Skocz do zawartości
AKURAT

Acer Aspire 5014wlmi

Rekomendowane odpowiedzi

Mi tez napisali ze odpalili 3dmarka i zadowoleni i usterki nie ma a pisalem ze problem jest na grach, dobrze problem wychodzi na NFSU2. Ja mam max 106C na grafie, nawet specjalnie podgrzalem powietrze w pokoju :D zeby sprawdzic co bedzie ale grafa juz bardziej sie nie grzeje.

1716342[/snapback]

ale co się wtedy dzieje? procek zwalnia do 800mhz? bo u mnie też teoretycznie wszystko jest ok. dopiero jak wymuszę mu RM clockiem 2400mhz (nie wiem jak on to robi że nie zwalnia :blink: ) to przy 118 stopniach umiera. ostatnio sprawdziłem na "sprawnym" notebooku i jak mu wymusiłem 2400mhz to też umarł przy 118 stopniach.

czyli wracamy do punktu wyjścia. czyli niepotrzebnie się plułem, że mam uszkodzonego itp. teraz trzeba wynaleźć sposób na założenie wentylatora na grafikę. i już mam plan...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak, jak nie wymusze 2400 to zwolni po jakims czasie do 800. Ale jak wymusze 2400 to chodzi i sie nie wylacza i nie zwalnia. A dlatego nie zwalnia , bo RM blokuje mnoznik i napiecie. Np. ustaw 2400 i sprobuj epowerem zmniejszyc taktowanie, nie da rady i wtedy nawet jak system chce zwolnic to procek nie zwalnia.

Edytowane przez TarzaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak, jak nie wymusze 2400 to zwolni po jakims czasie do 800. Ale jak wymusze 2400 to chodzi i sie nie wylacza i nie zwalnia. A dlatego nie zwalnia , bo RM blokuje mnoznik i napiecie. Np. ustaw 2400 i sprobuj epowerem zmniejszyc taktowanie, nie da rady i wtedy nawet jak system chce zwolnic to procek nie zwalnia.

1716868[/snapback]

hmmm. sprawdzałem na 2 laptokach i przy zablokowanym mnożniku temperatura grafy dochodzi do 118 stopni i wyłącza się. potrzebuję założyć mały wentylator ze starej grafiki z jakiejś rivy, który mam i podłączyć go pod istniejącą instalację. jak mi się uda to pochwalę się :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jest wada konstrukcyjna i dlatego tak sie dzieje, procek powinien pracowac z deklarowana predkoscia 2.4 GHz a nie 800MHz, czyz nie tak?

1717319[/snapback]

nie wiem czy można to nazwać wadą konstrukcyjną. chodzi o niebezpieczeństwo przegrzania się. dlatego system automatycznie przy określonych temperaturach zwalnia. ale chyba producent nie przewidział jaki to będzie miało wpływ na gry.

gdyby wiedzieli to pewnie dołożyliby jeszcze wentylator na grafikę. zastanawia mnie jak to wygląda w turionach. czy też cały system zwalnia po przekroczeniu jakiejś temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedzialem ze w Turionach max temperatura grafy to 86C wiec tez sporo! Ja nazywam to wada konstrukcyjna, na pewno w Turionach jak sie system przegrzewa to procek zwolni na 100%. Producent nie sprawdzil nalezycie modelu ktory wypuscil na rynek. Jak tylko bedziemy w stanie to udowodnic to mozemy liczyc na zwrot kasy. Mam pytanie odsylasz tego swojego Aspire czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac tez mam tego lapka i zastanawia mnie jaka jest zatem normalna temperatura grafy. Nie wiem jak mam sprawdzic temp podczas max obciazen grafy. W kazdym razie gierki sie nie wieszaja. Dlugo gralem np w Riddicka i nie bylo problemow. A np zaraz po ukonczeniu 3dmarka03 mialem ok 90 stopni.

Edytowane przez walker214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MobileMeter :-)

1718543[/snapback]

no ten programik mam ale zanim wyjde z gry do windowsa by odczytac temperaturke to grafa sie juz schlodzi. A chodzilo mi jak odczytac temp podczas gry..jesli to mozliwe:)

1718610[/snapback]

Jaja sobie robisz? Przecierz w te parenascie sekund sie nie schlodzi, pozatym sa wykresy. Ze nie wspomne ze mozna alt-tabnac :D Zreszta inaczej sie nie da, chyba ze grasz w oknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak Panowie, jestem w stanie zawalczyc i w imieniu Was wszystkich zlozyc prostest, tudziez bezposrednia reklamacje do Acer Polska. Potrzebuje jak najwiekszej liczby osob, ktore bedzie gotowa walczyc z Acerem. Bede dzwonil do UOKiK i rzecznikow. Jutro wykonam pare telefonow. Jesli bedzie to potrzebne moge liczyc na Wasza pomoc, tzn. podanie danych osobowych itp. Musimy udowodnic ze problem wystepuje w wiekszosci modeli Aspire 5014 WLMi albo nawet we wszystkich 5012 i 5014. Prosze o odpowiedz, jutro dzwonie do centrali, mozemy zalozyc stowarzyszenie i walczyc o odszkodowanie, FEDERACJA KONSUMENTOW w szczegolnych przypadkach oferuje nawet swoich prawnikow. Ja chce odzyskac swoje pieniadze !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie. Nie moze byc tak ze laptop stworzony przeciez przede wszystkim z mysla o grach z racji na parametry sprawia tego typu problemy. To ewidentna wada konstrukcyjna i trzeba cos z tym zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam sie jednak ze minie bardzo duzo czasu zanim cokolwiek w tej sprawie sie ruszy,jesli sie wogole ruszy..Wieksze nadzieje wiaze z tym,ze choc jeden uzytkownik tego modelu wpadnie na jakis pomysl jak sobie poradzic z ta usterka i obedzie sie bez oddawania kompa do serwisu..Tym bardziej ze mam tylko tego i nie moge byc kilka tyg bez komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wlasnie dlatego Acer czuje sie bezkarny. Acer moze nawet nie wiedziec ze jest to wada konstrukcyjna, bo nikt nie chce odeslac laptopa do serwisu.

