Skocz do zawartości
aerial

Fander 92mm / 120mm (13.9db / 15.1db) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli "biała konstrukcja" wentylatora zapewnia najcichszą pracę to dla mnie może pozostać. Zresztą to znak rozpoznawczy :)

Chętnie przygarnąłbym białą 80tkę :wink:

Pudełko mogłoby pozostać to samo, po co płacić więcej za coś co się wyrzuci. Jeśli ktoś ma pojęcie co to Fander nie patrzy na kartonik.

Fajny byłby biały oplot ala Artic z plecionki, a nie z gumy/plastiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie bardziej traktuje fandera jako cos co ma chlodzic a nie wygladac - bialy moze zostac :) W wymalowanej na czarno w srodku budzie nawet ciekawie sie prezentuje.

Co by sie przydalo

1)dluzszy kabelek od zasilania + ewentualnie przelotka na 4pin (ale nie taka jak u akasy, revoltec bodajze robil takie krotkie,nietypowe)

2)wersja reagujaca na UV - taki soczysty bialy :)

3)Napis, tak jak na arcticach - designed in Poland :)

Edytowane przez melonowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80mm fander będzie miał bardzo cieżko sie przebić, konkurując z arcticiem pro tc który jest w cenie piwa

O sile wersji 80mm sie nie przejmuj... ja sam jak juz beda kupie 4 sztuki... po zakupach wersji 120mm na chlodnice... zacieram raczki na wersje 80Mm zeby zamontowac do budy... wkoncu zastapi cos moje stare wysluzone (ale nadal ciche) cooler mastery :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzialaja miodnie :) jedyny problem jaki mialem to z wkreceniem srubek do 120 :P strasznie ciezko i musialem wyciagnac siostrze z jej collera troszke krotsze to juz weszlo bo te duze cholery to za boga nie chcialy sie wkrecic :D poza tym wypas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie ze nie przeczytam 15 stron :) i zapytam ale czy te wiatraki nadaja sie do prockow? Konkretnie chodzi mi o 92mm w polaczeniu z Thermalright SLK-947U to bylby dobry zestaw?

edit: wlasnie zauwazylem ze maja regulacje :>

Edytowane przez kino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie ze nie przeczytam 15 stron :) i zapytam ale czy te wiatraki nadaja sie do prockow? Konkretnie chodzi mi o 92mm w polaczeniu z Thermalright SLK-947U to bylby dobry zestaw?

edit: wlasnie zauwazylem ze maja regulacje :>

Wybaczam ;)

Nadaja sie dobrze i maja wbudowane regulator na kabelku :D

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dopiero na 900 jest cichy... wszystko zależy wyłącznie od Twojego pojmowania ciszy...

Dokładnie tak jest jak piszesz. Przy 900 RPM fander 120 wydaje się być cichy, ale przy 1200 RPM dla mnie jest zdecydowanie za głośno. Jak się ma dobrze wyciszony komputer, to różnica między 900 i 1200 RPM jest bardzo mocno słyszalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zakupiłem Fandera 120mm.U mnie skręcony na 1200 dopiero jest cichy bo na max to chodzi jak śmigło samolotu!!!Też tak macie??

a jak ma chodzić na 1600-1700?? co myślałeś ze wiejąc z taka siła bedzie bezgłosny?? to powies sie na ta choinke co z niej jakis czas temu spadłeś spowrotem (ew. popros kolegę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ma chodzić na 1600-1700?? co myślałeś ze wiejąc z taka siła bedzie bezgłosny?? to powies sie na ta choinke co z niej jakis czas temu spadłeś spowrotem (ew. popros kolegę)

Ja nie pytam sie "dlaczego jest taki głośny" tylko czy u innych urzytkowników jest rowniez głosny bo niestety nie posiadam 2 takich wiatrakow zeby je porownac.Liczbe obrotow ktora podałem miała pokazać kiedy moj Fander staje sie cichy i jak to sie ma do innych.

