Skocz do zawartości
Jary-

Podkręcanie Karty W Menu Nvidia + Nakładka Video

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem karty FX 5900 XT którą sobie nieco podkręciłem.

Do wczoraj posiadałem sterowniki 61.77 które choć stare to działały mi znakomicie. Chodzi tu konkretnie o wyświetlanie jednoczesne nakładki video na monitorze i TV w trybie klonowania. A jak wiadomo często bywa tak że film widoczny jest na monitorze a w TV widać ciemność. Trzeba wtedy zmieniać ekran głowny na TV i wtedy tam wyświetla się nakładka.

U mnie na tych sterownikach nie było tego problemu dlatego tak długo nie zmieniałem ich na nowe.

Dodatkowo - nie pamiętam już jakim cudem wchodząc w ustawienia mojej karty wśród standardowych opcji takich jak ... nview , ustawienia wydajnosci , kolorow , regulacja nakładek miałem tam menu do podkręcania karty. Czyli 2 suwaki od procka i od pamięci. Było to zintegrowane z całością i sądziłem że oryginalne sterowniki nvidii mają taką możliwość.

Wczoraj jednak zainstalowałem 78.01 i oczywiście (czego się spodziewałem) mam problemy z nakładką video która w trybie klonowania jest czarna bądź to w tv bądź na monitorze. Oczywiście nie pamiętam co przestawić by było dobrze - ale pewnie za jakiś czas do tego dojdę.

Bardziej się zdziwiłem brakiem tego menu do podkręcania karty w menu. A jeszcze bardziej zdziwiłem się gdy wracająć do starych sterowników też nie było już tego menu ! - Jakim więc cudem wcześniej miałem tam tą dodatkową opcję ?

Jeśli wiecie jak można "włąćzyć" tą dodatkową opcję to proszę o podpowiedź :)

No i przy okazji jeśli wiecie jak rozwiązać problem z nakładką to też by się przydało - zaoszczędzi mi to czasu i nerwów :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo jeszcze inaczej...

Start => Uruchom => regedit => HKEY_LOCAL_MACHINE => SOFTWARE => Nvidia Corporation => NVTweak => Nowy -> Wartość DWORD => CoolBits -> Dane wartości 3 System Szesnatkowy

Edytowane przez pawliC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi