Skocz do zawartości
Gość Consensus86

Którą Płytę Główną Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Consensus86

Wygląda na to, że nie uda mi się dostać korekty na GeForce'a 6800GT (dostałem po reklamacji model Ultra) i muszę zostać przy AGP.

Proszę nic mi nie wspominać, że DFI nForce3 Ultra-D lepsza bo może i taka jest ale ja już nie mam siły czekać aż pojawi się u dystrybutora czy w jakimś sklepie w mojej miejscowości. Przez internet niechcę zamawiać. Zresztą z nią też są nie lada problemy.

Zastanawiam się nad ABIT'em AV8 3rd-Eye oraz MSI K8N Neo2 Platinum.

Teraz pokolei:

- Ta pierwsza jest na VIA więc rzekomy problem freezów by mnie nie dotyczył.

- VIA nie oferuje tak dużych możliwości overclockingu jak nForce NVIDII czyż nie? Widziałem na screenie, że FSB dochodzi nawet do 400 MHz przy tym ABIT....w szufladzie czeka Venice 3000+ 0517DPMW - na podkręcaniu go wyżej niż 2.7 GHz w tej chwili mi nie zalezy, nie wiem czy ta płyta pozwoli mi na conajmniej 300 MHz stabilnego FSB.

- Mam TwinMOS'y na kościach Winbonda a na ABIT max. napięcie na pamięci wynosi 2.8 V - nie zależy mi na wyciskaniu siódmych potów z pamięci, wystarczy że nie będę dla mnie utrapieniem przy OC CPU.

Prawda jest taka, że jeżeli na jednej i drugiej płycie bym był w stanie osiągnąć przynajmniej te 2600 - 2700 MHz to reszta nie gra dla mnie większej roli (tzn. ma znaczenie ale już znikome).

Co Wy Mega-Wielce-Mądrzy-Tweakowcy polecacie :lol: Prosił bym o nie pisanie postów w stylu "Ja polecam ABITA" czy "Bierz MSI" tylko o jakąś rozsądną argumentację, przynajmniej jedno zdaniową.

Aha, co dokładnie daje zaleta połączenie mostka południowego z północnym w jeden? Jak to ma miejsce przy nForce.

EDIT: Jeżeli znacie jakieś problemy które mogą wyniknąć przy OC na tych płytach to podajcie je. Ja ostatnio tyle się naczytałem o różnych "issues" z tyloma modelami płyt różnych marek, że szczeże już mi się wszystko pieprzy.

Edytowane przez Consensus86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Consensus86

Od czasu zalozenia tego topicu troche sie zmienilo, najprawdopodobniej zakupię jakas plytke na chipsecie uli 1695, szkoda ze na ta chwile tylko asrock oferuje interesujace mnie rozwiazanie, lecz i tak wypada swietnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi