Skocz do zawartości
aerial

Fander 92mm / 120mm (13.9db / 15.1db) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, o to mi chodziło :)

P.S. Zenfist czy jest jakaś promocja jak się kupuje 3 ;)

Są po 37zł :)... Kupiłem wczoraj 3 sztuki :D

Edit Zauwazylem ze Ty chyba mowisz o wersji 92mm :P.. ja kupowalem 120mm :P...

NO ale niech juz zostanie info :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten post mozna traktowac cos z pogranicza czarnego humoru. Humoru, bo jest zabawny a czarnego bo mija sie z prawda w kazdym zdaniu, ktore napisales. Ludzie, coscie sie przyczepili pudelka ? gdybym patrzal na pudelko nigdy niekupilbym np Logitecha UltraX Flat OEM :mur:

Ale najsmieszniejsze jest, ze uwazasz, ze cena za Fandera jest wygorowana. Glacialtech....na pralke to sobie przyklej :rolleyes:

ciesze sie, ze post tak rozbawil. wyrazilem swoje zdanie o tym wiatraku, nie moge mijac sie z prawda, no chyba, ze masz wylacznosc na PRAWDE :)

faktycznie pudelko jest najmniej istotna rzecza przy uzytkowaniu wiatraka, ALE jak kupuje nowy produkt, to nie chce, zeby mi sie rozlatywal w dloniach zaraz po zakupie

a co do ceny, to jesli kosztowalby te 30zl to uznalbym go za bardzo dobry wiatrak (lepszy od glaciala, bo on tez tyle kosztuje) w kategorii jakosc (cisza)/cena a tak to jest dobry i basta.

cena to kwestia zasobnosci portfela. sa pewnie i tacy, dla ktorych cena 50zl bylaby smieszna. sa tez i tacy co na wiatrak nie wydaliby wiecej niz 10 zl

hehe a propo glaciala jeszcze, to faktycznie moge go teraz przykleic nie tylko na pralke, ale zrobic z niego np smiglo i wystawic za okno mierzac sile wiatru, bo okazalo sie, ze wiatrak ten nie za bardzo lubi zmiane polaryzacji zasilania:) za to ma u mnie duuuuzy minus.

zobaczymy jak bedzie spisywal sie fander na jego miejscu, na razie jestem zadowolony.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie jedno:

Co to jest za funkcja "autostart" podana w specyfikacji fandera 120mm?

Mi to sie kojarzy z z kickstartem czyli rozruchem niepracujacego wentyla na 12v a pozniej obniezeniem napiecia do zadanego przez regulator.

Czy dobrze mi sie wydaje?

I jeszcze jedno czy ma ktos doswiadczenie z Yate Loonami D12SL w porownaniu z fanderem? Wlasnie trafila mi sie okazyjna mozliwosc zakupu YL i nie wiem czy jest sens?

Edytowane przez BLBK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

autostart to funkcja która umożliwia starat przy napieciu mniejszym niż 12V, a i fander ma fajne zabezpieczenie przeciwko zatrzymaniu wirnika :razz:

kupilem niedawno fandera i jestem bardzo zzadowolony :lol: cicho wydajnie bez wibracji :D

co do lozysk to slyszalem ze ceramicznych malo kto stosuje z takiego powodu, ze sa trudne do wykonania, ale bardzo dlugo zywotne i maja o wiele mniejsze luzy po dluuuuuuuuuuuuugim okreesie pracy

jezeli sie myle to mnie poprawcie - bladzic rzecza ludzka :lol2:

a pudeleczka mozecie pokleic no chyba rze zostawiacie to naszym raczka jako prace plastczna :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem sobie dzisiaj dwa razy fander 120 i powiem ze jestem pozytywnie zaskoczony.

W komputroniku gosc przyniosl mi ostatnie dwa egzemplarze z zaplecza - patrze, a tutaj jedno pudelko jest w polowie rozklejone, drugie podobnie, ale wiedzialem z poprzednich wypowiedzi ze to nie jest mocna strona tych wentylkow, tak wiec wzialem je i szybko powrocilem do domu zeby je przetestowac.

I od tego momentu juz bylo tylko lepiej:D

Co do glosnosci i wydajnosci na 12V to nei mam pytan - jestem pewny ze gdy bede chcial troche moje bartonika pokatowac to chlodzenie bedzie wiecej niz wystarczajace;)

Ale, w sumie nie po to go kupilem - mialo byc cicho!

Tak wiec skrecilem na maksa potencjometr i tutaj znowu przezylem szok - nie dosc ze z 20cm go nie slysze, to jeszcze do tego calkie przyjemnie wieje!

Nastepnie przyszla pora na podlaczenie go na 5V - ledwo co sie zorzuszal, ale jakos mu sie w koncu udalo co licze na plus, glosnosc znowu zerowa, ale tym razem przeplyw powietrza tez byl juz znikomy.

Te piec 5v jest dla mnie o tyle wazne, ze jeden wentyl bedzie regulowany termicznie i wolalbym zeby nie musiala sie zasilka specjalnie nagrzewac zeby wentyl dostal wyzsze napiecie i w koncu ruszyl.

Gratuluje tworca tej konstrukcji - naprawde udana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzis stalem sie posiadaczem dwoch fanderkow po 92 mm i jak poprzednik jestem zadowoloony w 100% cisza i przeplyw powietrza jest super!!!

Jedyne minusy to opakowanie i brak śrubek dołączonych... przynajmniej mi nie dali w komplecie jak juz tam komos kiedys wczesniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzis stalem sie posiadaczem dwoch fanderkow po 92 mm i jak poprzednik jestem zadowoloony w 100% cisza i przeplyw powietrza jest super!!!

Hehe to tak samo jak ja :lol2: Też jestem zadowolony temp w stresie nie przekracza 34*C B) (dobrze wentylowana buda)

Edytowane przez dadziuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Ja kupowalem w komputroniku i srubki mam, ale i tak ich nie uzywam - gumowe kolki rulez:D

Swoja droga sklep w ktorym sprzedawcy okradaja klienta ze srubek brzmi jak sprawa dla porucznika borewicza;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Ja kupowalem w komputroniku i srubki mam, ale i tak ich nie uzywam - gumowe kolki rulez:D

Swoja droga sklep w ktorym sprzedawcy okradaja klienta ze srubek brzmi jak sprawa dla porucznika borewicza;)

niestety to dość pospolite w naszym pięknym kraju :-|

Zenfist - nie pomyślałeś żeby zamiast śrubek dawać w komplecie gumowe kołki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to troche dziwne ale ja znalazłem swojego fandera w swoim mieście :blink: Jak na takie zadu*** to i cena niezła ok 33zł ;)

33 za 120 czy 92mm ?

ja właśnie dzis dostałem dwie 120mm no i jestem niezmiernie pozytywnie zaskoczony- produkt na prawdę godny polecenia :D

kupie sobie jeszcze kilka do drugiego kompa :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kołeczki na masową sklalę to pewnie nie problem, przy pewnej ilości pewnie kosztują hmm ~ jak zapałki ;)

widze majkel że z fanderków jesteś zadwolony :) to i ja się cieszę :)

tak tylko z ciekawości, nie bardzo chce szukać ;) - ile v daje seryjny regulator od fanderów na minimum ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczajaco zeby bylo cicho :lol:

Jest ktos wsrod nas kto mierzyl ? U mnie fandery robia w budzie ladny przeciag na min obrotach a co najwazniejsze jest cisza :) Jakbym mial wybierac pomiedzy dwoma czy nawet trzema akasami amber a jednym fanderem to wybralbym fandera ze wzgledu na brak uciazliwej pracy lozysk. Dostalem dzis do testow te Revolteci AirGuardy, zobaczymy czy moga w jakis sposob konkurować z fanderem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jutro ide odebrac zamowione Fanderki 2 sztuki 92 :) 27 zl... i tak mysle czy sobie nie kupic jeszcze jednego i wrzucic na lewy bok na wysokosci grafy skreconego na minimum ale musialbym wtedy cos kombinowac z filtrami takze nie wiem wpierw chyba zobacze co to jest to DustGuard do Chieftecowej budki i pomysle ew o Fanderku

EDIT:

Fanderka 120 mam za 32 zl :)

Edytowane przez cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie, takie Fandera założe na radiator od TT Volcano 12, i będzie to działać wydajnie ?

Mysle nad zakupem 120x120, i założeniem w taki wynalazek

http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=80&gg=76&id=109

Procesor Athlon 2500+ Mobile, 9,5x205.

Pozdrawiam, waluigi :)

Edytowane przez waluigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś właśnie kupiłem pare Fanderków 92 w PC COOLER z Warszawy bo Zenfista nie mogłem złapać,

i tak jak pisaliście brak śrubek w komplecie, które powinny sie znajdować.

ale trudno ważne że wiatrak był bo śrubek to zapewne każdy ma full :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś właśnie kupiłem pare Fanderków 92 w PC COOLER z Warszawy bo Zenfista nie mogłem złapać,

i tak jak pisaliście brak śrubek w komplecie, które powinny sie znajdować.

ale trudno ważne że wiatrak był bo śrubek to zapewne każdy ma full :)

Ja już jakis czas temu kupiłem 3x Fander120 od Zenfista... i śrubki mam :)... chociaż ich nie używam :)

ps. Wiatraki świetne...a opakowanie jak opakowanie poszło do śmietnika :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z tymi fanderami na

1. minimalnych obrotach

2. średnich obrotach

3. max obrotach

Chodzi mi o to że chce takiego jednego dać do mojej zasiłki ta co w podpisie ale nie wiem czy on na minimalnych obrotach mi jej nie ugotuje. A nie wiem jak jest na innych ustawieniach z głośnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na min nieslyszalny kreci sie okolo 950-1000 rpm

na srednich 1500 rpm jest cichy

zas na max tj 2100 rpm juz slychac powietrze i glosny jest w porownaniu do min i sr...

takbym to jakos napisal :P rpmy odczytywane z Everesta Ultimate Edition 2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swojego V4200 kiedys chlodzilem za pomoca oryginalnego wentyla podlaczonego do 5V i nie bylo z tym problemow.

A jak było z głośnością???

Jak temperatura?

A jak go rozkręcałeś jakie tam było gniazdo 3PIN czy kable przylutowane?

Co będzie cichszym rozwiązaniem fander na minimalnych obrotach czy 6ten wentylator na 5V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi