Skocz do zawartości
pitus985

Zestaw Za 2400; Rzućcie Okiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Zabieram pierwszy raz głos tu na forum wiec jak by było cos nie tak to proszę o wyrozumiałość..

Teraz do rzeczy mam zamiar złożyć zestaw jak niżej, i proszę kogoś kto jest bardziej wtajemniczony niech rzuci na niego okiem i powie co o tym sądzi i zaproponuje ew. zmiany.

Dodam ze cena całego zestawu wynosi 2409 zł i nie chce jej przekraczak (i tak ja max wyśróbowałem; zestaw bez dysku i monitora)

Czekam na opinie.

Procek: AMD ATHLON 64 3000 OEM S939 VENICE 550 zł

Płyta główna: GIGABYTE GA-K8NF-9 NF4 Socket 939 386

(PCX/DZW/LAN/SATA/RAID)

cooler: ARCTIC FREEZER 64 75

grafika: LEADTEK GF 6600 128MB/128b TV/DV PCI-E 422

DVD/RW: NEC ND-3540 DL CZARNY OEM 173

naped dyskietek: FDD 1.44MB NEC (BLACK) 43

Obudowa i zas: CHIEFTEC (LBX-01B-B-B) 400W 369

Pamięci : GOODRAM DDR 1024MB PC400 KIT DUAL 2x512MB 391

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szkoda Ci na obudowe tyle pieniedzy? ja bym wolal kupic jakas tania bude i dorzucic to grafy. Ten leadtek pokreci sie na powiedzmy 5XX/7XX ale bedzie duzo slabszy niz GT bo w GT pamieci mozna pojechac do 1200 a to daje duzego kopa. Kup sobie MSI diamond grafike (120 zl drozsza ale pamieci 2.0ns) albo najlepiej kup X800GT i zmoduj na 12 potokow / kup zmodowana na 12 potokow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa jest superowa.... 100pln za taka to malo a kupisz jakis syf za 100 i beda tylko problemy

co do grafy to lepszy x700 od 6600 i do tego gigabyte chlodzony pasywnie (450pln) badz sapphire 256mb z wiatrakiem (460pln) lub 128mb (420pln) mowa o modelach z taktowaniem pamieci 700

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jak mozesz doradzic to jakie chłodzenie najlepiej wybrać.

1640602[/snapback]

Myśle że to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19590 wystarczy no chyba żę to(wer Cu) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19589 ale drosze ale na gt to raczej nie wykręcisz jak się tak sastanowiłem ale na 750memki pujdą

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 opcja z obudową jest taka:

kupujessz obudowe za jakąś 100-150 do tego zasilacz ok 150 i za oszczędzoną kaske weź lepsze pamięci. Te procki lubią wysokie FSB.

Z drugiej strony buda Szefa to buda Szefa - dla wielu marzenie (również moje :P).

Tanie obudowy mają rózne anomalie konstrukcyjne (ładnie to brzmi) - trzeba dokładnie sie przyjrzeć jak są skonstruowane w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, moje pytanie - skąd tyś brał ten ceny:P? Dla przykładu:

ASUS A8N-E (Apollo.pl) - 370 zł

Athlon 64 3000+ Venice (Apollo.pl) - 459 zł

Ogólnie najtańsze serwisy z tych które widziałem to: apollo.pl, proline.pl i 4speed.pl (jeszcze sklep.morele.net jest tani ale jakoś mnie osobiście mało przekonuje:) ). Jakby co to ja u nich jeszcze nie kupowałem, ja tylko zdaje sprawę, gdzie możesz dostać podzespoły tanio.

