AKURAT Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Co o nim sadzicie? Jest do dobry lapek jak na taka kwote (ja bede mial cos okolo 4400) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18348 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=129423 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Co o nim sadzicie? Jest do dobry lapek jak na taka kwote (ja bede mial cos okolo 4400) 1638675[/snapback] 1. w tej chwili procek dostępny "tylko" 3700+ 2. 512mb pamięci w dwóch kościach- proponuję sprzedać bo działa albo na 266 :/ albo na 333 i kupić na 400 - najlepiej od razu 512mb X2. 3. dysk - 4200rpm - działa nieźle, ale jeśli chcesz pograć kup 5400 najlepiej z 16mb cache'u (toshiby) albo 7200 (ale tylko 60gb - hitachi/ibm) 4.ładna szklana matryca 1280X800 CristalBrite. - miałem szczęście - zero bad pikseli i subpikseli. 5. karta 5in1 działa :-), lan, modem też. wifi żeby działało trzeba niestety odpalić cały LaunchManager i dopiero wtedy uruchamia antenę :/ bez tego programu nie udało mi się za chiny ludowe uruchomić wifi - próbowałem na dwóch identycznych laptopach. 6. wyjście mikrofon i głośniki usadowione z tyłu - trochę głupio :/ karta na nowych sterownikach realteka potrafi trzeszczeć jak stara płyta, u mnie działa na starszych na 3.58 bez żadnych już szumów. 7. wyjście s-video - jakoś nie mogłem znaleźć kabla w opakowaniu z notebookiem. 8. wyjście dvi działa bez zarzutu - ale przejściówki też nie ma z dvi na zwykłą vga. przy tym od razu powiem - jest fajny programik acerGridVista - przy podłączeniu dodatkowego monitora można pracować na dwóch trzech a nawet czterech obrazach. 9. bateria - ponieważ procek nie jest mobilny na najniższych ustawieniach pochodzi prawie 2 godziny. przy maksymalnych ustawieniach prędkości procka może pożreć baterię w 30 minut :) 10. klawiatura - jak klawiatura :) 11. touchpad też bezproblemowo działa. 12. grafika x700 128mb - cóż..... w granicach 16800 punktów w 3dmark2001 to jest już coś. MOH, COD -bez problemów na max detalach. hl2, doom3 - na 800X600 przy dużej ilości detali też śmiga, przy 1024X768 trzeba trochę zmniejszyć detale żeby w ferworze walki nie rwało :) 13. trzynastka pechowa dla obudowy. nie jest to mistrzostwo świata. mimo że elegancka i podoba się, przewiduję że za jakiś czas będzie trochę trzeszczeć. 14. zapomniałem o usb napisać - też są z tyłu :/ co oni się uwzięli na ten tył???? chociaż jest logiczne wytłumaczenie. z prawego boku jest wylot powietrza z karty graficznej, a z lewej strony 2 sloty pcmcia - to bliżej zawiasów od górnej klapy. z dołu po bokach są głośniki. 15. nad klawiaturą obok przycisków szybkiego uruchamiania jest na samym środku wentylator :-) cóż. podsumowanie. takiej rakiety 64bitowej nie ma nikt z moich znajomych. powoduje straszny ślinotok. oczywiście nie u tych skręconych fanów centrino co tylko "centrino, centrino, centrino" potrafią mówić ślepo. na szczęście takich nie znam :-) nie ukrywam że kupiłem go do gier głównie. nie mam w domu miejsca na stacjonarny, a ten w pełni rekompensuje moje zapotrzebowanie. poza tym używam go też w pracy - w biurze i podczas wyjazdów. nie przejmuję się że mi bateria padnie - od tego jest przetwornica na 220V żeby mi ładowała :-) ogólnie - bardzo polecam jeśli ktoś patrzy na osiągi a nie na baterie. chyba tyle. jakby co, to odpowiem na pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 takiej rakiety 64bitowej nie ma nikt z moich znajomych. powoduje straszny ślinotok. oczywiście nie u tych skręconych fanów centrino co tylko "centrino, centrino, centrino" potrafią mówić ślepo. na szczęście takich nie znam :-) nie ukrywam że kupiłem go do gier głównie. 1639339[/snapback] :huh: przeciez z CENTRINO a dokladnie z pentium M 1,73 i ta sama karta graficzna x700 masz takie same wyniki w 3dmark01(nie liczac 400pkt) a przy tym laptop jest DUZOOOOOOOOOOOOO bardziej..... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Ale procek- te 64 bity... Obejrzyj sobie filmiki z FarCry 64-bit ze strony AMD ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 :huh: przeciez z CENTRINO a dokladnie z pentium M 1,73 i ta sama karta graficzna x700 masz takie same wyniki w 3dmark01(nie liczac 400pkt) a przy tym laptop jest DUZOOOOOOOOOOOOO bardziej..... :wink: 1639359[/snapback] tak, ale ja nie lubię intela i centrino centrino centrino.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 (edytowane) Ale procek- te 64 bity... Obejrzyj sobie filmiki z FarCry 64-bit ze strony AMD ;-) 1639395[/snapback] wlasnie :cry: gdyby tech. centrino miala 64bit procek to byloby to! tez mi sie nie podoba pentium M przez to! ale ma tez plusy(mniej ciepla) Edytowane 9 Września 2005 przez Phuong Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 to ile trzyma bateria jak się na nim gra? a ile podczas łażenia po necie? POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Jesli nie chcesz stracic zdrowia to nie kupuj tego modelu. Do grania sie nie nadaje bo sie przegrzewa po 10 minutach, do pracy na bateriach tez sie nie nadaje. Czyli ani jedno ani drugie. Kup lepiej 5024 lub ewentualnie mniej wydajny 5021. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Ale procek- te 64 bity... Obejrzyj sobie filmiki z FarCry 64-bit ze strony AMD ;-) 1639395[/snapback] hehe i tak wszystko można zainstalować i uruchomić na pełnym 32-bitowym procesorze :) - http://egielda.com.pl/?str=art&id=21 Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 chciałem dodać kilka rzeczy na temat tego modelu. mnie się zdarzyły 2 nieprzyjemne :/ strzeliła mi grafa - czekała mnie wymiana płyty z grafiką. jakoś to przeżyłem - nie było strasznie. po odbiorze z serwisu w bardziej wymagających grach normalnie wyłączał mi się. myślę sobie -znów coś się wali. okazało się że w serwisie nie przykleili mi porządnie czujnika temperatury do procka - poprawiłem i jest ok. jeszcze jedna rzecz - parę osób się na to skarży - w bardziej wymagających grach procek sam zwalnia jeśli się nagrzeje z 2400 do 800 megaherzów. jest na to prosta rada - wystarczy zainstalować RightMark CPU Clock Utility. przed każdą grą wystarczy odpalić ten programik, ustawić procek na full i już na pewno nie zwolni. poza tym programik ma jeszcze jedną zaletę - można mu obniżać napięcie - wtedy nagle przy ustawieniu 800mhz i napięciu 0,8v bateria zyskuje 20-30 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Jak tylko bede mial mozliwosc to sprawdze rade z tym programikiem ale w/g mnie to nie pomoze, bo jedna z temperatur przekracza granice po 20 minutach grania i dlatego procek zwalnia(mam wykresy temperatu i wyraznie widac kiedy taktowanie spada), przekroczenie nastepnej granicy temperaturowej powoduje wylaczenie laptopa. W moim przypadku procesor nie przekracza tej granicy tylko chipset , grafika ma ponad 105 C. Czy to normalne? Edytowane 17 Października 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Jak tylko bede mial mozliwosc to sprawdze rade z tym programikiem ale w/g mnie to nie pomoze, bo jedna z temperatur przekracza granice po 20 minutach grania i dlatego procek zwalnia(mam wykresy temperatu i wyraznie widac kiedy taktowanie spada), przekroczenie nastepnej granicy temperaturowej powoduje wylaczenie laptopa. W moim przypadku procesor nie przekracza tej granicy tylko chipset , grafika ma ponad 105 C. Czy to normalne? 1705778[/snapback] to jeszcze mi powiedz jakiego programu używasz do mierzenia temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Mobile meter, jedyny program ktory pokazuje wszystkie temperatury, znalazlem go na zagranicznym forum. Jak ktos chce moge go podeslac na maila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Mobile meter, jedyny program ktory pokazuje wszystkie temperatury, znalazlem go na zagranicznym forum. Jak ktos chce moge go podeslac na maila. 1708038[/snapback] Ja bym poprosil... grolshek @ o2.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 http://www.softpedia.com/progDownload/Mobi...load-24748.