walker214 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 No tak tylko jak to zrobic..poprzednio musialem ustawic na maximum AC profile a teraz..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Jak wroce do chatki to zrobie Ci screeny, co i jak. Zrobie tez screeny i zobaczycie jakie u mnie sa temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 (edytowane) Oki dzieki. Jestem jeszcze ciekaw jak bardzo moge obnizyc napiecie z tych 1,55V aby system byl stabilny. Interesuje mnie kazdy zabieg ktory moze mi schlodzic procka. Edytowane 28 Października 2005 przez walker214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Oki dzieki. Jestem jeszcze ciekaw jak bardzo moge obnizyc napiecie z tych 1,55V aby system byl stabilny. Interesuje mnie kazdy zabieg ktory moze mi schlodzic procka. 1723132[/snapback] wygląda to tak: grafika jest chłodzona pasywnie - tylko radiator jest. chipset płyty i procek jest chłodzony tak: wentylator zasysa powietrze i dalej dmucha bezpośrednio w dół na chipset i na bok na miedź stykającą się z procem. najlepiej ma chipset ;) bo jest bezpośrednio pod wentylatorem, najgorzej oczywiście grafika. po drugie koniecznie trzeba zmienić pastę pod prockiem, grafiką i chipsetem. arctic piątka za dwadzieścia parę zeta to wymóg. spróbuję jeszcze dziś coś pokombinować z wentylatorem. aha, zapomniałem napisać że nie da się zamontować wenta na radiator. nie ma miejsca po prostu. może coś jeszcze możnaby wymyślić, ale bezpośrednio nad radiatorem znajduje się płytka ze wszystkimi przyciskami i nijak się to nie zmieści. trzeba pokombinować z tym wentylatorem który jest. kurde.... trzeba było kupić sobie coś co się tak nie grzeje...... eh......... ale to pieprzone centrino jest takie drogie :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 (edytowane) Rozumiem ze posmarowales juz chipset, procka i grafe arcticem. Bys mogl nam wiec powiedziec o ile stopni pospadalay Tobie temperaturki :D I mozna by bylo zapodac screeny z rozkrecania lapka zeby nie uszkodzic swojego :) A tak na marginesie zmniejszylem zegar do 2Ghz i po godzinnej zabawie z NFSU2 nie wystapily ani zwolnienia ani freezy..Moje maxymalne temperaturki to: procek: 72stopnie(a zwalnia przy 75 wiec jest dobrze), chipset: 58, grafa: 108. Edytowane 28 Października 2005 przez walker214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Rozumiem ze posmarowales juz chipset, procka i grafe arcticem. Bys mogl nam wiec powiedziec o ile stopni pospadalay Tobie temperaturki :D I mozna by bylo zapodac screeny z rozkrecania lapka zeby nie uszkodzic swojego :) A tak na marginesie zmniejszylem zegar do 2Ghz i po godzinnej zabawie z NFSU2 nie wystapily ani zwolnienia ani freezy..Moje maxymalne temperaturki to: procek: 72stopnie(a zwalnia przy 75 wiec jest dobrze), chipset: 58, grafa: 108. 1723800[/snapback] na razie nie smarowałem bo jeszcze nie znalazłem pasty. jutro muszę ją gdzieś kupić i wtedy podam osiągi. chipsetu nie smaruję bo na całym chipsecie jest taka fajna ni to gąbka ni to gumka która super przewodzi ciepło. trzeba przede wszystkim ochłodzić procka. no i nie wiem dlaczego ale u mnie podczas grania temp grafiki dochodzi do 118 i robi kaput. tu muszę dobrze pokombinować.... zdjęcia jak zrobię to mogę puścić na mejla. może nie będą super jakości (robione z nokii 6230) ale wszystko chyba będzie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Ja tez sie oczywiscie na to pisze, tzn. na fotki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Mam takie pytanko. Do ilu V moge bezpiecznie obnizyc napiecie z 1,55V przy zegarze 2,4Ghz. Pytalem juz wczesniej ale nie dostalem odpowiedzi..Chodzi mi o schlodzenie procka przy maksymalnej wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Mam takie pytanko. Do ilu V moge bezpiecznie obnizyc napiecie z 1,55V przy zegarze 2,4Ghz. Pytalem juz wczesniej ale nie dostalem odpowiedzi..Chodzi mi o schlodzenie procka przy maksymalnej wydajnosci. 1724811[/snapback] zdjęcia zrobiłem. wysłałem z opisem :) na zdjęciu procka - jest dużo nałożonej białej silikonowej pasty - w standardzie jest założona szara, firmowa. ja przez głupotę starłem ją i nałożyłem białą - co niestety podniosło mi temperaturę dość znacznie. dlatego w najbliższym czasie chcę kupić porządną pastę i ją użyć. myślę że na grafikę też zapodam. co prawda jest tam na samym procesorze graficznym założona ta fajna gąbko-gumka, ale wokół niej też zapodam pasty. ja dziś obniżyłem napięcie na 1.4V przy zegarze 2.4ghz i od godziny na razie śmiga. miałem pewne problemy z zegarem 800mhz i obniżonym napięciem (częste zwisy), ale chyba zbyt drastycznie go obciąłem :) jeszcze jedno! tak na gorąco! wczoraj wieczorem zainstalowałem Quake4. pomyślałem że pewnie nie pogram, a tu taka niespodzianka!! pierwsze podejście - po 1 minucie umarł. procek się przegrzał jak go zablokowałem na 2,4ghz. ale po odpaleniu zrobiłem tak - wyłączyłem rmclocka i ustawiłem na epowermanagement prędkość procka na HIGH. nie na MAX tylko na HIGH. wtedy procek kiedy tylko może, to zwalnia. myślałem że co chwila bedzie zwalniał, ale NIE!! przy ustawieniu 1024X768 i ustawieniu detali na medium miałem 40-50 klatek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! grałem wczoraj ze 3 godziny ( nie mogłem się oderwać ;)) i jedynie w 2 momentach mi zwolnił, ale tylko na chwilę! tak jakby odsapnął i znów ruszył do walki ze stroggami :) ogólnie bardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło. zmniejszyłem mu napięcie tak jak już pisałem do 1.4v i zobaczymy dziś jak się będzie zachowywał w kwaku. pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 No ja obnizylem do 1,375V i poki co podczas grania i SUPER PI wszystko chodzi jak nalezy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darioosz Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 witam :D moglbym prosic te zdjecia z rozkrecania lapka na maila ? bo tez chcialem wymienic paste a akurat mam arctic silvera 5 w domu to co sie ma marnowac i lezec na polce. z gory dzieki ! :) dariuszkurek@o2.pl PS aha i jeszcze jedno. traci sie gwarancje poprzez rozkrecenie laptopka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 witam :D moglbym prosic te zdjecia z rozkrecania lapka na maila ? bo tez chcialem wymienic paste a akurat mam arctic silvera 5 w domu to co sie ma marnowac i lezec na polce. z gory dzieki ! :) dariuszkurek@o2.pl PS aha i jeszcze jedno. traci sie gwarancje poprzez rozkrecenie laptopka ? 1725166[/snapback] zdjęcia wysłałem. to jak możesz odkręć sobie radiator z grafiki i też posmaruj cały chipset. nie wiem czy się traci gwarancję. żadnych plomb tam nie ma więc nie wiem. aha. moje zdjęcia nie są z rozkręcania kompa tylko z modyfikacji chłodzenia grafiki. :) ale to prawie to samo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 (edytowane) chciałem jeszcze dodać, że idąc "tropem" obniżenia napięcia do 1.375V przy 2,4Ghz "spowodowało" że grałem w quake4 przez 3 godziny nonstop i nic, ale to nic mi nie zwolnił i nie miałem żadnego zwisa. nie znam się na tym, ale wydaje mi się że obniżając napięcie na procku automatycznie obniża się napięcie na grafice. nie spadła za to wydajność. więc może wreszcie te nasze notebooki przydadzą się na coś, co?? :D Edytowane 29 Października 2005 przez VoyTECH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 (edytowane) Po pierwsze dzieki za foty! Co do tematu to nie sadze, zeby obnizanie napiecia na procku mialo jakis wlpyw na napiecie na grafice. Generalnie mniej ciepla i tyle. Ja dzisiaj gralem w FEAR okolo godziny na zablokowanym mnozniku i nic zlego sie nie dzialo. Moze ten ciut zmniejsze sobie napiecie. Edytowane 29 Października 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 concludując ;) dzięki temu programikowi wszystko działa u mnie prawidłowo.............................. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 (edytowane) dziś odinstalowałem e-power managera. moje ustawienia na RMClocku'u: 800mhz - 1,1V 2,4ghz - 1,375V dodatkowo CPULowPowerEnable i NorthbridgeLowPowerEnable są zaznaczone. działa nawet lepiej niż epower. wiatrak mniej dmucha pomimo niezmienionego napięcia przy 800mhz. a dzięki obniżonemu napięciu przy 2,4ghz z 1,5V na 1,375V procek obciążony w grach nie zwalnia. Edytowane 1 Listopada 2005 przez VoyTECH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 (edytowane) Ja zauwazylem u siebie, ze gdy wiatrak nie chodzi i dam mu 2.4 GHz to slychac takie dziwne bzyczenie, jak jest 800MHz to tego nie ma. Macie cos podobnego? Ja na minimalu mam 1.050V na max 1.475V Edytowane 1 Listopada 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Ja tez odinstalowalem ePower Menagera i uzywam tylko RMClocka..A co do bzyczenia to u mnie tego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Ja zauwazylem u siebie, ze gdy wiatrak nie chodzi i dam mu 2.4 GHz to slychac takie dziwne bzyczenie, jak jest 800MHz to tego nie ma. Macie cos podobnego? Ja na minimalu mam 1.050V na max 1.475V 1732155[/snapback] nieee...... żadnego bzyczenia...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Jednym slowem bede mial uraz na produkty Acer'a do konca zycia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Mam takie pytanko pewnie glupie ale chcialbym miec pewnosc. CZy grafa w naszych lapkach jest przylutowana do plyty czy istnieje jakas mozliwosc w przyszlosci jej wymiany..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 (edytowane) U mnie cos sie stalo z rightmarkiem i jak jego uzywam to windows mi sie wysypuje. Nie moge korzystac z auto management, moge tylko blokowac na min i max mnoznik. Edytowane 8 Listopada 2005 przez TarzaN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Mam takie pytanko pewnie glupie ale chcialbym miec pewnosc. CZy grafa w naszych lapkach jest przylutowana do plyty czy istnieje jakas mozliwosc w przyszlosci jej wymiany..? 1734668[/snapback] oczywiście że jest przylutowana. z płyty wystaje tylko chip graficzny. wygląda identycznie jak jakiś chipset na płytach głównych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 No tak myslalem..moze niedlugo wymysla grafike na pcmcia albo usb :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 No tak myslalem..moze niedlugo wymysla grafike na pcmcia albo usb :D 1735630[/snapback] no :) zrobią rivkę64mx :D albo herculesa mono - pamięta ktoś jeszcze takie cuda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 nvidia kiedys wspominala o wymiennych kartach go na pcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker214 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Tak z ciekawosci zapytam..Probowal ktos podkrecic naszego procka?? JEsli tak to jakie wyniki osiagneliscie..? Choc watpie bo on i tak sie bardzo grzeje i bez podkrecania:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Dla mnie 2.4 GHz to wystarczajace taktowanie, zdecydowanie lepiej bylo by zmienic taktowanie pamieci z 133 MHz na 166 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) Dla mnie 2.4 GHz to wystarczajace taktowanie, zdecydowanie lepiej bylo by zmienic taktowanie pamieci z 133 MHz na 166 MHz.to jeszcze tego nie zrobiłeś???? ja po tygodniu od kupna lapa sprzedałem pamięci i kupiłem te co działają na 400mhz. a poza tym te firmowe pamięci MUSZĄ chodzić w naszym lapku na 166mhz a nie na 133. spróbuj jedną wyciągnąć i wtedy sprawdź jaką masz prędkość jednej - u mnie okazało się że pojedyncza kość 256mb ma 166mhz a założone razem tylko 133mhz :/ dlatego się wkurzyłem i puściłem je na allegro. Edytowane 8 Listopada 2005 przez VoyTECH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TarzaN Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 No tak ale ile dales za te swoje Twinmosy? Szkoda mi pakowac tyle kasy w ten sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...