1719682[/snapback]

z tego co przeczytałem tutaj i ze swojego życiowego doświadczenia to możecie się jedynie wszyscy razem w ścianę głową potraktować. guzik wyjdzie z tego uokik'u.

acer powie tak: przepraszamy, czy komp się wyłącza? nie..... jest system który zwalnia procesor i grafikę po to żeby komputer się nie wyłączył. a poza tym laptopy nie są do grania <_<

chłopaki. zrobimy tak. ja jutro w biurze rozbiorę swojego grzmota, zainstaluję mu wiatrak na grafikę i wtedy pogadamy.

btw - grałem wczoraj w MOHPA na rozdzielczości 800X600 i przy najniższych detalach i shaderach ustawionych na 1.1 i wiecie że mi procek ani razu nie zwolnił?

więc zawsze mogą wam powiedzieć - TO ZMNIEJSZ SE PAN USTAWIENIA I NIE BĘDZIE PROCEK ZWALNIAŁ!!!!

do tarzana -> nie będę go odsyłał do serwisu. nie ma po co. przecież działa, no nie???? :D

chcecie sprawdzić temp grafiki? zainstalujcie programik ati tool do podkręcania grafiki. odpalacie go i nic nie podkręcajcie - wystarczy odpalić to małe okienko z tą kostką co się obraca i wtedy możecie oglądać jak wasza temperatura rozsadza wam notebooka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja blokuje mnoznik i gram, jak komp sie nie wylacza to oznacza ze temperatura jest zdatna do pracy. Jak wyglada sprawa z rozbieraniem? Dysponujesz aparatem cyforwym zeby zrobic fotosy, jak otworzyc 5014 krok po kroku. Wystarczy srubki odkrecic i juz? Czekam z niecierpliwoscia na rezultaty dzialania dodatkowego wiatraczka.

Edytowane przez TarzaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAm tego RMclocka tyle ze nie bardzo wiem gdzie dokladnie blokuje sie ten mnoznik w tym programie wiec jeslibys mogl TarzaN mi szepnac byloby milo:) Nie znam sie jeszcze na tym tak jak Wy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAm tego RMclocka tyle ze nie bardzo wiem gdzie dokladnie blokuje sie ten mnoznik w tym programie wiec jeslibys mogl TarzaN mi szepnac byloby milo:) Nie znam sie jeszcze na tym tak jak Wy :D

1722291[/snapback]

na zakładce "management" tam gdzie jest "AC Profile" wybierasz maximal i już procek na pewno nie zwolni. potem jak już skończysz grać po prostu wyłączasz go z paska zadań i tyle ;) nie będą się rozwodził nad szczegółami skoro się nie znasz :)

w opcji "advanced" warto zaznaczyć opcję "northbridge low power enable"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i klops..Zrobilem jak mowiles i to samo..Kilka minut gry i zaliczylem freeza. Widac ze jak wymuszam na procku 2,4ghz to sie on nagrzewa do ponad 80stopni i przez to pewnie sie przegrzewa. Bo temp grafiki na pewno nie osiagnela 118 stopni. Kurde wychodzi na to ze mam najgorszy egzemplarz :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi wychodzi ze najlepszy? No u mnie jak zablokuje mnoznik to moge grac. Freez powiadasz, jak dobrze pamietam, to komp wylacza sie jesli procek ma 102C, chipset 85C, grafa 118C. U mnie procek mial na max 86C i chodzil dobrze. Ja tam bede go katowal ile wlezie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz napisze dokladnie jak wyglada sytuacja u mnie. W programie MobileMeter w zakladce ACPI temperature w jednej z opcji select themal zone, zapewne dotyczace procesora mam:

Critical Temperature 83 stopnie

Passive Cooling Temp 75 stopni

GRajac w NFSU2 zauwazylem ze wlasnie gdy temperatura procka osiagnela owe 83 stopnie system zamarza.. Dlatego zastanawia mnie dlaczego w tym samym modelu ja mam inna temperature krytyczna i Wy inna.. Czy ewentualnie moge cos z tym zrobic.. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest raczej temperatura chipsetu a nie procka. A u mnie nigdy nie osiagnela 83C. Zawsze mozna zblokowac mnoznik tak zeby miec taktowanie 1800MHz, takie jak Turiony w 5024. Duzego spadku wydajnosci chyba nie bedzie.

Edytowane przez TarzaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi