rtomkow Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 (edytowane) Witam. Mam problem z dyskiem Samsunga Sata na płycie Asusa P4P800X na i865 PE . Zestaw który złożyłem przez kilka tygodni chodził z dyskiem PATA również Samsunga i przy O/C z procesorem CeleronD 2.4GHz na @2.8GHz chodził cudownie zarówno po zablokowaniu magistrali PCI na 66.33 jak i na auto. Po wymianie na dysk SATA mały szok!!! Koniec z podkręcaniem Procesora i możliwościami O/C tej płyty. Na Sata zdecydowałem się tylko dlatego, że płyta ma możliwość blokady magistrali - niestety to nie działa. Przy ustawieniu częst. 66.33 i jednoczesnym przetaktowaniu procesora dysk się spowalnia chyba 10-krotnie a przy auto również z dodadkowym zanikiem dzwięku z zintegrowanej karty muzycznej. (po wstawieniu karty muzycznej PCI problem znikł) choć dysk dalej tnie. Przestawiłem (choć sata podobnono tego nie lubi) częstotliwość magistrali w biosie o oczko wyżej i na początku wszystko gra ale po skopiowaniu 3-4 razy folderu 700mb z partycji na partycję sytuacja ze spowolnieniem dysku się powtarza (również przy wypalaniu płyty bufor skacze), przechodzi po restarcie systemu ale na krótko. Pomysły z biosem mi się skończyły i żałuję, że poleciłem koledze ten dysk sata bo na Pata było OK. przed wyborem rodzaju dysku polecam ten artykuł, TUTAJ ja właśnie po przeczytaniu jego zdecydowałem się na sata wiedząc o możliwości blokady magistrali w porównaniu do innych chipsetów na tej płycie jak i również z zalet cienkiego kabelka, niestety nie tak miało być. Jeśli ktoś rozwiązał ten problem proszę o wskazówki!!! Dziękuję!!! UPDATE : Widać, że co niektórzy tylko się chwalą pisząc jak wyciągają procesor w górę z dyskiem sata!!! A jeśli na innej płycie blokada działa BEZ WPŁYWU NA SZYBKOŚĆ DYSKU SATA proszę o odpowiedz B) Edytowane 10 Września 2005 przez rtomkow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGSMRQ Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Szczerze to spotykam się z tym nie po raz pierwszy, kuzynowi nie chodziła muzyka na MB po OC, ale to był przypadek, że jego proc chodził na magistrali 533, a ramki miał na 400 więc jak się dało na FSB 200 <z intelowskich quadem efektywne 800> to zwiechy były no i brak karty dźwiękowej. Looknij czy przy tym OC bardzo ci się mostki grzeją, jeżeli tak to je dochłodź no i w biosie powyłączaj niepotrzebne rzeczy takie jak FireWire, RAID, comy, LPT i inne bajerki, to trochę odciąży NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) UPDATE : Widać, że co niektórzy tylko się chwalą pisząc jak wyciągają procesor w górę z dyskiem sata!!! A jeśli na innej płycie blokada działa BEZ WPŁYWU NA SZYBKOŚĆ DYSKU SATA proszę o odpowiedz B) 1638424[/snapback] Działa no problem na tym co poniżej. http://sabat.prv.pl/pic/samsung.jpg z aam Edytowane 15 Września 2005 przez Sabat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtomkow Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 (edytowane) Z tym dyskiem sata to jest prawdziwa zagadka ponieważ , dokładnie poznałem dwa egzemplarze komputerów z płytą Asus P4P800X z i865PE (kolegi i brata) w obydwu przypadkach sam je składałem i jest tam dysk Sata Samsung 80GB i nawet procesor ten sam i ramy. W obydwu przypadkach OC chodziło fajnie na dyskach Pata . Celeron D 2.4@3.0 stabilnie zarówno z zablokowanym mnożnikiem PCI jak i nie, (IBM 60GB 2mb cache i Samsung 160GB 8mb cache) natomiast dyski sata chodzą tylko na częstotliwości standartowej w biosie a blokada nie pomaga. Jeśki ktoś ma taką płytę Asus P4P800-X z dyskiem Sata i używa OC to proszę o informację jak tego dokonał. Co do otrzymanych wcześniej odpowiedzi to sprawdziłem u kolegi z pracy z innym modelem płyty i faktycznie blokada nie powoduje spowolnienia sata. O/C na Asusie to czysta ekonomia i przyjemność! Edytowane 22 Września 2005 przez rtomkow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...