Skocz do zawartości
kisage

Chlodzenie Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Ktore chlodzenie proponujecie? (ktore bedzie sie lepiej spisywac przy w miare lub minimalnym halasie).

Pasywne chlodzenie calkowicie wystarczy?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62042816 lub

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63090426

jesli nie to ktora "wiatrakowa opozycja" jest skuteczniejsza? chlodzenie od spodu dysku czy tez vide kieszenie z wylotami na zewnatrz?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62454661 czy bardziej

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62851532

bede wdzieczny za pomoc bo cos czuje ze jak nie kupie chlodziwa do zabije mojego twardzielka :/ (Barracuda 160GB 7200 NCQ)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie warto kupować tych pasywnych radiatorów ponieważ to sie wogóle nie opłaca. Lepiej walnąć jakiś wentylek z przodu (przed dyskami) żeby sobie wiał i temp może spaść nawet o 10 C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

ja mam cos takiego

coprawda to troche drastyczne bo przykleilem to na silikon szklarski ale dzieki takiemu rozwiazaniu dysk jest chlodny - a wiadomo caviarki sie niezle grzeja;]

wentyl na tym chodzi na 5-7V i w ogole go nie slychac;]

koszt takiego rozwiazania - ok 10zl;] +5zl za silikon;]

Edytowane przez genghiskhan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem podobny problem, twardziel grzal mi sie nawet do 47 stopni, dodatkowo HDD jest w kieszeni, wiec postanowilem zainwestowac w wiatraczek (20zł). Dalem go ~1cm nad dyskiem i temp spadla do 30!!! stopni (gdy soki wyciskam z niego ). Dodatkowo wiatraczek jest podswietlony na niebiesko i w ogule nie halasuje. Sam nie moglem uwierzyc, ze o tyle magla spasc temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. nawet do 47 stopni ja na swojej baracudzie mam 47 normalnie po 3h normalnego kozystania z kompa :cry: . Czy moze sie uszkodzic dysk przy takiej wysokiej temperaturze ????

1690508[/snapback]

To jeszcze nie jest bardzo wysoka temperatura, ale bez wątpienia skraca się żywotność dysku taką temperaturą, proponuję kupić jakiś wiatrak 80 mm i puścić na dysk...

Pamiętam gdy miałem barracudę w kieszeni to osiągnęła w wakacje 58 stopni Celsjusza :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co w ogóle chłodzić dysk , przecież i takk nie zawiesi systemu ..u mnie dysk ma wyższą temp niż proc ..

1690962[/snapback]

A po to by np. nie stracić ważnych danych, chyba oczywiste jest, że im wyższa temperatura tym większe ryzyko utraty danych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze wpadlem na pomysl zmniejszenia temperatury hdd i chce uslyszec wasze opinie.Więc mam zamiar zakupic kieszen umiescic w niej hdd i wlozyc jaka pierwszy naped od góry chce zdjac gorna oslone kieszeni i zamontowac wentylator nad kieszenia zeby powietrze wialo na gore hdd.O dużo spadnie temperatura czy wogule nie warto tracic na to kasy. Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie.Bo mam taki problem ze dysk trzymam w kieszeni a w kieszeni musze go miec bo traktuje go jako wymienny.Tylko ze po kilku godz. normalnej pracy mam na nim 50 stopni :-| Mam normalna kieszen bez zadnych wiatraczkow i zastanawiam sie nad kupnej takiej z wiatraczkiem.Tylko nie mam pojecia jaka kupic-moze cos doradzicie??I czy przez to obnize jakos bardziej temp.?Bylbym wdzieczny jakbyscie mi cos poradzili-jaka kieszen jakiej firmy i wogole.

Z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam, że najlepiej dyski chłodzić lekkim wiatrakiem 92mm lub 80mm - w większości przypadków [w nowszych obudowach] ten wentyl montowany z przodu starcza w zupełności.

Jestem przeciwnikiem jakis bajerów, bardzo zresztą chałaśliwych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powstaje pytanie czy wentyl chłodząc elektronikę nie powoduje pozornego spadku temperatury?

Coś jak na plaży nad morzem: wiatr wieje, wydaje się chłodniej ale słońce praży tak samo jak bez wiatru. Czyli wewnątrz dysku (talerze, głowice) temperatura niewiele się zmienia tylko czujnik jest chłodniejszy i podaje mniejsze temperatury (powietrze z wentyla nie dochodzi do środka i nie ma wymiany tak jak np. przy procesorze).

...

Dopisane: Zależy jeszcze gdzie jest czujnik, jak w środku to wskazania są wtedy OK.

Edytowane przez southorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi