Skocz do zawartości
jurandzik

Pentium Iv 3.20 Ht Wysoka Temp. Ok. 60 Stopni :(

Rekomendowane odpowiedzi

Mam właśnie taki procesor: Pentium IV 3.20 HT 800MHz, 1MB, LGA 775 na Płycie Głównej: Gigabyte 8I915G-MF, nie wiem czy to się przyda ale podaję również, że mam RAM 2x256MB DDR 400MHz Nanya (dual).

Co zrobić, żeby temperatura spadła? Czym spowodowany jest jej wzrost? Kiedyś miałem ok. 46 stopni C, a teraz skacze nawet do ponad 70 stopni, kiedy wykorzystuje 50% mocy procesora (takie coś pokazuje Menadżer zadań Windows). Boję się, że może dojść do spalenia. A i jeszcze jedno: nie podkręcałem go bo nie czuję takiej potrzeby (całkowicie wystarcza to co jest).

Edytowane przez jurandzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)zmień chłodzenie np na to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17612 napewno temp spadnie znacznie:) wydajny cichy dobry jak za ta cene bo boxsowy coller napewno doprowadza cię do szału:-0

2)prescotty mają to do siebie że się mocno grzeją

3)spalić raczej sie nie spali;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest na procesor wiatraczek, tak, a może ten wentylator "boczny" coś słabo się kręci?

1640645[/snapback]

eehhhh... poczytaj o tym chlodzeniu i nie opowiadaj takich glupot :lol:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=119544

szukadło nie gryzie <_<

i bierz co ci polecaja bardziej doswiadczeni :D :D :D

Edytowane przez Sir_ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź go dobrze wyczyść z kurzu przedewszystkim. Zdejmij chłodzenie wyczyść proca , zapodaj nową paste i spradź dopiero. pozatym jeden wiatrak z przodu budy a drugi z tyłu wywiewający, nawet na 7 v

1640650[/snapback]

mam rozumiec ze ty polecasz pozostanie przy boxowym chlodzeniu? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sir_ice ja mu nie polecam boxa bo wiem jaki to shit ale napisał:

Co zrobić, żeby temperatura spadła? Czym spowodowany jest jej wzrost? Kiedyś miałem ok. 46 stopni C, a teraz skacze nawet do ponad

70 stopni.

Tak więc coś jest nie tak prawda ? Pozatym muwi że nie kręci więć....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest na procesor wiatraczek, tak, a może ten wentylator "boczny" coś słabo się kręci?

1640645[/snapback]

Chłopie nie patrz na wygląd najwarzniejsza jest wydajość a to jest najlepsze jak narazie chłodzonko na procy p4 775 do 80 zeta :)

No chyba że masz więcej forsy to coś lepszego ale jak nie kręcisz to raczej to co tobie poleciłem wystarczy :D

Edytowane przez mendezX700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje wypolerwoac radiator i uzyc dobrej pasty. Temp. powinna spasc o kilka stopni. Presscot zawsze bedzie miał wiecej stopni od Northwood ze wzgledu na jego mniejsza powierzchnie rdzenia, ktory nie potrafi dobrze oddac ciepła.

Miałem taki sam problem. Wymienilem chłodzenie na Freezer 7, cena 70zl.

Teraz w spoczynku mam ok 33 stopnie a w pełnym strenie nie przekracza 45 stopni.

Powiniens zadbac rówierz o dobra cyrkulacje powietrza w obudowie. Dodatkowie wiatraczki nie zaszkodza, a na pewno pomoga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sednem sprawy jest tu zastosowanie rurek heatpipe - boxowy cooler nagrzewa sie sam i ma problemy z zejściem temperatury po nagrzaniu procka. Z coolerem typu freezer 7 radiator jest oddalony od procka i nie nagrzewa go dodatkowo zanim sam sie nie schłodzi.

Ja miałem gigantyczne temp. na boxie a do tego hałas nieziemski. Zmiana chłodzenia przyniosła ciszę i chłód. Nie obeszło się bez zmiany budy, ale dzięki temu letnia pogoda nie miała wpływu na pracę kompa.

Jednym zdaniem --> wywal boxa, kup coś sprawdzonego i zapewnij dobry przepływ powietrza w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi