Skocz do zawartości
aerial

Fander 92mm / 120mm (13.9db / 15.1db) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bo dopiero dzisiaj się pojawiły w ofercie cooling i zenfist. Zenfist mówił że w tym tygodniu będą, moim zdaniem cena wentylatorów dość wysoka, ale może warta swojej ceny.

Zakupię jeden do testu i się przekonam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego że "tylko" 1100 RPM, jak przepływ jest dość zacny. Jestem ciekaw porównania z łagodnymi tajfunami ;)

Druga sprawa że w komplecie jest regulator obrotów, w sumie można by dać dwa warianty wyposażenia z regulatorem i bez, niektórzy już je mają.

Ciekawi mnie jeszcze czy będą też białe i czy to "selekta" to jakaś selekcjonowana partia a reszta będzie "normal" po niższej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrchak napisał(a):

Co z tego że "tylko" 1100 RPM, jak przepływ jest dość zacny. Jestem ciekaw porównania z łagodnymi tajfunami ;)

Z tego to ; ), że jeśli dostajemy wentylator wyposażony w regulator obrotów, to ich zakres mógłby być trochę większy, tym bardziej w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jakby był wykonany z taniego plastiku. Wentylator bardzo podobny do s-flexa (edit:kształtem, nie wykonaniem) i w związku z tym zastanawiający jest przepływ powietrza 63cfm@1100rpm do S-flexa, który ma 49cfm@1200rpm

Qrchak napisał(a):

czy to "selekta" to jakaś selekcjonowana partia a reszta będzie "normal" po niższej cenie.

selekcjonować to można procesory Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ma zmienną geometrie łopatek :o nie zdziwię się jeśli deklarowane osiągi to jest pic na wodę fotomontaż tak jak u zdecydowanej większości producentów.

Ej Panie Zen nie przesadza Pan z ceną? poprzednie wentyle były kupowane głównie z tego powodu że miały świetny stosunek cena/jakość/wydajność.

wydaje mi się że idzie Pan po bandzie i leci na samą markę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metal napisał(a):

Z tego to ; ), że jeśli dostajemy wentylator wyposażony w regulator obrotów, to ich zakres mógłby być trochę większy, tym bardziej w tej cenie.

Zawsze możesz wyszabrować wentylator z jakiegoś serwera, przecież taki przepływ powietrza jest w zupełności wystarczający.

trymek napisał(a):

Wygląda jakby był wykonany z taniego plastiku...

Gratuluję, jak wyceniłeś plastik na zdjęciu?

trymek napisał(a):

...selekcjonować to można procesory

Można nawet pomidory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod koniec roku pojawi się wersja bez regulacji obrotów w niższej cenie, oraz kilka innych modeli. Jeżeli chodzi o cenę to główny wpływ ma na nią kurs walut a te są znacznie wyższe niż jakiś czas temu, oraz wyższy koszt produkcji. Zakres obrotów został wyznaczony w oparciu o posty na PPC.

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prznar1 napisał(a):

Ej Panie Zen nie przesadza Pan z ceną? poprzednie wentyle były kupowane głównie z tego powodu że miały świetny stosunek cena/jakość/wydajność.

wydaje mi się że idzie Pan po bandzie i leci na samą markę...

Mniej więcej tyle samo kosztowała stara seria fanderów... Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenfist napisał(a):

90-tki są jeszcze dostępne z serii FX. Jak tylko się skończą pojawi się nowa wersja.

Dziękuję za odpowiedź : ) A nowa wersja 90'ątek też będzie 'wolniejsza' tak jak nowe 120'stki?

Bo ja bym ze 3 potrzebował takie 90'ątki i czekam właśnie na nową wersję, chociaż mam już w obudowie jedną 90'ątkę FX i nie będę ukrywał, że jestem z niej zadowolony.

A co do tej nowej 120'stki, to gdyby kręciła się max 1400, to by był niezły 'wicher' : ) ale jeśli większość uznała, że 1100 wystarczy, to... trzeba będzie przetestować ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go od okolo 2 tygodni. Dla mnie niestety bez rewelacji. Mam 5 Fanderow u siebie w tym jeden ten nowy i roznicy nie zauwazam w porownaniu do poprzedniej wersji. Dobra wydajnosc na max obrotach to jego najwieksza zaleta, ale slychac lozysko na wolnych obrotach i to mi najbardziej przeszkadza. Ale moze mam jakas kiepska sztuke?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem właśnie w swoje ręce nowego Fandera.

Krótki teścik z mojej strony :)

Pudełeczko

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widać po zdjęciach pudełeczko jest dobrze wykonane, w czasie transportu wentylatorowi nic się nie stanie

Dane techniczne:

Dołączona grafika

Wentylator:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Razem z wentylatorem dostaniemy:

- komplet śrubek

- przejściówka 3pin-molex

Wentylator został wykonany bardzo staranie, od razu rzuca się w oczy błyszczący lakier.

Dołączona grafika

Na powyższym zdjęciu widać potencjometr.

Pierwsze wrażenia:

Wentylator zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Przystawiając ucho słyszę tylko szum powietrza w każdym zakresie obrotów.

Zakres obrotów wentylatora który możemy regulować za pomocą regulatora to od 600 rpm do 1100 rpm (za pomocą panelu Scythe Kaze Master od ~370 rpm).

Jeżeli chodzi o wydajność to przy 1100 rpm wieje bardzo dobrze, przy ~600 rpm wydajność spada ale nie jest tak tragicznie.

Porównując go do innych wentylatorów:

od Acutake cichszy i na minimum obrotów wydajniejszy

z NB XL1 jest na równo jeżeli chodzi o hałas i wydajność

Ogólnie rzecz biorąc wentylator godny zainteresowania. Czekam na białą wersję kolorystyczną.

Na minus: brak kołeczków (co przy tej cenie wentylatora powinny być), czarny kolor wentylatora

Kilka testów jeżeli o dokładną wydajność zamieszczę później.

Przepraszam za jakość zdjęć, jak dorwę od siostry lustrzankę do porobię lepsze zdjęcia.

Dziękuje Panu Zenfist za udostępnienie wentylatora do tak krótkiej recenzji :)

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się dostać w ręce nowego Fandera Selekta 120, wentylator na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo ładnie, kable powleczone są

czarną osłonką co na pewno ucieszy osoby zajmujące się moddingiem. W pudełku znajdziemy jeszcze przejściówkę z molex na 3PIN. Potencjometr dodany do wentylatora przyda się osobą które nie mają żadnego kontrolera. Wentylator rusza już od 5V. W moim egzemplarzu wentylatora nie zauważyłem terkotania, ani w pionie ani w poziomie, jedyne co słychać to szum pchanego powietrza.

Głośność:

5V, 7V - niesłyszalny

10V - słyszalny, ale niema tragedii, zagłusza go jeszcze pompka

12V - już wyróżnia się jego dźwięk z obudowy, jest głośniejszy od Lainga jak i standardowego chłodzenia karty w IDLE

Po 10min na każde napięcie. Temperatura w pokoju to 21*C.

IDLE (Firefox + winamp)

0V: 45*C

5V: 44*C

7V: 43*C

10V: 43*C

12V: 41*C

STRESS (Prime95)

0V: 55*C

5V: 54*C

7V: 51*C

10V: 49*C

12V: 48*C

Wentylator oczywiście na tyle obudowy pchał powietrze na zewnątrz. Temperatury sekcji zasilania DFI.

Parę zdjęć:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Edytowane przez M1siek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze wrażenia jeszcze bez podłączania:

wykonanie - duży plus - rewelacja, nic się nie da poprawić

ciężar - tu się zdziwiłem bo nowy fander jest wyraźnie cięższy od poprzednika, to już wiedziałem po wzięciu pudełka do ręki

Wentylator zestawię z fanderem poprzedniej generacji, to co nas interesuje to balans cisza/wydajność. tyle tymczasem,, pierwsze wrażenie - chiński wykonawca się postarał i w ręku trzymamy jakość, od pudełka po docięcie osłonki kabla wszystko jest dokładne i ładne. Reszta wrażeń jak się już zacznie kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę już powielał tego co napisaliście powyżej :)

W moim egzemplarzu nie usłyszałem terkotania (możliwe, że niektóre sztuki muszą się dotrzeć jak to było czasem w przypadku FXa), ani wibracji metalowej ścianki obudowy w postaci charakterytycznego brzęczenia niezależnie od obrotów (użyłem najpierw dołączonych śrubek, a potem gumowych kołeczków). Dziś nie mam żadnego coolera pod ręką aby sprawdzić jak Selekta sprawuje się chłodząc CPU ale w porównaniu z FXem przy tych samych obrotach temperatura w obudowie pozostała na tym samym poziomie. Co ciekawe na maksymalnych obrotah FX dmucha mocniej :)

Selekta faktycznie waży odrobinę więcej niż FX gdy oba wentylatory weźmie się do ręki :)

Dorzucam kilka fotek Selekty i FXa:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Niech tylko złotówka wzmocni się względem dolara, cena spadnie - to będzie bestseller :D

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi