Skocz do zawartości
rtomkow

Dysk Sata I Asus P4p800x I865pe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z dyskiem Samsunga Sata na płycie Asusa P4P800X na i865 PE .

Zestaw który złożyłem przez kilka tygodni chodził z dyskiem PATA również Samsunga

i przy O/C z procesorem CeleronD 2.4GHz na @2.8GHz chodził cudownie zarówno po zablokowaniu

magistrali PCI na 66.33 jak i na auto. Po wymianie na dysk SATA mały szok!!! Koniec z podkręcaniem Procesora

i możliwościami O/C tej płyty.

Na Sata zdecydowałem się tylko dlatego, że płyta ma możliwość blokady magistrali - niestety to nie działa.

Przy ustawieniu częst. 66.33 i jednoczesnym przetaktowaniu procesora dysk się spowalnia chyba 10-krotnie a przy auto również z dodadkowym zanikiem dzwięku z zintegrowanej karty muzycznej. (po wstawieniu karty muzycznej PCI problem znikł)

choć dysk dalej tnie. Przestawiłem (choć sata podobnono tego nie lubi) częstotliwość magistrali w biosie o oczko wyżej i

na początku wszystko gra ale po skopiowaniu 3-4 razy folderu 700mb z partycji na partycję sytuacja ze spowolnieniem dysku się powtarza (również przy wypalaniu płyty bufor skacze), przechodzi po restarcie systemu ale na krótko.

Pomysły z biosem mi się skończyły i żałuję, że poleciłem koledze ten dysk sata bo na Pata było OK.

przed wyborem rodzaju dysku polecam ten artykuł, TUTAJ ja właśnie po przeczytaniu jego zdecydowałem się na sata wiedząc o możliwości blokady magistrali w porównaniu do innych chipsetów na tej płycie jak i również z zalet cienkiego kabelka, niestety nie tak miało być.

Jeśli ktoś rozwiązał ten problem proszę o wskazówki!!! Dziękuję!!!

UPDATE : Widać, że co niektórzy tylko się chwalą pisząc jak wyciągają procesor w górę z dyskiem sata!!! A jeśli na innej płycie blokada działa BEZ WPŁYWU NA SZYBKOŚĆ DYSKU SATA proszę o odpowiedz B)

Edytowane przez rtomkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to spotykam się z tym nie po raz pierwszy, kuzynowi nie chodziła muzyka na MB po OC, ale to był przypadek, że jego proc chodził na magistrali 533, a ramki miał na 400 więc jak się dało na FSB 200 <z intelowskich quadem efektywne 800> to zwiechy były no i brak karty dźwiękowej. Looknij czy przy tym OC bardzo ci się mostki grzeją, jeżeli tak to je dochłodź no i w biosie powyłączaj niepotrzebne rzeczy takie jak FireWire, RAID, comy, LPT i inne bajerki, to trochę odciąży NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE : Widać, że co niektórzy tylko się chwalą  pisząc jak wyciągają procesor w górę z dyskiem sata!!! A  jeśli na innej płycie blokada działa BEZ WPŁYWU NA SZYBKOŚĆ DYSKU SATA proszę o odpowiedz  B)

1638424[/snapback]

Działa no problem na tym co poniżej.

http://sabat.prv.pl/pic/samsung.jpg

z aam

Edytowane przez Sabat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym dyskiem sata to jest prawdziwa zagadka ponieważ , dokładnie poznałem dwa egzemplarze komputerów z płytą Asus P4P800X z i865PE (kolegi i brata) w obydwu przypadkach sam je składałem i jest tam dysk Sata Samsung 80GB i nawet procesor ten sam i ramy. W obydwu przypadkach OC chodziło fajnie na dyskach Pata . Celeron D 2.4@3.0 stabilnie zarówno z zablokowanym mnożnikiem PCI jak i nie, (IBM 60GB 2mb cache i Samsung 160GB 8mb cache) natomiast dyski sata chodzą tylko na częstotliwości standartowej w biosie a blokada nie pomaga.

Jeśki ktoś ma taką płytę Asus P4P800-X z dyskiem Sata i używa OC to proszę o informację jak tego dokonał.

Co do otrzymanych wcześniej odpowiedzi to sprawdziłem u kolegi z pracy z innym modelem płyty i faktycznie blokada nie powoduje spowolnienia sata. O/C na Asusie to czysta ekonomia i przyjemność!

Edytowane przez rtomkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi