Skocz do zawartości
zimn

Czekam Na Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Podział na partycje to osobiste preferencja każdego użytkownika, jak komu wygodniej tak dzieli. Ja osobiście mam dwa dyski. Nie dzieliłem nic na partycje. Na jednym dysku system na drugim reszta i mi to odpowiada. Dla mnie podział na partycje nic nie daje, nie widzę żadnych korzyści z posiadania więcej niż dwóch partycji (chodzi mi o oddzielenie systemu od „reszty”).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 200Gb dysk podzielony na 12 partycji nazwijmy to tematycznych filmy, muza, gry, systemy, itp (3 podstawowe reszta na rozszerzonej ) co myślicie o takim ułożeniu

1639442[/snapback]

Cos chyba pomieszałeś w tym dysku za bardzo . Wracaj na ziemię . Nigdy nie dziel dysku na więcej niż 4 - słownie cztery partycje . Któregoś pięknego dnia się obudzisz , a twój dysk będzie pusty i to totalnie pusty . Jakieś tam dane odzyskasz , ale jaki to będzie ból jeśli nie wszystko .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie strasz narazie prawie wszystko jest ok

PS czemu akurat na cztery

1640751[/snapback]

To nie akurat cztery , lecz max cztery i to niezależnie od systemu plików i systemu operacyjnego . Wspomnisz moje słowa jak już ci padną partycje . Zresztą rób co chcesz , przecież się niczego bać nie musisz . Porobisz wszystko od początku i znów będzie ok .

Nauka nie idzie w las . A co do podziału na więcej niż cztery - masz same straty w transferze danych , ( przekopiowywanie z partycji na partycję opóźnia ten transfer ) .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znikniecie nagle stuffu z HDD moze byc powiazane jedynie z OS.

Watpie aby HDD sobie poczyscil partycje.

Kolega mial kiedys dysk 250mega podzielony na 5 rownych partycji.

Mielismy niezly ubaw z tego. oczywiscie nigdy mu sie nic nie posypalo.

Ale generalnie stawianie 12 partycji jest bezsensowne.

A najlepszym rozwiazaniem jak wspomnial jeden z kolegow jest posiadanie 2xHDD z czego jeden jest tylko systemowy.

Mam teraz nauczke bo rozwalilem sobie HDD i nie mam komp w domu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ciekw jestem ja to wpłynie na szybkośc i "jakośc" działania dysku

1639590[/snapback]

Im więcej partycji tym dysk zwalnia kumpel miał 200GB i podzieliłem mu na 6 partycji bo tak chciał i zrobiłem testa i okazało się że im więcej tym gorzej :blink: i powróciłem do max 3 partycji :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze w koncu zaczniecie odrózniać partycje od dysków logicznych na partycji rozszerzonej?!

Jak ktoś jeszcze nie rozumie to:

1. 1 Dysk > max 4 partycje podstawowe(na posty o utracie danych przy wiekszej ilosci mozna nie zwracać uwagi, bo i tak nie da się utworzyć więcej niz 4. )

2. Partycja rozszerzone jest tez partycją podstawową

3. Na partycji rozszerzonej mozna stworzyć nieograniczoną ilość dyskow logicznych i to co nazywacie partycjami to własnie dyski logiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze w koncu zaczniecie odrózniać partycje od dysków logicznych na partycji rozszerzonej?!

Jak ktoś jeszcze nie rozumie to:

1. 1 Dysk > max 4 partycje podstawowe(na posty o utracie danych przy wiekszej ilosci mozna nie zwracać uwagi, bo i tak nie da się utworzyć więcej niz 4. )

2. Partycja rozszerzone jest tez partycją podstawową

3. Na partycji rozszerzonej mozna stworzyć nieograniczoną ilość dyskow logicznych i to co nazywacie partycjami to własnie dyski logiczne.

1641892[/snapback]

Wydawało mi się to logiczne, i teraz troche się zakręciłem więc wszystko wyjaśnie i poczekam na opinie- mam założone 3 partycje podstawowe i 1 rozszerzoną na której mam obecnie 9 dyków logicznych co o tym myślicie bo ja już nic nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi