gorbaczof Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 (edytowane) Zastanawia mnie jakie sa roznice pomiedzy kartami (Audigy 2 zs Notebook i Audigy 2 nx) oraz wady i zalety karty na usb a pcmcia ? Ciekawa propozycja jest kupno uzywanego Extigy, moze ktos ta karte posiada? Zapraszam wszystkich ktorzy posiadaja jedna z wyzej wymienionych kart o wyrazenie swojej opini. Edytowane 27 Września 2005 przez gorbaczof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 (edytowane) przeczytaj to i zejdzie Ci ochota na audigy 2 zs notebook: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?...443&forum=17%3E na TM 4100 uzytkownik z innego forum( pclab ) ma ten sam problem co ja :angry: a najlepiej wejdz na forum creative http://forums.creative.com/creativelabs/bo...ard.id=pcmciasb i sam sie przekonaj,ze nie jest tak rozowo :? Edytowane 9 Września 2005 przez Phuong Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 A sprawdzales swoja karte na innym laptopie? Moze te trzaski wystepuja tylko na Acerach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Jako że moje pytanie jest pośrednio związane z tym to się podepnę. Czy opłaca się kupić do laptopa coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62735134 lub http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63464487 ???? Zależy mi koniecznie na dźwięku 5.1. A może ktoś miał styczność z takimi słuchawkami i kartami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 mam audigy 2 nx i jestem zadowolony ale..... brak mi punktu odniesienia aby doradzac chodza sluchy ze nx obciaza procesor, teoretycznie jak najbardziej powinno sie tak dziac - praktyka? nie zauwazylem wydaje sie ze nx zaprzecza mobilnosci ale tutaj odpinasz tylko jeden kabelek, przy zs masz ich wiecej (no chyba ze masz jakies zwykle 2.0) widzialem opinie ze nx oparty jest na ukladzie audigy 1 - musialbys poszukac potwierdzenia - nie wiem po prostu ja dylematu nie mialem jak kupowalem - brak u mnie pcmcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nova Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 przeczytaj to i zejdzie Ci ochota na audigy 2 zs notebook: 1639962[/snapback] Hmm trochę byłem na tą kartę napalony bo jakoś nie wyobrażam sobie podłączać zintegrowanej dźwiękówi do mojego wzmaka H/K ;) Mam nadzieję, że to tylko odosobnione przypadki, chociaż jakoś z dwa tygodnie temu już ktoś też pisał o podobnych objawach. Może to kwestia jakiś bugów w driverach i nowy soft wszystko rozwiąże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) http://www.tomshardware.com/consumer/20031114/index.html - A2 NX Trzeba pamiętać, że NX to zwykły A2, z niższymi częst. próbkowania przy odtwarzaniu 96 zamiast 192kHz (w porównaniu do normalnego). Poza tym gorzej działa z grami niż A2 (szczegóły w linku). A2 ZS- czyli A2, ale jużZS (m.in. dlatego też jest droższy od NX). Ma cert. THX. Niestety nie ma pilota (jak NX). Z ZS korzysta z zasilania notebooka, NX- podłączamy do kontaktu (no i USB). Można jeszcze się zastanowić nad Live! 24-bit External- zasilanie prze USB, pilot, 5.1 (zamiast 7.1 u konkurencji), EAX AHD 3.0 (zamiast 4.0), pudełeczko większe od NX. Jest dużo tańszy- 200-230zł, dość praktyczny i w sumie do większości zastosowań wystarczy. Różnice tkwią jeszcze w liczbie i rodzajach wejść/wyjść. Najlepszy byłby X-Fi na USB ;-) , ale biorąc pod uwagę cenę A2 NX, nawet, gdyby powstało coś takiego, byłoby drooooogie. Edytowane 10 Września 2005 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Może to kwestia jakiś bugów w driverach i nowy soft wszystko rozwiąże... 1642251[/snapback] nie moze ale na 100%! nowe nic nie daja:( podobno jakies stare sa dobre... poki co trzeba czekac az wypuszcza jakies lepsze stery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 A odnośnie kart na usb to jaka jest roznica miedzy Audigy 2nx i Extigy. Extigy ma juz swoj wiek, czy jest sens pakowac sie w ta karte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 (edytowane) http://www.tomshardware.com.pl/video/20020405/ -Extigy Jak do grania- nie warto (patrz test). Ja nie zajmuję się obróbką dźwięku- karta w moim notebooku rewelacją raczej nie jest (brak 5.1, niezbyt robudowane oprogramowanie, jakość dźwięku). Mi wystarczy Live!- już się powoli rozglądam. Najlepiej określ wymagania i do czego będzie używana- łatwiej będzie coś doradzić. Edytowane 11 Września 2005 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 A Live na USB jak obciąża procka? Ktoś wie? Mnie dźwięk 5.1 jest potrzebny na codzień,do filmów i gier. I też planuje zakup właśnie Live External'a za kilkanaście dni. Może ktoś wie gdzie najtaniej można tą kartę kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 http://www.agito.pl/index.php?cid=85&p=1 - Live!- 211zł http://proline.pl/shop.php?kat=Karty+d%BCwi%EAkowe - A2 NX - 335zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Bardziej chodziło mi o to czy można taniej niż tu kupić: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63303157 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Taniej raczej nie. Sprzedawca raczej dobry- można odebrać w sklepie- jak będę w Szczecinie, to chyba tam wpadnę ;-) Najśmieśniejsze, że u nich na miejscu kosztuje ona 215zł. Zapytam ich, czy mogliby wystawić A2 NX- w końcu taniej, a jak nie, to też biorę tego Live!'a. THX za namiary ;-))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 (edytowane) Karta narazie bedzie podłączona do wzmacniacza, ewentualnie w przyszlosci jakis amplituner 5,1. Z gier to gram tylko w cs 1,6 :) czasem cos innego zainstaluje. Narazie zależy mi na dobrym stereo do muzyki i filmow. Jak ktos z Wa-wy http://www.znak.pl/index.php?cid=163&scid=...24bit+BOX+Exter Edytowane 11 Września 2005 przez gorbaczof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 (edytowane) Taniej raczej nie. Sprzedawca raczej dobry- można odebrać w sklepie- jak będę w Szczecinie, to chyba tam wpadnę ;-) Najśmieśniejsze, że u nich na miejscu kosztuje ona 215zł. Zapytam ich, czy mogliby wystawić A2 NX- w końcu taniej, a jak nie, to też biorę tego Live!'a. THX za namiary ;-))) 1644041[/snapback] jezeli jestes z TRÓJMIASTA to SOUND BLASTER LIVE 24bit BOX External jest za 204zl a SOUND BLASTER Audigy2 NX BOX za 335zl Edytowane 11 Września 2005 przez Phuong Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Jestem z Trzebiatowa ;-) Ale studiuję w Szczecinie- za parę dni tam będę, więc odpadają koszty przesyłki itd. Jak na razie 199,49 wygrywa ;-) Co do wymagań gorbaczofa- ten Live! powinien wystarczyć- W CS-ie nie wykorzystasz njanowszych EAX-ów itd., a jak stereo/filmy to max 5.1 wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Czyli w tym Audigy 2 nx nie ma nic wiecej poza 7.1 i EAX? Bo jakiegos testu porownujacego te dwie karty to chyba nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) Jest WEJŚCIE optyczne, karta jest mniejsza. Nie wiem, jak z CMSS- 1.0 czy 2.0. A2 może lepiej działa w grach. Co do porównania obu- jeszcze się z czymś takim nie spotkałem :-( -------------------------------------------------- -NX ma przycisk mute na obudowie -odstęp sygnału od szumu w Live!- 90,1dB -Live! ma złącze DIN (dla gł. Creative), NX- nie -jakość próbkowania- Live!: odtw. do 48kHz (5.1), do 96 (tryb stereo), nagrywanie- do 96; NX: 96KHz -podłączanie: Live- tylko USB 1.1, NX- USB 2.0 + zasilanie z sieci Edytowane 12 Września 2005 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Live! 5.1 24-bit External jużw domciu ;-) Kupiony w RedSystems (na miejscu) za 199zł (w ich cenniku 215, na Allegro 199,49). Głośników nie podłączałem, ale już sprawdzałem słuchawki- nareszcie konkretny dźwięk; można sobie ustawić mocniejszy bas itd. Oprogramowanie dużo bardziej rozbudowane niż w moin starym Live! 5.1 (w stacjonarnym). Pilocik super, tylko mógłby być dłuższy (dolne przyciski trudno dostępne kciukiem) i przydałaby się opcja hibernacji za jego pomocą (można tylko wyłączyć/zrestartować kompa). Warto było. Trochę spora 15x10x2,7 cm. Przycisk mute- na pilocie i na karcie- należy wcisnąć pokrętło regulacji głośności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Super,gratuluję karty,sam ją będę brał niedługo.Mam nietypową prośbę,możesz zrobić zdjęcie jej jak leży obok laptopa? Chodzi mi o gabaryty (wiem że podałeś wymiary ale mimo wszystko wolałbym zobaczyć). Jakie funkcje ma pilocik? Moża oprogramowaniem zarządzać innym np.Sub-edit Playerem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) Podałem tylko wymiary, bo nie mam aparatu. W ostateczności można wejść na stronę Creativa, ściągnąć zdjęcia, przeskalować, wydrukować, wyciąć i złożyć ;-) Co do pilota- dużo się nie bawiłem, ale na pewno działa z oprogramowaniem Creativa (play/stop/przewijanie itd.). Jak w innych- na razie nie wiem. Co do programowania- w programie konfiguracyjnym można ustawić aplikacje do uruchamiania. Potem, żeby dany program odpalić, wciska się jeden z przycisków i pojawia się pełnoekranowe menu (coś jak Acer Arcade- czy jak to się nazywa). Tam mamy opcje, np. muzyka- wchodzimy do folderu (domyślnie, ale można zmienić) Moja Muzyka itd. Jest też opcja odpalania naszych programów- wchodzimy w odpowiednie miejsce i wybieramy z listy. Przyciskami na środku poruszamy się po menu- góra/dół, środkowy- "Enter" ;-) 1, 2, 3- wybieranie utworów z listy Do tego opcje nagrywania i reszta tak jak w normalnej wieży Regulacja głośności- OSD, jak w zintegrowanej, tylko trochę lepiej wygląda; dodatkowo (przyc. display) możemy sobie włączyć na ekranie (OSD) zegar i informacje o utworze. O obecności karty w ciemnościach informuje niebieska dioda. Zdjęcie pilota- http://images.europe.creative.com/iss/imag...ive24Ext_c6.jpg Edytowane 13 Września 2005 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Co do pilota- wystarczy Girder 3.2 (wersja "jeszcze" darmowa) i plugin ze strony http://girder.nl - jest tam plik dla Audigy 2 NX (ale pilot ten sam, co w Live!). Działa bez problemu- trzeba tylko niektóre rzeczy skonfigurować. Co do zauważonych wad: - żeby np. pograć przy 5.1, trzeba włączyć CMSS - nie można włączyć ważniejszych opcji w Thief - Deadly Shadows (niby powinno się dać- np. EAX, miksowanie sprzętowe- w instrukcji od gry piszą, żę wystarczy do tego karta z EAX 3.0, a tu lipa :-(((((( ); kto chce EAX w TDS, niech bierze Audigy - "bity"- u mnie chodzi nie jako 24, ale 16- można ustawić na 24, ale po odpaleniu diagnostyki pojawia siękomunikat odnośnie przepustowości USB- dziwne, bo karcie wystarczyć powinno 1.1, a ja mam 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Wychodzi ze ma 16bit jak extigy. Ciekawe jak jest z Audigy 2 nx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Oskar,zauważyłeś jakieś dodatkowe wady i zalety w trakcie użytkowania codziennego? Po jakimś czasie z reguły jeszcze coś wychodzi...Nadal pozytywne wrażenia? Jak z innymi grami? (nie tylko z Thief)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Co do przestrzenności dźwięku w innych grach, to raczej nie sprawdzałem (FarCry- ok). Trochę podskoczyło zużycie RAMu. Kabel może być za długi ;-) -ok. 1m, a wystarczy 10-15 cm :-D Jak włączymy odtwarzacz Creativa, można np. pilotem włączyć nagrywanie dźwięku. Co do pilota, można sobie z niego zrobić joystick (Girder). Oświetlenie karty- czerwona dioda wewn. wyjścia optycznego, zielona- CMSS i niebieska- zasilanie. Jak na rozmiary jest bardzo lekka (żeby się nie ślizgała, przymocowali do jej spodu gumowe podkładki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) Ktora karta bardziej obciaza laptopa - ta PCMCIA czy USB - chodzi o obc procka/ramu oczywiscie? aha - do tych ktorym strzela ta Auidgy 2 zs - http://www.xbitlabs.com/articles/multimedi...digy2-zs_5.html to jest sprawa gniazd pcmcia - a nie karty inny link http://www.soundblaster.com/products/Audig...ok/notebook.asp "Known Incompatibilities: There have been reported compatibility problems with PCMCIA Sound Blaster Audigy 2 ZS Notebook and the PCMCIA controllers listed below. Creative Labs is currently working with the respective PCMCIA controller chipset manufacturers to develop solutions that would improve the performance of notebook systems with these chipsets. These updates will be available at www.soundblaster.com. # ENE Tech CB1411 # Ricoh R5C476(II) # Ricoh R5C475(II) # TI PCI-1520" Edytowane 21 Września 2005 przez k a m e r e k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Z przeczytanych testów mogę powiedzieć że znacznie bardziej obciążają proca karty na USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 (edytowane) aha - do tych ktorym strzela ta Auidgy 2 zs - 1661215[/snapback] ja mam Texas Instruments PCIxx21/x515 CardBus Controller i jest problem:( Edytowane 21 Września 2005 przez Phuong Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 No niestety ja sprawdziłem u siebie i mam Ricoh R5C476(II).Czyli [gluteus maximus],a szkoda bo byłem prawie zdecydowany na Audigy 2 ZC PCMCIA. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...