Hahaha!Ale śmieszne :huh: Zygać mi sie chce jak czytam tego typu posty <_< Jeśli juz piszesz post to pisz bez obrazliwych i szczeniackich stwierdzeń,jak nie masz nic mądręgo ani ciekawego i wnoszącego czegokolwiek do tematu do napisania -to nie pisz.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 Fandery 120 i jednego 90. Ciche są jedynie na minimum rpm. Wszystko powyżej jest juz słyszalne.

Na 1200rpm jest głośniejszy od mojego starego poczciwego Crystala (ale faktem jest, że mocniej dmucha, przynajmniej w mojej subiektywnej opini).

Kupiłem te wentyle tylko z jednego konkretnego powodu - dla zintegrowanego kontrolera obrotów.

Gdyby nie ów kontroler, to bez wahania wziąłbym Thermaltake Thunderblade, tymbardziej, iż użytkuję od ponad roku jedną 120-tkę TT i jestem nią zachwycony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja dodam swoje 3 grosze...

po 1 kolor niech zostanie....

po 2 wersja 80x80 powinna sie pojaawic

po 3 przedluzyc kabelki + przejsciowka najlepiej w oplocie all

po 4 pudelko zmodernizowac ale by bylo tanie

po 5 w 120 wyciac na srubki to bo przzeszkadza przy koleczkach!!!

po 6 naklejeczka z logiem fandera ;]

co wy na to ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniecznie 120mm trzeba pozbawic tych "pelnych" otworow na sruby, miałem duze problemy z montazem na si-120 ale po zamontowaniu to miód !! temp w stressie spadła o 6 - 7 stopni a w idle o 10 polecam, do tego pieknie wygladaja, 2 dni temu kupiłem nastepnego fandera 92mm tym razem na bok budy, jest niesamowity !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie pytam sie "dlaczego jest taki głośny" tylko czy u innych urzytkowników jest rowniez głosny bo niestety nie posiadam 2 takich wiatrakow zeby je porownac.Liczbe obrotow ktora podałem miała pokazać kiedy moj Fander staje sie cichy i jak to sie ma do innych.

Hahaha!Ale śmieszne :huh: Zygać mi sie chce jak czytam tego typu posty <_< Jeśli juz piszesz post to pisz bez obrazliwych i szczeniackich stwierdzeń,jak nie masz nic mądręgo ani ciekawego i wnoszącego czegokolwiek do tematu do napisania -to nie pisz.

Ty mówisz o szczeniackich postach??? no bez jaj, kto jak kto ale ty mogłeś sobie tego darować ... poza tym człowieczku odpowiedzaiłem tym postem na Twoje pytanie wiec cos wnisołem ...

PS mi sie ogólnie fajnery podobają, kolor tez jest słodki :) ale jak by Zenfist jeszcze je usprawnił to nic przeciwko nie mam :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniecznie 120mm trzeba pozbawic tych "pelnych" otworow na sruby, miałem duze problemy z montazem na si-120 ale po zamontowaniu to miód !! temp w stressie spadła o 6 - 7 stopni a w idle o 10 polecam, do tego pieknie wygladaja, 2 dni temu kupiłem nastepnego fandera 92mm tym razem na bok budy, jest niesamowity !

Tego możesz być pewien. Nowa wersja jest pozbawiona "pełnych" otworów. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zamontowałem fanderka, i co tu dużo gadać- tylko chwalić.

Według mojego ucha:

na 2000 obrotów(wiem, że teoretycznie max to 1800) to jest całkiem głośny;

na 1600 jest już całkiem cichy

na 1200 obrotów właściwie go nie słychać

na 1000< można nasłuchiwać tylko przy wyłączonym PC.

obroty sprawdzałem na everest-cie i speedfan-ie.