Dużo porównań masz też na skapiec.pl, chociaż tam niektóre ceny są już przestarzałe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po wysłychani sugestii użytkowników forum ostatecznie zamawiam taki zestawik: proszę rzućcie jeszcze raz na niego okiem i co by podmienić aby był stabilniejszy (sprzedawca w sklepie którym zamawiam takowy zestaw powiedział ze taka konfiguracja nie jest najlepsza stad moje obawy, sprzedawca zaproponował celerona 3,6 i płyte intela, co o tym sądzicie??? proźba jeszcze o rzut oka na załącznik i ocene jego zawartości ;-)

Procek AMD ATHLON 64 3000 OEM S939 VENICE

Płyta główna Asus A8N-E nForce4 Ultra

wentylator ARCTIC FREEZER 64

grafika GIGABYTE RADEON X700 PCE128 TV/DVI BOX

DVD/RW NEC ND-3540 DL CZARNY OEM

naped dyskietek FDD 1.44MB NEC (BLACK)

Obudowa CHIEFTEC z serii dragon

Pamięci TwinMos DDRAM 2x512MB PC400 CL2.5

zasilacz ModeCom FEEL 400W

za całość 2349

ZK1409.pdf

Edytowane przez pitus985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe pewnei że chce Ci intela wcisnąć, wysoka marża a za 3 miesiące zaczniesz pukać po P4 bo Cefalon Ci przestanie wystarczać:)

Zestawik wygląda w porzadku chociaż ja bym sie zastanowił nad mo\bo która widnieje u mnie w podpisie. Jest temat o Chipsecie ULi w dziale o S939. Koszt tej płyty to 272PLN z transportem, teraz mam uż wiksze HTT n niej:) Czyli wychodzi mniej niż 1PLn za 1MHz (swoją drogą to to jest niezłą metoda na znalezienie która płyta jest najbardziej ekonomiczna:).

Pozdrawiam!

BTW: Na tym chipsecie uruchomiono 2 grafy w konfiguracji podobnej do SLI. Teraz pracują nad sterownikami do tego.

EDIT: Z tą mobo powinno Ci wystarczyć na jakiś normalny zasilacz a nie jakieś wynalazki (minimum to Chief 360W, na allegro były tanie Enermaxy 365W).

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jesteś bezkompromisowy to idz do tego sklepu i powiedz ze jest idiotą sprzedajac celerona w zamian a64 :lol: :lol: i powinien zmienić zawód bo jego brak wiedzy zabija... Na koniec wychodząc powiedz,ze u idiotów nie kupujesz i "powinni tego zabronić".Trzaśnij drzwaimi i idz do konkurencji...

Po kupieniu w sklepie obok po paru dniach przyjdz do tego lolaka powiedzieć,ze procesor na a64 jest bajecznie szybszy itp a sprzedawca ze sklepu obok też kazał nazwać gościa debilem nie znajacym sie na sprzęcie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celeron nie wchodzi w gre, ale sprzedawca zaczał mi tłumaczyc o stabilności, o sprawdzonym sprzecie, ze płyty główne to tylko intel bo asus robi corac gorsz sprzet i stawia na cene a nie na jakość itd itp.

ajsi proponujesz zmianę płyty głównej na Asrock ??

Edytowane przez pitus985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze to brzmi nieciekawie, też bym wolał Abita z takimi złączmi i chipsetem, ale jak sie nie ma co się kocha to ... Ten ULi to naprawdę udany chipset. Asrock może i nie grzeszy wyposażeniem ale za tę cenę to nie znajdziesz nic lepszego.

EDIT: Zajrzyj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=149147

i tu

http://www.ocworkbench.com/ocwb/ultimatebb...?/forum/30.html

Mam nadzieje że mnei moder nie ustrzeli za ten link.

Pozdrawiam!

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten asus to bardzo dobra płyta...

Przegladałem teraz ten zestaw co ten gostek Ci zaproponował i moim zdaniem jest duzo gorszy, ale ma lepszą kartą od tego naszego... Pomyśl czy nie będzie lepiej dołożyć do tej karty... (radka X700pro) Tylko troche droga... :blink:

Edytowane przez Grzybek92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja juz tak dokładam i dokładam (na kompa planowałem wydac 1500) i na karte miałem przeznaczyc 300 zł, to ktos mi powiedział zeby dołożyc i kupic gf leadteka 6600 - dołożyłem ale później kotos mi poradził zeby kupic x700 bo duzo lepszy - dołożyłem. Wiec juz wiecej dokładania odpada - juz i tak ojciec nosem kręci :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi