kisage Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Ktore chlodzenie proponujecie? (ktore bedzie sie lepiej spisywac przy w miare lub minimalnym halasie). Pasywne chlodzenie calkowicie wystarczy? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62042816 lub http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63090426 jesli nie to ktora "wiatrakowa opozycja" jest skuteczniejsza? chlodzenie od spodu dysku czy tez vide kieszenie z wylotami na zewnatrz? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62454661 czy bardziej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62851532 bede wdzieczny za pomoc bo cos czuje ze jak nie kupie chlodziwa do zabije mojego twardzielka :/ (Barracuda 160GB 7200 NCQ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Według mnie nie warto kupować tych pasywnych radiatorów ponieważ to sie wogóle nie opłaca. Lepiej walnąć jakiś wentylek z przodu (przed dyskami) żeby sobie wiał i temp może spaść nawet o 10 C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutututu Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 przed albo pod - ja polozylem na dnie obudowy wiatraczek AC 3 TC (proline 9zl) tak zeby wial do gory - prosto na twardziela moj maxtor ma w tej chwili 28 C :D przed mial ok 40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) ja mam cos takiego coprawda to troche drastyczne bo przykleilem to na silikon szklarski ale dzieki takiemu rozwiazaniu dysk jest chlodny - a wiadomo caviarki sie niezle grzeja;] wentyl na tym chodzi na 5-7V i w ogole go nie slychac;] koszt takiego rozwiazania - ok 10zl;] +5zl za silikon;] Edytowane 10 Września 2005 przez genghiskhan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek28 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Ja mialem podobny problem, twardziel grzal mi sie nawet do 47 stopni, dodatkowo HDD jest w kieszeni, wiec postanowilem zainwestowac w wiatraczek (20zł). Dalem go ~1cm nad dyskiem i temp spadla do 30!!! stopni (gdy soki wyciskam z niego ). Dodatkowo wiatraczek jest podswietlony na niebiesko i w ogule nie halasuje. Sam nie moglem uwierzyc, ze o tyle magla spasc temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druszek Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Hmmm. nawet do 47 stopni ja na swojej baracudzie mam 47 normalnie po 3h normalnego kozystania z kompa :cry: . Czy moze sie uszkodzic dysk przy takiej wysokiej temperaturze ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Hmmm. nawet do 47 stopni ja na swojej baracudzie mam 47 normalnie po 3h normalnego kozystania z kompa :cry: . Czy moze sie uszkodzic dysk przy takiej wysokiej temperaturze ???? 1690508[/snapback] To jeszcze nie jest bardzo wysoka temperatura, ale bez wątpienia skraca się żywotność dysku taką temperaturą, proponuję kupić jakiś wiatrak 80 mm i puścić na dysk... Pamiętam gdy miałem barracudę w kieszeni to osiągnęła w wakacje 58 stopni Celsjusza :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recall1982 Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Moim skromnym zdaniem nie pakowal bym dysku do takiej kanapki za taka kase, lepiej dac wentylek przed dyskiem, taniej wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 A po co w ogóle chłodzić dysk , przecież i takk nie zawiesi systemu ..u mnie dysk ma wyższą temp niż proc .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 A po co w ogóle chłodzić dysk , przecież i takk nie zawiesi systemu ..u mnie dysk ma wyższą temp niż proc .. 1690962[/snapback] A po to by np. nie stracić ważnych danych, chyba oczywiste jest, że im wyższa temperatura tym większe ryzyko utraty danych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 U mnie dysk ma 43idle i nic sie nie dzieje. Wcześniej dmuchał na niego wentyl ale stwierdziłem, że po co ma być głośniej i go wywaliłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) Ja ma z przodu GlacjalTecha 80 puszczonego na 7V ( niesłyszalny B) ) i teraz mam 24 stopnie :D Edytowane 13 Października 2005 przez dadziuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druszek Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Ja jeszcze wpadlem na pomysl zmniejszenia temperatury hdd i chce uslyszec wasze opinie.Więc mam zamiar zakupic kieszen umiescic w niej hdd i wlozyc jaka pierwszy naped od góry chce zdjac gorna oslone kieszeni i zamontowac wentylator nad kieszenia zeby powietrze wialo na gore hdd.O dużo spadnie temperatura czy wogule nie warto tracic na to kasy. Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Według mnie to lepiej przykręcić dysk tam gdzie ma być (zatoka 3,5'') i walnąć wentyl od dołu tak żeby wiał na elektronikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 http://img246.imageshack.us/my.php?image=obraz0082aj.jpg A ja coś takiego se walnąłem :D:D:D temp. z 44C na 30C spadła :) A poza tym jest dużo cichszy! Jego wadą były drgania ale dzięki gumkom nic nie słychać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyrafal Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 No wlasnie.Bo mam taki problem ze dysk trzymam w kieszeni a w kieszeni musze go miec bo traktuje go jako wymienny.Tylko ze po kilku godz. normalnej pracy mam na nim 50 stopni :-| Mam normalna kieszen bez zadnych wiatraczkow i zastanawiam sie nad kupnej takiej z wiatraczkiem.Tylko nie mam pojecia jaka kupic-moze cos doradzicie??I czy przez to obnize jakos bardziej temp.?Bylbym wdzieczny jakbyscie mi cos poradzili-jaka kieszen jakiej firmy i wogole. Z gory dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Osobiście uważam, że najlepiej dyski chłodzić lekkim wiatrakiem 92mm lub 80mm - w większości przypadków [w nowszych obudowach] ten wentyl montowany z przodu starcza w zupełności. Jestem przeciwnikiem jakis bajerów, bardzo zresztą chałaśliwych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 (edytowane) Powstaje pytanie czy wentyl chłodząc elektronikę nie powoduje pozornego spadku temperatury? Coś jak na plaży nad morzem: wiatr wieje, wydaje się chłodniej ale słońce praży tak samo jak bez wiatru. Czyli wewnątrz dysku (talerze, głowice) temperatura niewiele się zmienia tylko czujnik jest chłodniejszy i podaje mniejsze temperatury (powietrze z wentyla nie dochodzi do środka i nie ma wymiany tak jak np. przy procesorze). ... Dopisane: Zależy jeszcze gdzie jest czujnik, jak w środku to wskazania są wtedy OK. Edytowane 13 Października 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Gdańsk Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 a taka rada ode mnie ja dodalem jeden wentyl do kompa wyciagajacy powietrze z tylu obudowy, temp na procku spadla o 3-8 C, zas na dysku o 7 C wniosek prosty:)obecni moj WD ma 33 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...