mavramorn Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Posiadam zestaw głośników Genius Home Theater 5.1, kartę muzyczną mam zintegrowaną (Avance AC`97) a problem polega na tym, że nie mogę przestawić systemu na 5.1. Po długich poszukiwaniach doszedłem do tego, że wyjścia ustawia się w Sound Effect/Sound Manager/Speaker Configuration (tak aby 1 - obsługiwał satelity przednie, 2 - surroundy, 3 - centralny i subwoofer) ale niestety, chociaż nagrywałem już chyba wszystkie możliwe sterowniki, dalej nie znajduje opcji Speaker Configuration. Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje i jak można temu zaradzić? Czy muszę nagrać jakiś specjalny sterownik? Czy po prostu moja karta nie obsługuje 6-kanałowego brzmienia? Nad tą ostatnią opcją też dużo myślałem i szukałem, ale z tego co udało mi się wyczytać to wszystkie standardy AC97 obsługują 5.1. Problem tkwi więc chyba w tym, jak przemianować wtyczki do "dźwiękówki", tak aby obsługiwały cały zestaw. Jeżeli ktoś miał podobny problem, albo orientuje się w tym bardziej niż ja, bardzo proszę o pomoc, bo nie po to kupowałem 5.1 żeby słuchać znowu w stereo :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavramorn Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) 5 gniazdek? Nie bardzo rozumiem, przy karcie muzycznej mam tylko 3, a jeżeli chodzi o gniazdka przy głośnikach to wszystko jest jak najbardziej oki. Edytowane 10 Września 2005 przez mavramorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavramorn Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Cóż... jako kompletny humanista, wolę nie eksperymentować i nie ryzykować uszkodzenia komputera, zwłaszcza, jeżeli karta jest zintegrowana z płytą główną, poza tym nawet gdybym chciał coś zrobić, zupełnie się na tym nie znam. Pozostaje mi chyba tylko kupić jakąś w miarę tanią i dobrą kartę muzyczną 5.1, np. Sound Blaster Live! 5.1 (SB0100). W każdym razie dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...