macr0n Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 U mnie Fander FX120-B musiał się jakoś "dotrzeć" bo coś jakby ocierało jak go odpaliłem po raz pierwszy. Wydaje mi się jednak, że stara seria FD-120S jest nieco cichsza. mialem to samo w obu fanderach, ktore kupilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Ten typ łożyska tak ma, musi się dotrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Dziś kupiłem dwie nowiuśkie FX92. Na pierwszy rzut oka łopatki przypominają Akasę Amber 92 albo Zalmana F2. Jeszcze ich nie odpalałem, ale jestem bardzo ciekaw czy poradzą sobie z Zalmanem F2 na łożysku ślizgowym przy 1200obr/min :) Wziąłem białe, ponoć odrobinę cichsze od czarnych :wink: No nic, o 21:00 będzie chwila prawdy :wink: Jak będzie ok, to kupię jeszcze Fandera 120 na Ninję (na upały). Updated: Super, łożyska w ogóle nie słychać, jedynie szum przepływającego powietrza. Zero cykania, terkotania. Po skręceniu obrotów poniżej granicy słyszalności. Fander pracuje na około 1100-1200 obr/min. zamontowałem go do obudowy wentyla, który pełni rolę dystansu (wnętrze wentyla wycięte) od przedniej ściany obudowy. Z tylnej ściany obudowy usunąłem Zalmana F1 80x80, jego miejsce zajął Zalman F2 92x92 - przy trochę mniejszych obrotach zwiększył się przepływ i ucichł szum powietrza. Przy takich samych obrotach nie zauważyłem zbyt wyraźnej różnicy między Fanderem a Zalmanem. Przy 1300obr/min Fander jest odrobinę cichszy niż Zalman (1300 obr/min. + przejściówka 5V/12V + FanMate 2). Obu nie słychać łożysk (Zalman ma już ponad 3 lata), mają identyczną konstrukcję łopatek. Zalman bardziej szumi i co rzuciło mi się w oczy wywołuje "buczenie" - to z powodu drgań. W przypadku Fandera nie wyczułem drgań przy 1300obr/min. - wentyl trzymany w ręku i postawiony pionowo, luźno na ściance obudowy. Jestem zadowolony z zakupu :D Teraz chyba kolej na wentyl DFI (wszystko zagłusza), ciekawe kiedy TR HR-05 SLI zacznie tanieć :wink: Wentyle zamówiłem w Komputroniku i odebrałem sklepie, zapłaciłem 63 zł. Edytowane 19 Września 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Dla dociekliwych - mam tylko jeden wentyl w calym kompie (fander fx120 w zasilce na ok 3.5-4v), najcichszy dysk twardy 3.5 (barka IV) i wieczorkami mam poprostu serdecznie dosc tego wyjca głupiego (komputera)!Kurde, skąd ja to znam :lol: Tylko, że u mnie najbardziej hałasuje Tagan i Barracuda IV. Z 3-4 metrów potrafię ocenić czy komputer działa... bez dysku z około 2-2,5 m. Chyba muszę sobie trochę słuch zepsuć :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 kupiłem fanderka fx120 wersje czarną, w porównaniu do starej wersji jest cichszy ale wydaje mi się że słabiej dmucha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Jakby dmuchal mocniej bylby glosniejszy - kolo sie zamyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Ale i tak na dzień dzisiejszy Fander jest najlepszym kompromisem pomiędzy wydajnością a głośnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 a ja miałem wczoraj farta bo po 23 wszedłem na strone zenfista i co widze fandera 120mm za 32zł - wiec bez namysłu 2 sztuki brałem :) mam nadzieje że jutro będą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 ile wam sie docieraly te fandery ? Ja zakupilem 2 x120 FX i jeden jest cichy a w drugim lozysko terkocze jak w najtanszym kulkowym. Zapuscilem je na pelnych obrotach, chodza juz tak 24 godziny i ten jeden jak byl glosny tak jest glosny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 ciekawy tescik ukazał sie na hardpc http://www.hard-pc.pl/readarticle.php?article_id=79 wynika z niego ze aerocool i akasa lepsze od fandera ale to tylko testy organoleptyczne i sluchowe ; ) zadnych pomiarow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 ciekawy tescik ukazał sie na hardpc http://www.hard-pc.pl/readarticle.php?article_id=79 wynika z niego ze aerocool i akasa lepsze od fandera ale to tylko testy organoleptyczne i sluchowe ; ) zadnych pomiarow mhm... i akasa amber na max obrotach jest nie słyszalna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 mhm... i akasa amber na max obrotach jest nie słyszalna ;) jak ktos ma korki ze strzelnicy w uszach to czemu nie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 jak ktos ma korki ze strzelnicy w uszach to czemu nie :D nie zgodze sie... jest cicha, co do stoperow... porownaj do delt ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Jest cicha i wieje jak huragan :D IMO Fander lepszy. Co to za porównanie jak większość wentylatorów jest niesłyszalna, bardziej taki review pod względem wyglądu. @Samhain: Delta też pewnie by była dla nich cicha...przy 2V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 nie zgodze sie... jest cicha, co do stoperow... porownaj do delt ;) W przypadku Delt to trzeba uważać na to żeby mieć jeszcze czym te korki do uszów włożyć :wink: Na szczęście problem docierania się raczej nie dotyczy FX92. Moje dwie sztuki na niskich i wysokich obrotach nie wydają żadnych niepożądanych dźwięków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 @Samhain: Delta też pewnie by była dla nich cicha...przy 2V ;)To akurat jestem przekonany bo przy 2V to by nawet nie zaczęła się kręcić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Ja mam 1 pytanko na szybko. Ile się wam docierało łożysko w Fanderku FX120 ? Zakupiłem takowego na targach w krk i łożysko terkocze, ale tutaj piszecie że musi się dotrzeć także poczekam z 2 dni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 (edytowane) Nie wiem czy odpowiedni temat, ale potrzebuje wentylator 120mm, który ma wyciągać powietrze z obudowy, zastanawiam się co kupić? Fander czy coś innego? Szczerze to pod uwagę biorę Fandera lub Akase Amber. Jeszcze chciałem zapytać jaka 80-tka? Na przód obudowy. Edytowane 31 Października 2006 przez _Mistrz_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Fander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Czy to prawda, że czarna i biała wersja nie różnią się tylko kolorem? Bo u mnie w sklepie zostały już tylko czarne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Doszły do mnie wczoraj 4 Fandery FX120. Jestem z nich bardzo zadowolony. Pracuję bardzo cichutko, na 12V mają akceptowalną głośność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Jak sie coś dzieje z Fanderem to go odeślij do zenfista u mnie łożysko się nie musiało docierać wcale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 ja też jestem zadowolony u siebie, tym bardziej że kupilem po cenie promocyjnej 32zł :D 120mm oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Sorki że tak bezpośrednio ale nie mam za wiele czasu na czytanie a musze szybko kupić dwa wentyle do budy. Te Fandery są faktycznie dobre ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Sorki że tak bezpośrednio ale nie mam za wiele czasu na czytanie a musze szybko kupić dwa wentyle do budy. Te Fandery są faktycznie dobre ? jutro masz wolne wiec bedziesz mial czas, zeby poczytac.... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Sorki że tak bezpośrednio ale nie mam za wiele czasu na czytanie a musze szybko kupić dwa wentyle do budy. Te Fandery są faktycznie dobre ? Są naprawdę dobre. Masz cały temat o nich B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 (edytowane) jutro masz wolne wiec bedziesz mial czas, zeby poczytac.... :mur:Co tak nerwowo? Napisałem przecież że nie mam czasu na czytanie.To ze jest wolny dzień nie znaczy że będe miał czas.Cały dzionek dzisiaj będę jeździł "po grobach"... Dzieki misiek175. To mi wystarczy. Już szukam czegoś na alku... OT Do ZENFIST. Czy w waszej firmie ktoś czyta maile i odpowiada na nie? EOT Edytowane 8 Listopada 2006 przez Kobrowisko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thrill Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) No i mnie również dopadło ;). Chciałem uciszyć wentylator w zasilaczu ModeCom MC-350. Wył i trajkotał. O ile wycie spowodowane było przepływem powietrza (a wiatraczek całkiem ładnie dmucha) to trajkotanie to łożysko. No i po przebrnięciu przez AC 12 (włączyłem, wyłączyłem, oddałem - straszne wibracje), potem Xilence 120 ten z czerwonym śmigłem (tu już lepiej z wibracjami ale łożysko trajkotało), poszedłem do angeli i kupiłem białego Fandera. Pierwsze włączenie i... niemiła niespodzianka. W pozycji pionowej wyraźne trajkotanie łożyska. W poziomie... cisza. Cisza. Wracam do pionu, zwiększam obroty - trajkotanie znika całkowicie. Widać musiał się rozsmarować. Kultura pracy na najwyższym poziomie. Na średnich obrotach wydajność bardzo dobra i tylko szum powietrza. Wibracje - delikatnie wyczuwalne. Na maksymalnych obrotach wiatraczek robi wichurę ;) Podnosi się głośność, ale nie jest jakieś denerwujące buczenie czy świszczenie. Słychać tylko szum powietrza. Regulator sprawdza się bardzo dobrze. Po suchych testach na stoliku, czas na zamontowanie w zasilaczu. Jako elementy tłumiące zastosowałem podkładki filcowe (na opakowaniu nazwane: "ślizg filcowy"; 17mm średnicy, 2mm wysokości, jedna strona z klejem, 20 sztuk za 2,99 zł w Obi, polecam :)). Grilla nie zakładałem, jako że w czasie testów na stoliku powodował dodatkowe szumienie. Power on i... :D Wyłączam wentyle, zostawiam Fandera na 900 obrotów i... siedząc przy biurku słyszę tylko dysk. Rewelacja. Znalazłem tylko 2 minusiki: - trzeba używać 2 rąk do regulatora obrotów ;) (bo ja leniwy jestem :-P ) no ale oszczędzamy 10 zł na takim pentagramowym regulatorze ;) - żeby wyprowadzić kabelki poza zasilacz, przeprowadziłem je przez drugi otworek, ten na przeciwko tego w którym są "fabrycznie". No i bez pilniczka i poszerzania możemy się pożegnać z osłonką na kabelkach ;) Zawsze mnie śmieszyło, że jak pojawiał się temat w stylu "cicha, dobra 120'tka" od razu pojawiały się odpowiedzi "Fander". Teraz sam tak będę robił ;) Edytowane 25 Listopada 2006 przez Thrill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Thrill... z całym szacunkiem, ale jak porównujesz go do lowendu to nic dziwnego, że się oczarujesz :) Porównaj do tej samej kategorii cenowej :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thrill Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) Labovsky wiem doskonale, że porównuję do lowendu. Te porównanie wynika z tego, że chciałem znaleźć tani i cichy wentyl. Przekonałem się, że tak się nie da. Może za bardzo nie zaznaczyłem tego w poprzednim tekście. Co do porównań... Nie miałem okazji sprawdzić wentylatorów z tej samej klasy co Fander. Kupiłem Fandera i jestem zadowolony. Dla mnie jest bardzo cichy. Nie zapominajmy też, że każdy z nas słyszy inaczej i to co dla jednego będzie cichym szmerem dla innych może być denerwującym buczeniem. Podobna kwestia to cena. Niektórzy narzekają, że to drogo. Ja nie żałuję wydanej kasy i z zakupu jestem bardzo zadowolony. Edytowane 25 Listopada 2006 przez Thrill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...