Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumie - chłodzenie jest lepsze, ale mam zastanawiam sinę nad tym czy po "zmiąchaniu" kabli nie zacznie padać UDMA66 i więcej? po coś przecież wprowadzono na co drugim kablu mase... (chyba że sobie z tym jakoś poradzili?) czy ktoś coś o tym wie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumie - chłodzenie jest lepsze, ale mam zastanawiam sinę nad tym czy po "zmiąchaniu" kabli nie zacznie padać UDMA66 i więcej? po coś przecież wprowadzono na co drugim kablu mase... (chyba że sobie z tym jakoś poradzili?) czy ktoś coś o tym wie  :?:

ja sobie przerobilem te kable w zeszlym tygodniu i do tej pory nie zauwazylem nic niepokojacego a temp. spadla o 2* na procu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumie - chłodzenie jest lepsze, ale mam zastanawiam sinę nad tym czy po "zmiąchaniu" kabli nie zacznie padać UDMA66 i więcej? po coś przecież wprowadzono na co drugim kablu mase... (chyba że sobie z tym jakoś poradzili?) czy ktoś coś o tym wie  :?:

Pocięcie kabla 80-żyłowego to nie taka prosta sprawa :lol:

Może po wykonaniu tego będzie chodzić (niektórzy już pewnie zto zrobili), ale do tego chyba potrzeba lupy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po wykonaniu tego będzie chodzić (niektórzy już pewnie zto zrobili), ale do tego chyba potrzeba lupy :wink:

ja rozdzielałem kable igła od strzykawki i pociołem 4 tasmy bez uszkodzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: wiem ze to oszczednosć ale wole kupić orginalne niz sie tak bawić niekiedy takei zabawy kończom sie kupnem nowedo ide :cry:

Nowe IDE kosztuje 10 pln. Jak nie jestes pijany albo znerwicowany to poradzisz sobie bez problemu :P

Okragle kable kosztuja okolo 50 pln. Wiec 3x50 pln nigdy nie dalbym za okragle kable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cialem co 4 ,FDD i ATA33 też , mam to od czasu pojawienia się tego artykułu na moDeD KOMPz i do tej pory dobże chodzi ale z kabelkiem ata66/100 to chyba bym sobie nie poradzil za drobne żyły i może się tak fajnie nie rozrywać , ja nacinałem nożykiem kuchennym kawałek ,a dalej to już się fajnie rozrywało, puzniej tylko taśmą izolacyjną ,tylko nie za mocno ,bo puzniej nie będzie dało się ich ułożyć ani zginać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pociąłem po 1 żyłe - ale nikomu tego nie polecam prawdziwa męczarnia. Wiem że to generalnie bez sensu spokojnie starczu co 3-4 żyły, ale akurat sie nudziłem i chciałem sie sprawdzić :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: wiem ze to oszczednosć ale wole kupić orginalne niz sie tak bawić niekiedy takei zabawy kończom sie kupnem nowedo ide :cry:

:))

przerobiebie kabla 40 zylowego jest tak dziecinie proste ze sie w pale nie miesci. Szkoda by mi bylo 50zł za kabel do dysku.

No chya ze chesz przerobic kable 80 zylowe to wtedy rozumie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym najlepiej owinąc/oblepić/okręcić* (niepotrzebne skreślić)

Kiedyś  pokusiłem się o koszulke termokurczliwą. O Matko i córko nie róbcie tego ale efekt. :) :D  8O  orzechy można by tym łupać.

w/g mnie najlepiej do tego sie nadaje tasma najzyklejsza tasma izolacyja, fakt jest troche sztywna, ale owija sie wyjatkowo łatwo a i efekt jest bardzej niz zadowalajacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś  pokusiłem się o koszulke termokurczliwą. O Matko i córko nie róbcie tego ale efekt. :) :D  8O  orzechy można by tym łupać.

w/g mnie najlepiej do tego sie nadaje tasma najzyklejsza tasma izolacyja, fakt jest troche sztywna, ale owija sie wyjatkowo łatwo a i efekt jest bardzej niz zadowalajacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to owinalem tasma izolacyjna, przewody zrobily sie troche malo elastyczne ale w sumie jest OK 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi teraz przyszło do łysej pałki. A co powiecie na owijkę do rakiet tenisowych dochodzi mozliwośc wyboru wzorku. A elastyczność chyba oki.

Co wy na to ??

w/g mnie nie jest to najlepszy pomysł.

nie było by to zbyt elastyczne, a co tasmy izloacyjnej ma ona jeszcze jedna zalete-IZOLUJE, tw jak robisz sobie ogrągłe kabelki to moze ci sie zdarzyc ze przez przypadek wjedzesz na zyłe [mi sie to przytrafilo a mimo to kabel jest jak najbardzej ok], wiec taka lekko naceta zyla jest owinieta izloacja i smiga bez zakłuceń [przynajmniej u mnie :lol: ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumie - chłodzenie jest lepsze, ale mam zastanawiam sinę nad tym czy po "zmiąchaniu" kabli nie zacznie padać UDMA66 i więcej? po coś przecież wprowadzono na co drugim kablu mase... (chyba że sobie z tym jakoś poradzili?) czy ktoś coś o tym wie  :?:

nie trzeba wcale lupy...tylko troche cierpliwosci....a nawet jak sie najedzie za daleko i przetnie kabel to tez nie tragedia...mi sie nacielo a kabel dziala..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja rozdzielałem kable igła od strzykawki i pociołem 4 tasmy bez uszkodzeń.

I to jest najlepszy sposob na pociecie 80 zylowego kabla.

mozna to nawet zrobic zwykla igla

idzie jak po masle

15 min i mialem zrobiony kabel :)

cialem "na oko" po 4-10 :) zyl pozniej tasma izolacyjna i kozak

Jak narazie wszystko dziala 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos przecinania izolacji na tasmach (troche OT, ale mi sie skojarzylo):

U mnie jedna tasma ATA100 juz ze 2 miesiace dziala z urwanym jednym zlaczem - wystaja "takie smieszne druciki" :D Ale chodzi i Winda sie po niej bootuje.

A wygladala tak porzadnie i firmowo (Promise!), ma specjalne uchwyty do wyciagania z dyskow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...