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 i tu chciałem powiedzieć tarzanowi kilka słów. mam wspólnika który ma identycznego laptoka jak ty i ja. ja już raz wymieniałem płytę z grafiką bo normalnie mi się w grach wieszał i koniec. teraz jak mi wymienili przy grach mi się normalnie wyłącza. włączyłem ten programik do mierzenia temperatury i właczyłem atitoola. nie podkręcałem nic grafy tylko pyknąłem opcję "show 3d view" i patrzyłem jak mi temperatura rośnie na wykresie. zdaje się że przy prędkości 108-110 stopni po prostu umarł. nadmieniam że uruchomiłem RightMark'a i ustawiłem mu max prędkość żeby nie zwalniał. przy tej temperaturze normalnie procek powinien zwolnić i ochłodzić trochę chipset. ale u mnie umarł. fakt mam walniętą płytę (2 raz !!!!) ale u mojego wspólnika było zupełnie inaczej!! zrobił to samo i komp działał bez zarzutu. przy wymuszeniu prędkości procka na 2400 i odpaleniu atitoola i show 3d view obserwowaliśmy jak temperatura idzie w górę. przy temp 106 stopni lekko uniosłem jego laptopa (tak na 1cm) i co się okazało? temperatura chipsetu spadła od razu do 95stopni!! co oznacza że przy normalnych notebookach (czytaj sprawnych :)) w ogóle nie ma prawa się zawiesić. i tak też jest u niego! we wszystkich grach i 3dmarkach gdzie u mnie umierał u niego normalnie przechodzi. trzeba po prostu walić znów do serwisu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Pierwsza pokazywana temperatura to temp. procka, druga to chipset a trzecia to karta graficza. U mnie procek w grach ma ponad 75, to jest normalne, chipset tez cos kolo tego i wlasnie przez chipset u mnie zwalnia, bo I granica temperaturowa dla chipsetu to 75C po przekroczeniu tej temperatury procek zwalnia. U mnie grafa ma okolo 106C, podnoszenie lapka do gory nie pomaga. W/g mne nie moze tak byc, ja wysylam do serwisu. Jak widac jest to bolaczka modeli z Athlonem, kumpel ma Aspire 1524 z A64 3400 i Go5700 u niego jest ten sam problem ale pojawil sie dopiero po 5 miesiacach uzytkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McOv Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Ja bym poprosil... grolshek @ o2.pl 1708159[/snapback] http://www.softpedia.com/get/System/System...bileMeter.shtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 A więc tak Panowie. Zainstalowalem RM CPU clock utility 1.8, uruchomilem funkcje northbridge low power enable i problem ze zwalnianiem minal, chipset ma znacznie nizsza temperature i NFSU2 po 40 minutach ->procek nie zwolnil, pozniej jeszcze godzinna gra w jeden z najnowszych tytulow i temperatura chipsetu tylko 60C. Sprawdzcie jak jest u Was. Ja dzisiaj bede testowal ostro sprzet. Jak po testach nie bedzie zwalnial nie bede odsylal do serwisu. PS W ustawieniach zarzadzajacych wydajnoscia w RM CPU nic nie robilem, korzystam z ePowera. Czekam na Wasze opinie. Mozliwe ze udalo sie rozwiazac jeden z wiekszych problemow w serii 5010 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 A więc tak Panowie. Zainstalowalem RM CPU clock utility 1.8, uruchomilem funkcje northbridge low power enable i problem ze zwalnianiem minal, chipset ma znacznie nizsza temperature i NFSU2 po 40 minutach ->procek nie zwolnil, pozniej jeszcze godzinna gra w jeden z najnowszych tytulow i temperatura chipsetu tylko 60C. Sprawdzcie jak jest u Was. Ja dzisiaj bede testowal ostro sprzet. Jak po testach nie bedzie zwalnial nie bede odsylal do serwisu. PS W ustawieniach zarzadzajacych wydajnoscia w RM CPU nic nie robilem, korzystam z ePowera. Czekam na Wasze opinie. Mozliwe ze udalo sie rozwiazac jeden z wiekszych problemow w serii 5010 1711649[/snapback] no widzisz ;) ja też przetestuję to obniżenie napięcia dla mostku. zobaczymy czy nadal będzie się wyłączał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 (edytowane) W Aspire 1524 z A64 3400+ niestety taki zabieg nie pomaga, kolega sprawdzal i klops. U mnie tez niestety problem powrócił. Do d**y z takim komputerem. Ale dopiero po ponad godzinnej grze. Temp. procka ok. 75, chipset 60 grafa 105 lub 106. Jednak odsylalam do serwisu. Edytowane 21 Października 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 u mnie walnięta grafika :/ przy temperaturze 118stopni death natychmiast. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Zgadza sie przy 118 powinien sie wylaczyc, wiec dobra. Moge spokojnie blokowac mnoznik :D Bo u mnie grafa ma max 106C w porywach. Nie odsylaj do asupport tylko do blasc.pl , ja na razie sie wstrzymam z odsylaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Zgadza sie przy 118 powinien sie wylaczyc, wiec dobra. Moge spokojnie blokowac mnoznik :D Bo u mnie grafa ma max 106C w porywach. Nie odsylaj do asupport tylko do blasc.pl , ja na razie sie wstrzymam z odsylaniem 1712673[/snapback] no własnie. grafikę mam w porządku. po prostu mój radiator jest słabo wydajny :/ nie wiem o co chodzi. ale bawiłem się nim dziś 5 godzin. rozkręciłem go na części i coś mi się udało osiągnąć :) po pierwsze - oblałem cały chipset graficzny pastą - trochę to dało, ale problemem jest radiator który słabo przejmuje ciepło i słabo je uwalnia. druga rzecz - rozkręciłem wentylator do procka - procek też oblałem pastą :) ponieważ rozkład jest taki (od lewej) - chipset, wentylator, tuba powietrzna i miedź nad prockiem, pomyślałem czy nie da się zrobić tak, żeby went dmuchał w prawo na procka i w lewo na chipset graficzny :) wygląda to tak: jeśli wykręcimy cały wentylator (cały z blachą) to samo śmigiełko można odkręcić od dołu. odkręcamy 2 śrubki (uwzględniając położenie - to te które - jeśli went jest zamocowany - leżą po lewej stronie). teraz w rzucie poziomym wygląda to tak że śmigło odstaje do dołu. teraz podkładamy coś w tę szczelinę. i przykręcamy z powrotem śrubki. powinna został mała szczelina. teraz montujemy z powrotem cały wielki wentylator. i powinno wyglądać to tak: wentylator pracuje- pompuje powietrze z góry i potem kieruje je w prawo - na grzebień miedziany który chłodzi procka. ale dzięki naszej szczelinie mała część powietrza wieje przez szczelinę w stronę chipu grafiki. dzięki temu podniesie się minimalnie temperatura procka, ale za to grafa będzie chłodna. zaraz rozkręcam jeszcze raz notebooka żeby dopracować szczegóły. :D trochę hardcore ale cóż :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) Probuj kolego! Jak sie uda, to mozna zrobic stronke interntowa o tym i pomoc innym! Moge sie podjac wykonania stronki. Wada jest to ze tracisz gwarancje :( Rozumiem ze robisz zdjecia przy rozbiórce. Edytowane 22 Października 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 no i po testach :mur: faktycznie grafika grzeje się dużo wolniej ale po 20 minutach grania umarł :( (wcześniej po 10ciu). nie wiem co się dzieje. coś jest s[ciach!]lone i to równo. musiałbym zrobić jakąś rurkę miedzianą i podłączyć go jakoś pod wentylator i radiator. muszę jednak jechać do serwisu........................ :cry: upewniłem się jedynie że to nie grafa jest strzelona. coś się dzieje z radiatorem. jak go wykręciłem to nie mogłem w ręce utrzymać..... ból i smutek ogarnia me serce............................................. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) Nasz model wycofali ze sprzedazy juz dawno temu, pewnie z tego powodu. Poczekam, zobacze czy Ci naprawia, ja nie mam zdrowia na wysylanie im znowu lapka na 3 tygodnie. Edytowane 22 Października 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Nasz model wycofali ze sprzedazy juz dawno temu, pewnie z tego powodu. Poczekam, zobacze czy Ci naprawia, ja nie mam zdrowia na wysylanie im znowu lapka na 3 tygodnie. 1713543[/snapback] wiesz czemu ci nie uznali usterki???? ostatnio jak byłem to testowali mojego na 3dmarku03. i akurat na tym ani na 3dmarku01 nie wyłącza się. po prostu temp. nie dochodzi do 118 stopni. zostawiłem na godzinę i nic się nie wywalił. dopiero jak mu zapuściłem MOHPA i po 10 minutach gry umarł, dopiero gość otworzył oczy. trzeba im pisać na czym się wysypuje i zostawiać najlepiej na dysku do testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 (edytowane) Mi tez napisali ze odpalili 3dmarka i zadowoleni i usterki nie ma a pisalem ze problem jest na grach, dobrze problem wychodzi na NFSU2. Ja mam max 106C na grafie, nawet specjalnie podgrzalem powietrze w pokoju :D zeby sprawdzic co bedzie ale grafa juz bardziej sie nie grzeje. Edytowane 24 Października 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...