nie powinno byc problemu.

Potencjometr - bez zmian.

nalezy dokupić tranzystor i rezystor 1k/0,25W

to chyba wsio.

Pozdrawiam.

post-120022-1126123249_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podlaczysz mocniejszego wentyla, to Ci sie wrecz spali... Zaleznie od modelu potka moze sie na nim zazwyczaj odlozyc o,5W, czasami 1 (no chyba, ze kupisz o wiekszej dopuszczalnej mocy). Zrob sobie lepiej uklad na tranzystorze albo lm317 Schemat ten kiedys byl na BitTech

A tak to wglada u mnie od srodka:

Dołączona grafika

Ino pamietaj, by uzyc LM317T.

Edytowane przez Sarenka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem po co na tym schemacie dioda LED wpieta jest pod potenciometr ? moze mi ktos to wytlumaczy ? podepnij ja bezposrednio pod przelacznik zeby dodatkowo nie obciazac potencjometru. Wg schmeatu dioda bedzie sie swiecic w obu pozycjiach przelacznika a w jednej z uzyciem potenciometra bedzie go dodatkowo obciazac, po co ktos to tak robil to nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykły LM ma wydajnosć 1.5A więc spokojnie pociągnie nawet 5 wiatraków :)

z takich małych potencjoemtrów (na śrubokręt) to pamiętam że jak się podłączyło go pod 12 V i zaczeło kręcić na minimum to unosicł się fajny dymek o fajnym zapachu... :D palonych części elektronicznych :D.. można tak było kogos wystraszyć że mu się komputer pali.. podgrzewając taki potencjometr baterją czy akumulatorkiem u kogos w domu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem potencjometr drutowy (telpod SP-1,2 1ka 2w) i tranzystor (BD911).

Podłączyłem potencjometr i wszystko gra, jeszcze sprawdzę jak będzie chodzić z tym tranzystorem.

Ten schemat, co podał 'Sarenka' jest dla mnie zbyt skomplikowany.

Dzięki 'Jarek K' za obszerne wytłumaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykły LM ma wydajnosć 1.5A więc spokojnie pociągnie nawet 5 wiatraków :)

To zalezy od producenta. Czesc wersje do 1.5A nazywa po prostu lm317 (np. TI ma LM317 do 1.5A, LM317M do o,5A i LM317L do o,1A) inni - LM317T

Kupiłem potencjometr drutowy (telpod SP-1,2 1ka 2w) i tranzystor (BD911).

Rada na przyszlosc: w miare mozliwosci unikaj telpoda... Jak w ukladzie z tranzystorkiem 3 spalilem (okazalo sie, ze mial przewezone sciazki na koncu).

Ten schemat, co podał 'Sarenka' jest dla mnie zbyt skomplikowany.

Jak siem mu dobrze przyjzysz, to w sumie sa tam 4 elementy do wentyla i dolozona dioda wskazujaca swieceniem poziom napiecia :)

A co do drewna - sie sprawdza - to plyta wiorowa wysokotemperaturowa - wytrzumuje podobno do 300st. a w praktye zelazko ustawione na ***, co testowalem (ale tego lm juz nie wytrzyma).

Edytowane przez Sarenka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy od producenta. Czesc wersje do 1.5A nazywa po prostu lm317 (np. TI ma LM317 do 1.5A, LM317M do o,5A i LM317L do o,1A) inni - LM317T

no dobra.. a czy zauważyłeś SUFIXY z tyłu oznaczenia LMa? zwykły LM317 ma 1,5A każdej firmy... sufix M (Miniatured).. i ma mmniejsza obuddowę, L ma 1 Amper. Sam to z resztą zauważyłeś... Więc jesli producent Samsung wypuszcza kostke LM317 która ma prad dopuszczalny 1A to doda na końcu literkę L...

PO to są te ozanczenia żeby w każdym przypadku mówiły o parametrach elementu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO to są te ozanczenia żeby w każdym przypadku mówiły o parametrach elementu

Fajne, ale tylko teoretyczne :(

Uklady, ktore widzisz na foto, maja jak byk oznaczenie LM317T..

Np. National Semiconductor w ogole nie robi czegos, coby sie nazywalo tylko LM317 - kazdy ma swoje oznaczenie (A, L, E, AH, T itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma problemu wazwa - w razie problemow mozna walic smiało z pytaniami :)

jeżeli chodzi o smazenie sie potencjometrow w układzie z tranzystorem - to się zgadza (zalezy to od obciążenia tranzystora oraz jego współczynika wzmocnienia)

Bywały przypadki ze czasem nawet w tym układzie usmazył sie potencjometr.

(żle dobrany, zbyt mała rezystancja, kiepska jakość )

Potrzebny prąd płynący w obw. bazy mozna wyliczyc z dobrym przyblizeniem za pomoca wzoru:

Ib=Ie/beta

a zatem jesli podłączamy do niego wiertalot pozerający prad 0,2A - to przy danych katalogowych B=40 - prad w obwodzie bazy musi miec wartośc ~5mA

to nie powinno usmazyć potencjometru :) (nlaezy mieć na uwadze że włączony jest miedzy +12V a masę -1k to mało- drugi r=1k dodatkowo ogranicza prąd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi