walruss Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Witam Problem, ktory mam rozwiazac korespondenynie posiadajac nastepujace dane:) Laptop firmy nieznanej, wiek 5 lat, po okolo 1,5-2h pracy samoczynnie sie wylacza, po czym niechce sie wlaczyc przez jakis czas. Jedyne zaobserwowana anmoalia to to iz jest wtedy bardzo goracy. Tak sobie mysle, ze pewnie sie przegrzewa, przyczym ma jakies zabezpieczenia i dlatego sie wylacza. Ale co sie moglo stac z "systemem chlodzenia" w takim laptopie to nie mam pojecia :) Jedyne co mi przyszlo do glowy to schlodzic troche cpu jakims softem, moze to wydluzy czas pracy. Polecilem sk2ctl ale niestety nie dziala, procesor not supported. Wiem tylko ze jakis intel tam siedzi, pewnie celeron ale nie wiem jak to jest z instrukcja HLT w mobilnych prockach, a chyba wszytskie te programy na tym sie opieraja. Czy jakies inne programy tego typu beda dzialac w tym przypadku, bo nie ma za bardzo mozliwosci sprawdzania wszytskich pokoleji??????? :) OS winxp, a i nie jest to od systemu bo byl juz 2x instalowany i to samo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Laptop ma juz swoj wiek, wiec najwyzsza pora go rozkrecic, wyczyscic oraz zmienic paste termoprzewodzaca na procesorze. Operacja nie jest taka trudna na jaka wyglada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ejko Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Witaj. Mój poprzednik mówi to samo co ja chciałem powiedzieć. Należy przeczyścić wg mnie całe wentylatory i nie tylko z kurzu. W laptopie 2 letnim potrafi się już troszkę tego nagromadzić. Kolejnym problemem może być zatarty wentylator. Pod wpływem kurzu nieraz wentylatory się zacierają jeżeli kurzu jest pod dużym dostatkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walruss Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 no jest to chyba nieuniknione ale w tej chwili niewykonalne, mozna jakos doraznie pomoc softem "chlodzacym" :) ? nie wiecie czy dziala ktorys? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Mozna pomoc softem i zredukowac napiecie tak jak ja to zrobilem, ale mam program ktory dziala tylko pod centrino (nawet sprawdzalem pod IBM T23 ale nie mozna zmienic napiecia) :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...