Angelo666 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) Cześć... Ostatnio naszła mnie myśl o modernizacji mojego startuszka... Chciałbym wsadzić na płytę główną 256 ramu i najprawdopodobniej nowego procka i grafę... Everest pokazuje na płycie "Aristo AM-639BX-S/AM-948 / A-Trend ATA-N400-CX0" Nie mam dookumentacji do płyty, więc nie mogę sprawdzić poprawności tego zapisu... Dowiedziałem się od jednego kolesia, że mogę na tą płytę wsadzić 3*128MB Sdram 133 kosci dwustronnych i procesor p3 ok600-700mhz... W tej chwili mój konfig to cel433, 32 sdram 100 i riva tnt2 16 mb... Czy te informacje są poprawne? Please o radę.... pozdr... Angelo Ps... Sprawdzałem z szukajką na forum i przez googlarkę, ale to była płyta mało popularna i nie dotarłem do dokumentacji... ---EDIT--- Czy nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?? Proszę, odpiszcie.... ---EDIT 2--- Po wielu :P dnaich oczekiwania pomyślałem, że dodam kolejne pytanie.... Otóz... Jaką najlepiej kartę graficzną zakupić, aby było najwydajniej w porównaniu do ekonomii?? Czy najmocniejsza karta na agp2.0 to GF2?? Jaki model wybrać?? Ewentualnie...,. jaki inny typ?? Pozdro... Z utęskneiniem czekam na odpowiedź :/ Edytowane 15 Września 2005 przez Angelo666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Po pierwsze GF2 to napewno nie najmocniejsza karta działająca na AGPx2. Według mnie nie ma sensu pchać w to karty mocniejszej niż GF3(Ti), Ti4200 to by już za dużo było. najlepiej kup GF3Ti. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Po pierwsze GF2 to napewno nie najmocniejsza karta działająca na AGPx2. Według mnie nie ma sensu pchać w to karty mocniejszej niż GF3(Ti), Ti4200 to by już za dużo było. najlepiej kup GF3Ti. 1650741[/snapback] lepiej r8500/9100 lub 9000pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo666 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Dzięki za odpowiedź, ale ana temat karty już wiem co nieco... Chodzi mi bardziej o ramy i procka........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Jeśli chodzi o procka to jakiś PIII 600MHz powinnien być ok dla BX'a, no i ramy 133 tez musi obslugiwać, i chyba najpewniej dwustronne ale do końca sam nie wiem jakie ramy BX toleruje. Sam szukam kostki do mojego mobo z bx :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo666 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) Jak kiedyś zagadałem kolesia z innego forum to powiedział właśnie, że dwustronne sdram100(133) i max 128mb na kanał....czyli 3 sloty po 128... ale nie jestem tego pewien... Z resztą sam typ nie był tego pewny... Czy, zakładając, że moje mobo nie obsługuje więcej niż 600mhz, pójdzie procek p3 700mhz?? oczywiście spuszczając z obrotów do bezpiecznej granicy?? Czy komputer nie wstanie? Tak w ogóle... NIE CHCĘ zasmiecać forum głupimi tematami. Jaki OS będzie najlepszy do takiego konfigu?? Zostać przy 98SE?? Czy coś nowszego może? ---edit--- Jaka jest różnica pomiędzy ppga a fcpga?? Czy p3 FCPGA pójdzie na płycie z gniazdeem PPGA(oba gniazda po 370pinów)...?? Edytowane 16 Września 2005 przez Angelo666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) Jeśli w tym kompie będzie minimum 256MB ram to możesz wgrać WinXP. A procek wyższy może wogóle nie chodzić bo płyta nie rozpozna wyższego mnożnika. Edytowane 16 Września 2005 przez ::snoopy:: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo666 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 XP wolałbym nie wgrywać, bo jest dziurawy :] a ja chce sobie wreszcie trochę pograć na piecu... To jak w końcu z tym prockiem? Ktoś orientuje się jaka jest górna granica na 440BX?? Czy to producent płyty ustala wartości? Jak możecie to odpiszcie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Pentium III 600 powinien bez problemu chodzić. XP jest bardziej dziurawy od 98se?? No nic, ale jak chcesz na tym grać to wgraj Win98. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 BX obsługuje 768 MB pamięci - czyli można wsadzić 3x256 - tylko muszą być dwustronne (i nie chodzi mi o dwustronność 'na zewnątrz' tylko fakt że z jednej kości rozdziela na dwa banki pamięci) - jeżeli przypadkiem nie pisze na pamięciach że działąją z BX to pozostają testy. Na BX powinno chodzić wszystko o magistrali 100 (oprócz tualatinów jeśli się nie chce robić sprzętowych przeróbek). Niektóre płyty z BX miały również dzielnik 4 dla fsb - ale tylko dla PCI - więc mogły śmiało śmigać na 133 (nie wiem jak ten twój konkretny egzemplarz) - więc nawet p3 1GHz coppermine powinno pójść na BX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelo666 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 z tego co pamiętam to everest pokazywał 3 banki pamięci z maksymalną ilością pamięci ram 128MB...:/ a co do procka to chyba zostanę przy p3 650 mhz... tylko nadal nie wiem jaka jest różnica pomiędzy ppga i fcpga. Na stronie intela jest napisane, że fcpga jest nowsze i ma trochę inny sposób voltowania proca... Także nie wiem, czy pójdzie nawet p3... Jak nie to zostaj tylko mocniejszy celeron :/ Dzięki za odpowiedź.... :) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 FCPGA - ma inaczej wyprowadzone ze 2 nóżki (tą zmianę zrobił intel TYLKO po to aby naciągnać ludzi na nowe płyty). Jeżeli masz na płycie socket 370 PPGA to będziesz potrzebnował przejściówki na FCPGA - inaczej rzecz biorąc gra nie warta świeczki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinuche Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Mam płytę Aristo AM-639BX na (bx/zx) bardzo ją sobie chwalę, mam dokumentację, wielokrotnie aktualizowałem i modernizowałem bios Jeśli ktos jest zainteresowany proszę o kontakt metufer@wp.pl sinuche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...