Skocz do zawartości
Marcin_gps

porownanie kart ATI

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosyc nvidii i postanowilem nie kupowac juz GF 3.

Mam na oku 2 karty. Jezeli znacie jeszcze jakies inne dobre to piszcie.

Radeon 9000 Pro Gigabyte Maya 64MB DVI + tv rdzeń @ 275 MHz, 64MB DDR Hynix 3,6 ns! @ 275 MHz (550 MHz DDR)

i

Hercules 3D Prophet FDX 8500LE 64MB tv / DVI-I rdzeń @ 250 MHz, 64MB DDR 4ns! @ 500 MHz, 400 MHz RAMDAC

Lepiej starego dobrego 8500 czy nowego 9000 Pro??

Karty sa niemalze w identycznej cenie.

Jak sie prezentuje wydajnosc i podkrecalnosc w obu przypadkach i jak wypada w porownaniu z tanszym Gainwardem GF3 Ti 450 GS?

Wszelkie opinie i sugestie mile widziane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam identyczny problem :))

w sklepie mam cennik i oznaczenie jest dupiaste troche ale trudno

a i pytanie

Ati radeon 8500 128 ddr tv out za 480zl czy to mozliwe zeby byl to orginalny ati za ta cene

i jesczze jedna czy jest 8500le z 128 mb pamieci ?? bo jakos sie z tym nie spotaklem jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i pytanie

Ati radeon 8500 128 ddr tv out za 480zl czy to mozliwe zeby byl to orginalny ati za ta cene

i jesczze jedna czy jest 8500le z 128 mb pamieci ?? bo jakos sie z tym nie spotaklem jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i pytanie  

Ati radeon 8500 128 ddr tv  out za 480zl czy to mozliwe zeby byl to orginalny ati za ta cene

Ati za 480 pln to pewnie jest wersja z 200MHz pamieciami, jak nie 183MHz(DDR). A 8500le 128MB byly, ale nie wiem czy jeszcze sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujme to tak 8500 to brutalna sila ale nieujarzmiona buhahahaha (2 jednostki przeksztalcen vertexow,2 jednostki tmu na potok) A 9000 to subtelna i dopracowana sila :wink: (1 jednostka vertexow i 1 tmu na potok, ALE ATI popoprawiala wszystkie bledy kostrukcyjne 8500,dopiescila uklad ,wrzucila kilka nowych zabawek i wypuscila na rynek) 9000 PRO nie jest duzo slabszy od 8500 w wiekszosci testow (w coponiektorych nawet silniesjzy deczko) ale momentami dostaje ostro po tylku ;]]] ,ogolnie bierz Herca bo ich karty wygladaja bosko ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam mam ATI7500 z pamiątkami Hynixa 3,6 ns. ładnie się kręcą :)

Co do ATI ze 128 ramu to zawsze karty te będą miały kości ''wolniejsze'' niż ta sama karta z 64mb np. 128mb = 5ns / 64mb = 3.6 lub 4.0 ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Co do tych wolniejszych kostek 128mb kart powiedz to fullom od ATI ,Hercules i gigabyte ,kostki 3.3ns BGA :P

No dobra wiem, ale nie znaczy to że większość z kart ATI dostępnych na rynku nie ma tak jak napisałem, a z resztą karty z 64mb w tej wersji którą wymieniłeś zapewne też mają po 3.3ns, a może 2.8ns :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest moze jakas duza roznica pomiedzy Radeonem 8500 le 128MB a

Radeonem 8500 128MB ??

chodzi mi o marki Hercules i Gigabyte inne sie nielicza :)

i jak wydajnoscia dysponuje te karty ile bede mial 3dmarkow na Procku Athlon Xp 2000+ lub na duronie 1.2 Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dostaniesz karty taktowane nominalnie dla LE czyli 250/250 to roznica nie bedzie znaczna do 10% gora.Ale z podkrecalnoscia troche gorzej moze byc.Sam mialem brac Herca 8500LE (Wyglada odjebnie) ale zdecydowalem sie na vivo+3.3ns kosci :P ,a Herc 8500LE 128mb ma kostki 4ns, firmy nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA właśnie od nie dawna mam Hercules fdx 8500le 64mb i jestem b. zadowolony :) wczesniej mialem gf2ti i wydaje sie na oko ze jest 2 razy szybszy :) Co potwierdza chociazmy wynik z 3dmark : odpowiednio (ok.4000 a na ati prawie 8000! :D )

Pamiętaj jednak o jednym: ze mozliwe ze bedziesz musial zainwestowac w porządny zasialacz bo hercules jest okropnie czuły na napiecie. Na 3 codegenach herc sie wieszal i mialem pasy na feelu było lepiej ale tez sie wieszal jak bardzie obciazysz karte (np zwiekszysz rozdziałke) . Dopiero na hunt key zniknely wszystkie problemy w 100% :!: musialem dolozyc ok50zł :cry: Ale nie zaluje nie ma co zalowac na zasilacz! Teraz uwazam ze karta jest idealna i ma super obraz! Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miedzy 128 a 64 wielkiej roznicy w wydajnosci niema, 128 lepiej chodzi przy wiekszych rozdzialkach (mam tu na mysli 1600x1200) wiec jesli niemasz monitora 19' albo 20' to kase niepotrzebnie wtopisz, chyba ze chcesz kupic dla szpanu.

ja mam Minta 8500 (nie LE) taktowany 275/275 dzis wrzucilem go na 300/295 ale by sie przydalo zmienic chlodzenie bo w 3D Marku zaczely sie pojawiac artefakty, ale ladnie i stabilnie bujal sie przy 290/285 ale dopiero kilka testow zrobilem, wiec jeszcze nic do konca powiedzianego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym brał 8500 - miałem taki sam dylemat pod koniec wakacji, kupiłem gigabyte 8500le i jestem happy. Sflashowałem bios od nie le gigabyte'a i mam teraz normalnego radka8500 :) Po lekkim podkręceniu (290/290) doszedłem do 9229 w 3dm2001se. Jedyne co mi podpadło to cooler, który musiałem wymienić - przez przypadek go uszkodziłem. Ale ogólnie nie ma na co narzekać!!! Bierz 8500!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest błędnie opisany 

parametry to: 

250/240 4ns Hynix

hej pajacyk poważnie on ma 250/240 i 4ns

kurde to kto go tak opisał a ja chciałem go kupić to chyba se kupie

Sapphire Radeon 8500 250/250 (64MB DDR, TV, DVI) za 535 zł mam nadzieje że to 250/250 a nie znów jakaś ściema :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie bez przesady ten 250/183 jest w cenniku i jest o wiele tańszy od tego co podałem dam ci strone http://www.sklep.age.pl/opis.php?m_kod=KGA...SAPHR8K56D30_12 to jest ten 250/250

a tu jest ten gorszy (czyli 250/183)

http://www.sklep.age.pl/opis.php?m_kod=KGA...SAPHR8K56D10_12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przedwczoraj kupiłem saphira 8500 250/250 i jest super. Może troche mało bajerów w doooożym pudełku, ale chodzi stabilnie i nwet nieżl się kręci.

pamięci to Etron tech 4ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...