Uważam, że jedynie pudełko przydało by się z jakiegoś lepszego materiału- jakiejś sztywniejszej tekturki :), chociaż jeżeli dzięki temu jest tańszy, to niech takie zostanie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pewien prolem z moim małym AC opartym o 1 Fander 92mm z tyłu, 1 Fander 120 z przodu, 1 Fander 92mm z boku obudowy oraz Arctic Freezer 64 Pro +OCZ ultra 5.Komputer nie jest podkręcony.Wszystko jest na default.Temperatura wpokoju to 20-21 C.

Po zamontowaniu wiatraczków i po włączeniu ATItool na 20min(w zasadzie juz po 10min temp były ustabilizowane) wynika:

ATItool:(Zamknięta obudowa)120mm(1270rpm).2x92mm(nie wiem ile ale dmuchaja dobrze)

CPU 30(Idle) 38(Stres)

GPU 39 (Idle) 63(Stres)

NB 27 (Idle) 29(Stres)

otocz.graf 29 (Idle) 38(Stres)

HDD 30 (Idle) 31(Stres)

Temperatury w oparciu o program Everest

ATItool(Otwarta obudowa)120mm(1270rpm).2x92mm(nie wiem ile ale dmuchaja dobrze)

CPU 30 (Idle) 37(Stres)

GPU 40 (Idle) 64(Stres)

NB 27 (Idle) 33(Stres)

otocz.graficzne 29 (Idle) 39(Stres)

HDD 30 (Idle) 31(Stres)

Moze mi ktos wytłumaczyc co jest grane???Dlaczego roznic praktycznie niema???Bo w zasadzie to tylko czujnik w okolicach chipsetu wykazał różnice ok 4 C w stosunku do zamkniętej obudowy.Czy wydałem tyle kasy na Fanderki zeby cieszyc sie ich białym kolorem??Co moge źle robic??

Poniżej dodałem fotki budy-moze mam coś źle zrobione ale tego nie widze???

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi ktos wytłumaczyc co jest grane???Dlaczego roznic praktycznie niema???Bo w zasadzie to tylko czujnik w okolicach chipsetu wykazał różnice ok 4 C w stosunku do zamkniętej obudowy.Czy wydałem tyle kasy na Fanderki zeby cieszyc sie ich białym kolorem??Co moge źle robic??

no ale czemu spodziewasz sie roznic miedzy zamknieta a otwarta obudowa? roznice sa wtedy miedzy tymi dwoma przypadkami jak nie ma wentylacji. czasem nawet otwarta z wentylacja jest gorsza od otwartej bez...

porównuj lepiej temperatury przy zamknietej budzie ze stara wentylacja (czy tez bez) z buda zamknieta i nowa wentylacja.

Edytowane przez jediknight

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i doczekałem się swojego Fandera budę otworze w piątek dopiero (brak czasu) ale na szybko go podłączyłem i prz 1/2 jest juz głośny ) O.o a ja chce go dać do zasilacza. Ile mam jemu ustawić na potencjometrze żeby było ok z zasilaczem żeby się nie spaliło nic. Config ten co w sygnaturce.

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja 92mm kupiłem na proca (frezzer64pro)

wsumie myślałem że bedzie troche cichszy :/

na niskich obr to i ten oryginalny był cichy :P

pozatym ten fander kiepściutko wieje :/ ac-tc (bez tc :P) wieje dużooo mocniej na 1600obr i jest porównywalnie głośny :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porownywanie 120 mm do 80 jest nie na miejscu, z życie podam

mialem kolo siebie 2 wentyle: 120mm i 80mm ustawiłem je zeby obydwa byly tak samo slyszalne i po przylzoeniu reki 80 dawala mocny wiatr, mocno bylo czuc na rece, gdy 120mm nie dawała nic powiewu, lecz wdg. specyfikacji producentów to 120mm dawała prawie 2x wyzszy przepływ powietrza, organoleptycznie badajac przepływa porownujcie tylko wentyle o takiej samej srednicy !!

koniec referatu

(edit: zamiast 80mm napisało sie 800)

Edytowane przez BikerBo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi